Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Chorai

Nominacija

TARPTAUTINIO SPINDESIO ŽVAIGŽDĖ

Suteikiama chorams (suaugusiųjų ir vaikų) už laimėjimus, prizines vietas tarptautiniuose konkursuose ir festivaliuose.

 

Laureatas

Šiaulių „Dagilėlio“ dainavimo mokyklos berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“,
 vadovas Remigijus Adomaitis           
          

 

Šiaulių berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“ yra vienas ryškiausių savo žanro kolektyvų Lietuvoje. Jį 1990 m. įkūrė ir jam vadovauja Remigijus Adomaitis, vėliau, 1999 m., jo dėka buvo įkurta ir Šiaulių „Dagilėlio“ dainavimo mokykla.

Choras kiekvienais metais surengia dešimtis koncertų ir Lietuvoje, ir užsienyje, jaunieji dainininkai užburia klausytojų širdis emocionalumu, džiugina puikiai atliekama muzika, skambiais balsais. „Dagilėlio“ indėlis į kultūrinį Šiaulių bei Lietuvos gyvenimą, chorinio dainavimo tradicijų puoselėjimas, atstovavimas Lietuvos choro menui užsienyje įvertinti Lietuvos Respublikos Prezidentų padėkos raštais, diplomais, „Aukso paukštės“ nominacija, kolektyvas apdovanotas ir specialiu prizu „Mūsų vardas Lietuva“ už Lietuvos Dainų švenčių tradicijų puoselėjimą.

„Dagilėlis“ – vienintelis Lietuvos kolektyvas, koncertavęs Ermitažo muziejuje Sankt Peterburge (Rusija), Berlyno valstybinėje operoje „Unterden Linden“ ir žymiojoje Maria Laach abatijos bažnyčioje (Vokietija), Filadelfijos meno atlikėjų „Kimmel“ centre (JAV), prestižinėje Pekino didžiojoje liaudies salėje (Kinija). Choras nuolat rengia naujas programas, koncertuoja su įvairiais meno kolektyvais ir atlikėjais, dalyvauja įvairiuose tarptautiniuose projektuose, jis yra bendradarbiavęs su Sankt Peterburgo valstybiniu Ermitažo orkestru „Camerata Sankt Peterburg“, Minsko valstybiniu kameriniu orkestru, Lietuvos valstybiniu kameriniu orkestru, Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, Kaliningrado kameriniu orkestru, Klaipėdos kameriniu orkestru, Šiaulių kameriniu orkestru ir Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru – kartu jie atliko tokius sudėtingus kūrinius, kaip Giovanni Battista Pergolesi „Stabat Mater“, Wolfgang Amadeus Mozart „Krönungsmesse“, „Missabrevis“, Steve Dobrogosz „Mass“ ir kt.

„Dagilėlis“ pelnė aukščiausius įvertinimus dešimtyje tarptautinių chorų konkursų: I vieta ir aukso apdovanojimas tarptautiniame chorų festivalyje-konkurse Pekine (2014 m., Kinija), I vieta tarptautiniame Vroclavo chorų festivalyje-konkurse „VratislaviaSacra“ (2013 m., Lenkija), I vieta tarptautiniame chorų konkurse Leke (2010 m., Italija), Grand Prix ir pirma premija tarptautiniame sakralinės muzikos konkurse Kaune (2007 m., Lietuva) ir t. t.

Profesorius Saulius Sondeckis yra pasakęs apie chorą: „Tai, kad Dagilėlis yra koncertavęs daugelyje pasaulio šalių ir nugalėjęs tarptautiniuose konkursuose, rodo, kad kolektyvas yra pasiekęs tikrai puikių rezultatų ir didelio pripažinimo. Tai yra didelė garbė Šiauliams, visai Lietuvai. Aš labai džiaugiuosi ir myliu šį kolektyvą.“

Remigijus Adomaitis (g. 1965 m. Kazlų Rūdoje, Marijampolės r.) mokėsi Kazlų Rūdos vaikų muzikos mokykloje skambinti fortepijonu, o vėliau, 1983–1990 m. su pertraukomis, nes tarnavo sovietinėje armijoje, muziką studijavo Lietuvos valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultetuose.

Nuo 1990 iki 1999 m. jis buvo Šiaulių miesto moksleivių namų berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ meno vadovas ir dirigentas. Jo iniciatyva 1991 m. įkurta berniukų choro studija, o 1994 m. Šiaulių 2-ojoje muzikos mokykloje įsteigtas berniukų chorinio dainavimo skyrius. Jo atsidavimo dėka „Dagilėlis“ sparčiai augo: gaudavo vis daugiau reikšmingų apdovanojimų, didėjo choristų skaičius, todėl 1999 m. buvo įkurta Šiaulių „Dagilėlio“ dainavimo mokykla.

