Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Naujienos
Antradienį Dainų šventės renginių programą tęs Folkloro diena ir Kanklių koncertas
2024-07-02


Šiemet Folkloro dienos programa kviečia atsigręžti į senąją pasaulėžiūrą ir iš naujo permąstyti esamą santykį su pasauliu. 

Anot Folkloro dienos kūrybinės grupės vadovės Vidos Šatkauskienės, ši diena išsiskiria tradicija praeivius ir šventės lankytojus įtraukti į bendrą vyksmą – drauge dainuoti, vaidinti, gaminti maistą, šokti, žaisti, išbandyti amatus, dalyvauti tam tikrose apeigose ir taip pažinti Lietuvos regionus – Aukštaitiją, Žemaitiją, Suvalkiją, Dzūkiją ir Mažąją Lietuvą.

Devynių valandų trukmės programoje pasirodys daugiau kaip 6 tūkst. atlikėjų iš visos Lietuvos, tarp jų – ne tik vaikų ar suaugusiųjų kolektyvai, bet ir šeimos ansambliai, mokyklų ir mokinių tėvų kolektyvai bei ansambliai, kurių nariai patys pasigamina tautinius kostiumus. Koncertuos ir svečiai iš užsienio – 15 kolektyvų iš Europos, JAV ir Australijos.

Renginiai vyks skirtingose Vilniaus erdvėse: Bernardinų sode, Pilių teritorijoje, Katedros aikštėje, taip pat įvairiose vietose Gedimino prospekte, Pilies gatvėje ir K. Sirvydo skvere.

Folkloro dieną vainikuos šventinis „Rasi rasoj rasi“ koncertas Katedros aikštėje, kur kolektyvai pristatys bendrą pasirodymą. Šiais metais, į Folkloro dieną įsilies ir Tarptautinis folkloro festivalis „Baltica”.

18.00 val. Šv. Jonų bažnyčioje suskambėsiantis kanklių muzikos koncertas „Skambėkite, kanklės“ įprasmins svarbiausius ansamblinio kankliavimo Lietuvoje raidos istorijos momentus. Klausytojai išgirs, kaip, remiantis praėjusio šimtmečio pradžioje tautiškai suskambusių lietuviškų kanklių istorija, kuriamos naujos kankliavimo tradicijos.

Renginio programą sudarys tradicinių Lietuvos regionų kanklių bei koncertinių kanklių ansamblių pasirodymai. Tradicinio kankliavimo regioniškumą atskleis aukštaičių, žemaičių ir Klaipėdos krašto bei suvalkiečių tradicinėmis kanklėmis šių regionų repertuarą skambinančių ansamblių pasirodymai.

Dainų šventės renginių programa: https://www.dainusvente.lt/programa/