Utenos rajonas

Šiųmetės pamokos

Utenos kultūros rūmai yra rajono kultūrinio gyvenimo centras: čia rengiami profesionalaus ir mėgėjų meno koncertai, spektakliai, šventės, apžiūros, valstybinių švenčių minėjimai, etninės kultūros, įvairių visuomeninių organizacijų, silpnaregių ir invalidų draugijų, tremtinių ir politinių kalinių renginiai, susitikimai su žymiais žmonėmis, visuomenės veikėjais ir kt. 2000 m. rūmų dailės galerijoje eksponuoti Bikuškio dvare vykusio Lietuvos dailininkų plenero, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių draugijos narių darbai, surengtos personalinės A. Obcarsko, M. Malakauskaitės, A. Stausko, G.P. Janonio, A. Ramanausko parodos, tradicinė kasmetė Utenos krašto dailininkų darbų bei Kodak 100 metų Lietuvoje. Istorija ir dabartis parodos.

Išmoningai vyko tvirtas tradicijas turintis atsisveikinimas su eglutėmis (po Trijų karalių), Užgavėnių, kaimo seniūnijų šventė Atvelykis 2000, Joninės, Rugsėjo 1-osios, Lietuvos liaudiškos muzikos kapelų ir liaudies muzikantų šventė Linksmoji armonika 2000, miesto popietė, Kalėdų eglutės įžiebimo iškilmės, muzikinės kalėdinės pasakos. Renginius režisavo Irena Leikauskienė ir Vida Kairienė, apipavidalinimo dailininkė Aurina Paškevičienė. Muziką rūmų renginiams, spektakliams kuria meno vadovas Arūnas Paškevičius.

Kultūros rūmuose veikia 10 mėgėjų meno kolektyvų, dauguma iš jų sėkmingai dirba nebe pirmą dešimtmetį: vyrų choras Aukštaičiai 31 m., tremtinių ir politinių kalinių mišrus choras 10 m. (jiems daug metų vadovauja chorvedys Adolfas Driukas), moterų choras 23 m. (vad. Gediminas Gricius); folkloro ansamblis Utauta 10 m. (vad. Liuda Griciuvienė), Žaliaduonių teatras 17 m. (vad. Alma Eigerdienė), lėlių teatras Zuikis Puikis 25 m. (vad. Janina Baldauskienė), vaikų popchoras Decima 5 m. (vad. Gražina Kapčiuvienė), vaikų sportinių šokių grupė 1 m. (vad. Povilas Kaselis), vaikų dramos studija 8 m. (vad. Vida Kairienė), vaikų ir jaunimo šokių ir dainų ansamblis, išaugęs iš 1980m. įkurtų šokių kolektyvų, 4 m. (meno vad. ir vyr. choreografė Roberta Macelienė).

Renginiai

Paminėtini keletas veiklos įvairovę atspindinčių:

- Vasario 12 d. Klaipėdos konservatorijos diplomantė Odeta Balčiūnaitės pastatė spektaklį S. Šaltenio Škac, mirtie, visados škac (diplominis darbas).

- Zuikis Puikis šventė 25-ąjį gimtadienį. Pirmąją dieną parodė spektaklį E. Rinkevičiaus Betliejaus žvaigždė, antrąją – Zuikio Puikio koncertėlį – diskoteką, trečiąją – spektaklį A. Gudelio pasaką Dailidė, Perkūnas ir Velnias.

Liepą Žaliaduonių teatras dalyvavo Trakuose vykusiame pirmajame Šiaurės Europos šalių mėgėjų teatrų festivalyje Baltijos skrydis 2000 parodė spektaklį A. Miškinio Sugrįžimas į Juknėnus (rež. A. Eigerdienė).

Gražiai uteniškiai praleido tris advento vakarus. Gruodžio 3 d. vaikams spektaklį E. Rinkevičiaus Betliejaus žvaigždė vaidino rūmų lėlių teatras Zuikis Puikis. Apie advento papročius ir prasmę papasakojo šv. Pranciškaus Dievo Apvaizdos seserų kongregacijos sesuo Mišelė.

- Chorinės muzikos vakare dalyvavo vyrų choras Aukštaičiai, tremtinių ir politinių kalinių mišrus choras, moterų choras, Žaliaduonių teatro skaitovai. Renginį režisavo Alma Eigerdienė. Gruodžio 17 d. rūmų dailės galerijoje nuskambėjo kamerinės muzikos vakaras – koncertavo muzikos mokyklos atlikėjai.

Vasarą (07 20) chorinės muzikos vakare dalyvavo Aukštaičiai, tremtinių ir politinių kalinių mišrus, moterų chorai ir mišrus choras iš Paryžiaus.

Lietuvos savanorio, aklųjų rašto Lietuvoje pradininko Prano Daunio 100-ųjų gimimo metinių paminėjime koncertavo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių choras Vilnius. Žiūrovai galėjo apžiūrėti Lietuvos aklųjų ir silpnaregių draugijos kūrybos parodą.

