Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Išausta tapatybė 2017

Nuostatai

 

 

 

Išrinkti tautinio kostiumo konkurso „Išausta tapatybė 2017“ nugalėtojai 

Liepos 6-ąją, minint Valstybės dieną, Dubingių piliavietėje vyko dailiausių kostiumų rinkimai ir iškilmingas koncertas „Išausta tapatybė“. Renginio žiūrovai turėjo progą iš arti pamatyti dailius, puošnius, visų regionų lietuvių drabužius, kuriuos demonstravo per 300 konkurso finalininkų, išgirsti aukštaitiškų sutartinių skambesį, svečių šalių garsus ir šiuolaikinius ritmus – į šventinę programą įsiliejo sutartinių šventė „Sutarjėla“, tarptautinis folkloro festivalis „Baltica“, žinomi Lietuvos atlikėjai.

Regioninių turų nugalėtojai ketvirtadienio vakarą susirungė baigiamajame tautinio kostiumo konkurso etape, čia jie stojo į kovą keliose skirtingose kategorijose: asmeniniai moterų, vyrų, vaikų, šeimų ir bendrijų kostiumai, suaugusiųjų ir vaikų folkloro ansamblių, kitų mėgėjų meno žanrų kostiumai. Nugalėtojus rinko specialistų ir žymių visuomenės bei kultūros žmonių vertinimo komisija: dizainerė Jolanta Rimkutė, menotyrininkė Teresė Jurkuvienė, etnologė Elvyda Lazauskaitė, architektas, menotyrininkas Marius Daraškevičius ir žurnalistas Andrius Tapinas.

Prizas už „Geriausius šeimos tautinius kostiumus“ atiteko Beržinių šeimai iš Telšių, „Geriausio moteriško tautinio kostiumo“ apdovanojimą gavo Rūta Bučinskaitė iš Adomiškių kaimo (Šakių r.), o „Geriausio vyriško tautinio kostiumo“ – panevėžietis Gvidas Vilys, kategorijoje „Vaikiškas tautinis kostiumas“ šauniausiai pasirodė aukštaitė Urtė Labuckaitė iš Ignalinos, „Geriausiais bendrijos tautiniais kostiumais“ paskelbti Marijampolės trečiojo amžiaus universiteto bendruomenės drabužiai, kategorijoje „Geriausi mėgėjų meno grupės tautiniai kostiumai“ komisijos sprendimu nugalėtoja pripažinta liaudiškų šokių grupė „Ežerūnas“ iš Zarasų. Už „Geriausius folkloro grupės tautinius kostiumus“ apdovanotas folkloro ansamblis „Viešia“ iš Neveronių (Kauno r.), o kategorijoje „Geriausi vaikų folkloro ansamblio kostiumai“ nugalėtojais tapo „Cyrolioks“ iš Kretingalės (Klaipėdos r.).

Minint 2017-uosius, Tautinio kostiumo metus, ir skatindamas visuomenę domėtis nacionalinių drabužių prigimtimi, kultūrine bei menine jų verte, Lietuvos nacionalinis kultūros centras Tautinio kostiumo konkursą surengė jau trečią kartą.

Konkurso „Išausta tapatybė 2017“ akimirkos