Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

„Visa Lietuva šoka 2017“

 

 Akcija „Visa Lietuva šoka 2017

Artėja smagi ir turininga akcija „Visa Lietuva šoka“. Tikime, kad šios lietuvišką tradicinį šokį populiarinančios akcijos prasmingumu neabejojate, daug kur ji vyksta centrinėse miestų, miestelių erdvėse, kai kuriuose rajonuose net keliose vietose, tačiau vis dar esama prie jos neprisijungusių savivaldybių.

Didesni akcijos renginiai šiemet bus surengti: Katedros aikštėje Vilniuje, Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus kiemelyje Klaipėdoje, J.Basanavičiaus aikštėje Marijampolėje, prie Anykščių kultūros centro, Utenos kultūros centro kieme, prie Šilalės tvenkinio tilto, Kaišiadorių kultūros centre, centrinėje aikštėje Skuode, seniūnijos aikštėje Telšiuose, Betygalos miestelio aikštėje ir kituose etnografinių regionų centruose.

Šokdami kiekvienas patiriame tikrą džiaugsmą. Jis kyla iš to, kad tradicinį šokį ir nemokėdami nesunkiai galime sušokti – tam nereikia varginančių pamokų, pakanka pasižiūrėti į kitus ar turėti gerą partnerį. Tie, kas su šia tradicija yra susipažinęs geriau, turi galimybę vis jautriau, kūrybiškiau, išradingiau perteikti visas žingsnių, judesių, laikysenos plonybes. O dar galimybė susipažinti, išbandyti tarpusavio santykio darnumą, malonumas bendrauti poroje ir būryje. Ypač svarbu, kad tas smagumas, gėris ir pati laimė auga iš savų šaknų, kiekvienam suprantamos savos kultūros.

Vienas iš svarbiausių akcijos tikslų – įtraukti į liaudies šokio sūkurį kuo daugiau visuomenės ir pasiekti, kad jis taptų ne tik matomu scenose, bet kiekvienam prieinamus, išbandytu, pamėgtu. Folkloro, tautinių šokių ir kitus kolektyvus, šokių klubų narius, visus mokančius ir mėgstančius lietuvišką šokį kviestume būti karštais šios akcijos dalyviais – ir patiems be jokių išlygų joje dalyvauti, ir pakviesti, paraginti savo bičiulius, šeimas, gimines, o akcijos metu mokyti ir šokdinti visus šokio smagumo dar nepatyrusius žiūrovus, praeivius ar kitus renginio akiratyje atsidūrusius, nuo mažo iki senolio, nuo ūkininko, verslininko iki politiko...

Kultūros įstaigų darbuotojai turbūt sugalvojo ar dar sugalvos argumentų ir būdų, kaip į renginį privilioti kuo daugiau dalyvių – pasikvies akcijai pritariančių žymių savo krašto žmonių – kultūros ir meno, politikos, verslo atstovų, taip pat psichologų, gydytojų, paaiškinančių visapusišką šokio naudą psichinei ir fizinei sveikatai (tikrai verta priminti jo teikiamą savirealizacijos, bendravimo džiaugsmą, visų kūno raumenų išjudinimą ir t.t. ir t.p.), jaunimo autoritetų, šiuolaikinės muzikos atlikėjų, pasirengusių interpretuoti liaudies šokius ir pan. Neišleiskime iš akių jaunimo!

Tad kreipiamės į kultūros centrų, kitų kultūros ir švietimo įstaigų vadovus, folkloro ansamblių, tautinių šokių kolektyvų vadovus – tarp jų ir užsienio lietuvių, etninės kultūros, šokio specialistus, visus neabejingus šiai tradicijai ir etninei kultūrai apskritai – įsisukime viename, bendrame, visus susiejančiame lietuviško šokio sūkuryje, tarsi vieni kitus ir savo tėviškę laikydami už rankų – rugsėjo 15 d. 18 val. – visoje Lietuvoje, gražiausiose miestų, miestelių, gyvenviečių aikštėse.

2017 m. akcijos „Visa Lietuva šoka" renginiai

„Visa Lietuva šoka 2017“ pristatymas - kvietimas

Akcijos „Visa Lietuva šoka“ šokių garso ir vaizdo įrašai (grojaraštis) LNKC mediatekoje