- Lapkričio 18-19 d. vienuoliktą kartą Utenoje nuskambėjusioje Lietuvos liaudiškos muzikos kapelų ir liaudies muzikantų šventėje Linksmoji armonika 2000, dalyvavo 33 geriausios kapelos ir 13 liaudies muzikantų. Renginį įrašė Lietuvos nacionalinė televizija, kuri drauge su UAB Utenos alus buvo ir generalinė rėmėja. Linksmoji armonika – ne tik dalyvių, bet ir uteniškių žiūrovų mylimas renginys, pasak žurnalistų, tampantis Utenos atlaidais. Šventės prodiuseris Algirdas Palskis, režisierė Irena Leikauskienė, dailininkė Aurina Paškevičienė, vedėjai Regina Lumpickienė ir Jonas Urbonas.

Nuotaikingame koncerte Motinos dienai dalyvavo rūmų šokių ir dainų ansamblis, vaikų popchoras bei muzikos mokyklos saksofonininkų ansamblis (vad. E. Beinoravičius).

- Gruodžio 1 d. į kūrybinio darbo 10-metį pakvietė rūmų folkloro ansamblis Utauta. Šventinę ansamblio programą režisavo Irena Leikauskienė, o papuošė dailininkė Aurina Paškevičienė. Utautą 1990 m. įkūrė ir jai vadovauja Liuda Griciuvienė. 1996 m. prie ansamblio prisijungė folklorinė kapela, vadovaujama Laimučio Kirilausko. Ansamblio biografijoje – 100 koncertų ne tik rajone bei šalies miestuose. Utauta aukštaičių krašto dainomis, šokiais ir žaidimais maloniai nuteikė ne vieno respublikinio renginio žiūrovus, dalyvavo tarptautiniuose festivaliuose Vengrijoje, Rusijoje, Latvijoje, koncertavo Baltarusijos lietuviams. Be Utautos neapsieinama respublikinėse žirgų lenktynėse Sartuose, Užgavėnių šventėje Rumšiškėse ir kt.

Centrinėje bibliotekoje

Sausio 27 d. A. Šapokos gimnazijoje Verdenės klubo literatai surengė savo kūrybos vakarą. Kraštotyrininkas ir literatas Antanas Gasperaitis, parašęs knygą Tave papuošt žadėjom, paskelbtas Utenos rajono kultūros ir meno premijos laureatu. Be to, jam įteiktas A. ir M. Miškinių bibliotekos prizas.

Sausio 28 d. poeto Antano Miškinio 95-ųjų gimimo metinių proga įvyko atminimo vakaras. Prisiminimais dalijosi poetai P. Panavas, M. Stundžia, A. Gasperaitis. Daug šiltų žodžių apie poetą pasakė ir jo kūrybos paskaitė kraštietė Regina Paliukaitytė. Beje, aktorė, tą mėnesį taip pat šventusi gražią 60 metų sukaktį, vakaro metu buvo pasveikinta jos talentą mylinčių ir gerbiančių uteniškių.

Į centrinėje bibliotekoje vykusį J. Dagytės knygos Loreta Asanavičiūtė – mintis ir vyksmas pristatymą gausiai susirinkę skaitytojai su dideliu susidomėjimu klausėsi knygos autorės bei profesorės E. Voverienės pasakojimų apie knygos atsiradimo istoriją, minčių apie Tėvynės meilę ir pasiaukojimą.

Kovo 24 d. surengtas literatūrinis-muzikinis vakaras Ir kiekviena diena man buvo atradimas, skirtas poeto Algimanto Baltakio 70-osioms gimimo metinėms. Jubiliatas pasakojo apie savo gyvenimą, kūrybą, paskaitė savo eilių. Jo kūrybą taip pat skaitė aktorius R. Abukevičius, dainininkės E. Bertašiūtė ir A. Plistkova atliko keletą dainų A. Baltakio žodžiais.

 

Gegužę uteniškių tarmės šventėje Puntininkų žodis dalyvavo ir tarmiškiai savo kūrybą skaitė literatai R. Lumpickienė, A. Driskiuvienė, G. Sudniūtė, R. Jonuškienė, A. Grigaravičienė ir kt. Tauragnų E. Šimkūnaitės, Vyžuonų, Užpalių vid. mokyklų moksleiviai tarmiškai suvaidino keletą miniatiūrinių vaizdelių.

Literatų klubas Verdenė Juodiškių vienkiemyje, literato, kraštotyrininko A. Gasperaičio bei jo brolio dailininko Gasparonės sodyboje, surengė Poezijos pavasarėlį. Aptarta A. Gasperaičio poezijos knyga Drevėje dievulis budi. Centrinėje bibliotekoje Verdenės klubas susitiko (spalio 11 d.) su Vilniaus, Panevėžio bei Utenos neregiais literatais. Vakaras, kuriame dalyvavo poetė Elena Mezginaitė, bibliotekininkės, skaitytojai, buvo skirtas Lietuvos kariuomenės savanorio, rašytojo, publicisto, visuomenės veikėjo Prano Daunio 100-osioms gimimo metinėms.