 

 R. Adomaičio kredo – „Gyvenimas – tai nuolatinė kūryba“, jo kūrybos principai, tikslai – į koncertinę veiklą įtraukti kuo daugiau berniukų ir jaunuolių, kad jie pajaustų kūrybos, bendravimo, bendradarbiavimo džiaugsmą, bendrystės jausmą, užaugtų kūrybingais ir dorais žmonėmis.


Nominacija

RYŠKIAUSIA LIETUVOS ŽVAIGŽDĖ

Suteikiama chorams (suaugusiųjų ar vaikų) už ne mažiau kaip 10 metų produktyvų ir kūrybingą darbą, įdomius projektus ir koncertus, prizines vietas respublikiniuose konkursuose.

 

Laureatas

Vilniaus Bernardinų bažnyčios mišrus choras „Langas“,
 vadovė Rita Kraucevičiūtė

 

1990 m. chorą subūrė vadovė Rita Kraucevičiūtė ,jis priklausė įvairioms meninėms struktūroms: Šiuolaikinio meno centrui, galerijai „Langas“ ir Lietuvos dailininkų sąjungai iki tol, kol 1995 m. Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčioje buvo įkurta vaikų giedojimo mokykla, kurios dalimi galiausiai tapo choras „Langas“. Jis iki šiol gieda sekmadienio mišiose ir per religines šventes. Šiais metais, 2015-aisiais, choras švenčia 25 metų sukaktį.

Choro repertuare – Renesanso epochos kūriniai, klasikinė, romantinė, XX a. pradžios bei šiuolaikinė choro muzika. Kolektyvas yra išleidęs garso kasetę ir dvi kompaktines plokšteles.

„Langas“ pasirodė „Vilniaus festivalyje“ (1998m., Lietuva), tarptautiniuose chorų festivaliuose Vokietijoje, Prancūzijoje, Švedijoje, Italijoje, Ispanijoje, Slovakijoje, Leono katedros vargonų festivalyje (1999 m., Ispanija), Seule (2002 m., Pietų Korėja), Buenos Airėse (2003 m., Argentina). Choras pelnė tarptautinį pripažinimą chorų konkursuose: II vietą Maltoje (1998), II vietą ir specialųjį prizą už privalomąjį kūrinį Montrė, Šveicarijoje (2001), bronzos medalį šiuolaikinės muzikos kategorijoje chorų olimpiadoje Busane, Pietų Korėjoje (2002). Kolektyvas yra pripažintas ir namuose – Lietuvos suaugusiųjų chorų konkursuose yra pelnęs II vietą (2001) ir III vietą (2006) mišrių chorų II lygio kategorijoje, 2013 m. Lietuvos chorų konkurse užėmė IV vietą ir gavo specialųjį prizą „Už įtaigiausiai atliktą sakralinės muzikos programą“.

 

Rita Kraucevičiūtė (g. 1957 m. Vilniuje) 1964–1975m. choro dirigavimo mokėsi Mikalojaus Konstantino Čiurlionio vidurinėje meno mokykloje, o 1975–1981 m. Lietuvos valstybinėje konservatorijoje studijavo choro dirigavimą.

1980–1988 m. R. Krauceveičienė buvo Lietuvos valstybinės konservatorijos Choro dirigavimo katedros koncertmeisterė, 1980–1996 m. – Lietuvos radijo ir televizijos vaikų choro chormeisterė, 1980–1990 m. – Lietuvos dailės instituto studentų kamerinio choro chormeisterė, 1988–1992 m. – Vilniaus šv. Mikalojaus bažnyčios jaunimo choro vadovė. Nuo 1994 m. ji yra Vilniaus universiteto merginų choro „Virgo“ ir mišriojo choro chormeisterė.

 

1990 m. R. Kraucevičienė subūrė Vilniaus jaunųjų dailininkų kamerinį mišrųjį chorą su 30 narių, vėliau choras pavadintas „Langu“. 1995 m. kartu su Vilniaus Bernardinų bažnyčios rektoriumi kunigu vienuoliu Sigitu Benediktu Jurčiu prie bažnyčios buvo įkurta vaikų chorinio giedojimo mokykla. R. Kraucevičiūtės kredo –„Per muziką galima atskleisti dvasinės tikrovės gelmes ir grožį“.

 

Nominacija

NAUJAI SUSPINDUSI ŽVAIGŽDĖ

Suteikiama chorams (suaugusiųjų ar vaikų) už per trumpą laiką nuo susikūrimo pasiektus įspūdingus rezultatus (dalyvavimą Lietuvos chorų konkursuose, festivaliuose, apžiūrose), surengtus naujos choro muzikos (ar teminius) koncertus.

