Rekomenduojame nusipirkti

Atvažiuoja Kalėdos

(Sudarė Skirmantė Valiulytė)

Advento – Kalėdų papročiai ir tautosaka

Atvažiuoja Kalėdos – taikomųjų publikacijų serijos GYVOJI TRADICIJA antroji knyga su garsajuoste.

Kalėdos – viena didžiausių ir laukiamiausių švenčių, todėl bet kokia rašytinė medžiaga šia tema turi paklausą. Ypač buvo jaučiamas trūkumas autentiškų aprašų. Todėl knygos pradžioje apžvelgus advento – Kalėdų švenčių pavadinimų kilmę, eigą, papročius bei su šiomis dienomis susijusią tautosaką, toliau stengtasi pateikti kuo daugiau autentiškos medžiagos – dainų žaidimų, orų ir ateities spėjimų, burtų, tikėjimų, pasakojimų ir kt. Tai susiję su knygos praktine paskirtimi – priminti ir populiarinti, kas dar gyva ir menama Lietuvos kaime, kas žinotina ir brangintina išsaugant mūsų etninę savastį. Daugelis senovinių papročių, įgydami naujas formas, tampa šiandienos gyvosios tradicijos dalimi, todėl ši medžiaga pagelbės žmonėms, bandantiems atgaivinti senąsias Kalėdų tradicijas savo šeimoje, bendruomenėje, kultūros namuos ir t.t. Atvažiuoja Kalėdos turėtų sudominti ir suaugusius, ir vaikus, bus naudinga mokytojams ir folkloro ansamblių vadovams.

26 knygos dainos įrašytos garsajuostėje Atvažiuoja Kalėdos (Vilnius, 1998 m.). Ši kasetė, kaip ir knyga, skirta vaikams, moksleiviams, jų tėveliams ir mokytojams, norintiems ne tik prisiminti tradicines dainas, bet ir jas išmokti.

Atsižvelgiant į knygos praktinę paskirtį, pateikiamas skyrelis apie šiaudinių papuošalų eglutei gamybą.

Kaina 10 Lt

Lietuvos folkloro garso publikacijų bibliografija (Sudarė Inga Kriščiūnienė)

Lietuvos liaudies kultūros centras jau 1995 metais iš įvairių šalies kampelių pradėjo kaupti folkloro publikacijų fonoteką. Visus įrašus – nuo pirmųjų Genovaitės Četkauskaitės sudarytų plokštelių Lietuvių liaudies dainų antologija (1968 m.) iki pačių naujausių, išleistų 2000 metais. Šiuo pagrindu ir parengta pirmoji Lietuvoje folkloro garso publikacijų bibliografija. Ją sudaro 216 pozicijų: 30 plokštelių, 153 garsajuostės ir 33 kompaktinės plokštelės. Leidinyje pateikiamos bendrosios bibliografinės žinios, taip pat detalus garso publikacijos turinys ir atlikėjai. Leidinys skirtas visiems, besidomintiems lietuvių tradicine muzika.

Kaina 10 Lt

Rytagonė – Laimutės Kisielienės autorinė šokių knyga, kurioje publikuojami 8 šokiai: 2 jaunimui, 4 merginoms ir 2 vaikams.

Po kelerių metų pertraukos išleistos dvi pjesių knygos (Sudarė Regimantas Kaškauskas).

Kurmis ant didelio kelio.

8 pjesių rinkinys suaugusiems:

Vygaudas Juknelis.

RAGAI

Vida Bladykaitė.

ŽENTELIAI

Marytė Vaitulionienė.

PRAEITIN SUGRĮŽUS

Kazys Saja.

BURBULAS

Edmundas Untulis.

KURMIS ANT DIDELIO KELIO

Danutė Budrytė-Samienė.

ŠAKTARPIS

Gražina Mareckaitė.

AUKSO PUODAS

Juozas Gaidys.

GYVENIMO IR KŪRYBOS

APŽVALGA

Juozas Gaidys.

AŠARŲ PAKALNĖJ

Kaina 8 Lt

Vėjo botagas.

5 pjesės vaikams:

Jūratė Januškevičiūtė.

ASILIUKO MAFINO NUOTYKIAI

Galina Germanavičienė.

VĖJO BOTAGAS

Gerardas Žalėnas.

LABAS RYTAS, NAUJIEJI METAI

Regimantas Kaškauskas,

Balys Lukošius.

KĄ SAPNAVO MOLINUKAI

Regimantas Kaškauskas.

KUR DINGSTA NERŪPESTINGI
MEISTRAI?

Kaina 5 Lt

Laikas ir kultūra

(Sudarė Aleksandras Šidlauskas)

Tai Utenos apskrities meno kūrėjų veiklos gairės. Kiekvienas kraštas turi savo spalvą.

Kartais iškalbingiausiai gali prašnekti statistika, parodanti krašto kultūros potenciją, vadovavimo išmintį, aktyvios veiklos pobūdį. Įdomu susipažinti su Aukštaitijos krašto kultūros centrų specialistais, kurių darbai atsispindi leidinyje. Iškalbingi skaičiai liudija šiandienos kultūros galimybes ir, suprantama, leidžia įžvelgti perspektyvą.

Leidinėlis išsiuntinėtas rajonų bibliotekoms, kultūros skyriams.

2002 metų pasaulio lietuvių dainų šventės repertuaras:

Dainos mišriems, moterų ir vyrų chorams. I rinkinys

Dainos jaunių, merginų ir jaunimo mišriems chorams. II rinkinys

Kaina po 5 Lt

Ansamblių vakaro repertuaras:

Užeikit, sveteliai. Muzika liaudiškos muzikos kapeloms

Pasvydo (1 ir 2 sąsiuviniai). Partitūros liaudies muzikos instrumentams. Jomis galės naudotis ir maži ansambliukai (pvz., skudutininkai), nes valstybinis dainų ir šokių ansamblis “Lietuva” parengė fonogramą, kurią klausant bus galima mokytis groti ir pasirengti Dainų šventei.

Visų Ansamblių vakaro partitūrų kaina 52 Lt (4 sąsiuviniai po 13 Lt).

Garsajuostė Dzūkijos muzikantai (Sudarė Arūnas Lunys)

Kasetėje supažindinama su puikiais Lazdijų, Varėnos, Švenčionių, Alytaus, Trakų, Druskininkų apylinkių muzikantais. Polkų, valsų, tradicinių lietuvių liaudies šokių atliekamos melodijos pasižymi virtuoziškumu, greita technika, ritmo laisve, improvizacija. Populiariausi instrumentai – smuikas, cimbolai, armonika. Tačiau regiono geografinė padėtis turėjo įtakos greitam armonikų plitimui. Iš armonikų lopšio Vokietijos buvo atvežtos vienaeilės vokiškos ir Vienos armonikos, vėliau pasirodė dviejų eilių (dvieilės). Po Antrojo pasaulinio karo šias armonikas pakeitė rusiškos chromatinės, kurios dažniausios ir šiandien. Tai puiki kasetė etnospecialistams, mokytojams, choreografams.

Kaina 9 Lt

Visus Lietuvos liaudies kultūros centro leidinius galima nusipirkti pas mus, Vilniuje, Barboros Radvilaitės g. 8.

Genovaitė Juknevičienė, 8-22 61 45 09


KŪRYBOS METRAŠTIS 2000. Turinys

LNKC.LT