Lapkričio 8 d. Verdenės klubo literatės R. Lumpickienės poezijos knyga Žydintys šešėliai pristatyta Utenos kolegijos studentams (Medicinos fakulteto salėje).

Rudenį Utenos visuomenei pristatyta ir aptarta nauja literatės Reginos Lumpickienės poezijos knyga Žydintys šešėliai. Dalyvavo vietos literatai, skaitytojai, leidėjai.

Įvyko poeto Pauliaus Širvio atminimo vakaras jo 80-mečio proga. Dalyvavo poetai A. Baltakis, V. Kukulas, P. Panavas, literatas S. Sinkus. Bibliotekos skaitovai ir dainininkai atliko literatūrinę muzikinę kompoziciją Ilgesys – ta giesmė.

Parodos

A. ir M. Miškinių bibliotekoje rengiamos literatūros parodos, skirtos rašytojų, poetų, įžymių kraštiečių jubiliejams, teminės parodos įvairioms datoms ar įvykiams paminėti.

Iš netradicinių paminėtinos:

Balandžio mėnesį surengta fotomenininko Stasio Skrebio ir žurnalistės, literatės Reginos Stundienės fotonovelių ciklo Pirčių istorijos paroda. Joje eksponuotos 24 fotonovelės.

Birželio mėnesį bibliotekoje parodoje Literatūros ekspresas Europa 2000 eksponuotos literatūros ekspresu po Europą važiuojančių rašytojų knygos, žemėlapiai, kuriuose buvo pažymėtas traukinio maršrutas ir sustojimų bei susitikimų su literatūrine visuomene vietos.

Rugsėjo 15 d. atidaryta Utenos kultūros rūmų parodų salėje eksponuota paroda, skirta P. Daunio100-osioms gimimo metinėms. Bibliotekos paruoštuose stenduose buvo pateiktos iškiliojo uteniškio, Lietuvos kariuomenės savanorio, rašytojo, publicisto P. Daunio įvairių gyvenimo tarpsnių fotonuotraukos, rankraščių (taip pat ir Brailio raštu) faksimilių padidintos kopijos, jo gyvenimo aprašymo ir kūrybos fragmentai.

Išvykos

Birželio 7 d. kraštietės rašytojos Irenos Gansiniauskaitės, švenčiančios savo gyvenimo 50-metį, kvietimu Lietuvos rašytojų sąjungos klube viešėjo grupė Verdenės literatų, bibliotekininkų, skaitytojų. Aukštaitiškame susiėjime savo kūrybą skaitė uteniškiai literatai P.Panavas, V.Kaziela, M. Stundžia, R.Lumpickienė, R. Jonuškienė, A. Driskiuvienė, S. Sinkus, A.Gasperaitis ir kiti. Jie, taip pat iš Utenos atvykę skaitytojai, bibliotekininkės, Vilniuje gyvenantys Utenos krašto žmonės bei kiti rašytojos talento gerbėjai sveikino jubiliatę.

Rugpjūtį Utenos rajono viešųjų ir mokyklų bibliotekininkai surengė pažintinę-metodinę kelionę po Lietuvą ir Karaliaučiaus kraštą. Lankėsi Šilutės F. Bajoraičio viešojoje, Karaliaučiaus A. Čechovo centrinėje bibliotekose bei pastarosios miesto filiale. Beje, šiame yra kaupiamas lietuvių literatūros fondas. Kelionė buvo naudinga ne tik pažintine, bet ir dalykine prasme – pasidalyta patyrimu, užmegzti ryšiai, kurie plėtosis ir ateityje.

 

Įkurtuvės

Rugsėjį Utenoje, Užpalių g. 25, Jono ir Marijos Sinių namuose, atidarytas rajono A. ir M. Miškinių centrinės bibliotekos vaikų literatūros skyriaus filialas. Šios idėjos – tėvų namuose atidaryti biblioteką – sumanytoja ir svarbiausia vykdytoja yra Regina Siniūtė-Ayre, kuriai visokeriopai talkino jos vyras Michaelis B. Ayre, prieš aštuonerius metus kartu su žmona atvykęs iš Niujorko gyventi į Vilnių. Bibliotekos lentynose per 8 tūkstančius knygų, didžioji dalis – anglų kalba. Iš jų beveik 4000 knygų – M. Ayre giminės. Iš R. ir M. Ayre šeimos bei jų draugų, gyvenanačių JAV, paaukotų pinigų nupirkta dar 4000 naujausių lietuviškų knygelių. Ši biblioteka džiugina daugelį mažųjų uteniškių.

Regina Lumpickienė, 8-239 5 88 74


KŪRYBOS METRAŠTIS 2000. Turinys

LNKC.LT