 

Laureatas

Vilniaus miesto moterų choras „Viva“,
 vadovės Valerija Skapienė ir Vilija Mažintaitė

 

2011 m. Valerija Skapienė ir Vilija Mažintaitė subūrė chorą „Viva“. Nuoseklus darbas ir nenuilstamos repeticijos davė pirmuosius vaisius – 2013 m. kovą choras išvyko į pirmąją kelionę, į Prahą, kur surengė 2 koncertus: Panny Marie Sněžné bažnyčioje ir tarptautinėje „Meridian“ mokykloje.

2013 m. Lietuvos suaugusiųjų chorų konkurso pirmajame etape kompetentinga komisija „Vivą“ įvertino ypač gerais balais, suteikė I kategoriją ir galutinėje pirmojo etapo rezultatų lentelėje choras atsidūrė 8 vietoje iš 104 dalyvavusiųjų. Po antrojo etapo, 2013 m. lapkričio 30 d., „Viva“ buvo apdovanota specialiu prizu „Už sėkmingą debiutą“.

2014 m. sausį choras dalyvavo LRT projekte „Lietuvos balsai. Chorų Eurovizija“, kuriam kas savaitę paruošdavo po naują kūrinį su specialiai kurta choreografija. „Viva“ buvo įvardintas kaip vienas perspektyviausių kolektyvų. Tų pačių metų balandžio 22 d. choras dalyvavo vakaronėje „Pasidainavimai su Veronika“ Mokytojų namuose, Vilniuje, o 2014 m. liepos 6 d. – Lietuvos dainų šventėje, jau po savaitės, 2014 m. liepos 9–19 d., išvyko į Rygoje vykusį vieną didžiausių tarptautinių chorinės muzikos renginių – chorų konkursą „Pasaulio chorų žaidynės“. „Viva“ specialiai konkursui ruošė itin sudėtingą programą, varžėsi čempionų lygoje moterų kamerinių chorų (C11) ir šiuolaikinės muzikos (C20) kategorijose, pelnė aukso ir sidabro medalius. Olimpiadoje dalyvauja geriausi pasaulio chorai ir chorvedžiai, dirba kompetentingiausios vertinimo komisijos, todėl šis pasiekimas chorui labai svarbus ir įsimintinas.

„Vivai“ artima lietuvių liaudies muzika, o mylimiausia daina – choro vadovės V. Mažintaitės aranžuota lietuvių liaudies daina „Rūta žalioji“.

Vilija Mažintaitė (g. 1984 m. Vilniuje) augo muzikų aplinkoje (jos močiutė – žymi Lietuvos chorvedė ir pedagogė Nadežda Kazakauskienė), mokėsi Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje, po to studijavo chorinį dirigavimą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

Nuo 2006 iki 2014 m. ji dirbo Lietuvos vaikų ir jaunimo centre muzikos mokytoja. Šiuo metu ji vadovauja Vilniaus Visų Šventųjų bažnyčios gospelo chorui.

2009 m. V. Mažintaitė sukūrė muziką miuziklui-pop misterijai „Čerai“.

Nuo 2011 m. ji vadovauja merginų chorui „Viva“.

V. Mažintaitės kredo – „Viskas yra įmanoma!“ Jos manymu, darbas ir tikėjimas tuo, ką darai, yra pagrindiniai dalykai, vedantys į sėkmę.

 


Valerija Skapienė
(g. 1966 m. Skuodo r.) – chorvedė, chorinio dirigavimo pedagogė, vaikų choro „Ugnelė“ meno vadovė. Muzikinį kelią pradėjo 1981 m. Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijoje, vėliau, 1985 m., įstojo į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją. 1990 m. pradėjo dirbti Lietuvos respublikos vidaus reikalų ministerijos kultūros, pramogų ir sporto rūmų berniukų chore „Sakalėlis“, 1999 m. – valstybiniame chore „Vilnius“, nepriklausomame chore „Ave Verum“ ir Vilniaus Sofijos Kovalevskajos vidurinėje mokykloje.

2004 m. ji pradėjo rengti respublikinį moksleivių chorų festivalį „Dainų mozaika“, kurio meno vadovė yra iki šiol.

2010 m.jos vadovaujama choras „Ugnelė“ buvo pakviestas tapti Vilniaus JuozoTallat-Kelpšos konservatorijos dalimi, o V. Skapienė tapo ir konservatorijos choro dirigavimo pedagoge.

2011 m. kartu su tuometine „Ugnelės“ chormeistere V. Mažintaite subūrė buvusias „Ugnelės“ choro merginas, įkūrė nepriklausomą merginų chorą „Viva“.

V. Skapienės kredo – „Niekada, niekada, niekada nepasiduok“ (Winston Churchill).