Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Naujienos
Kultūros ir meno organizacijų veiklos tęstinumui užtikrinti – 10 mln eurų.
2020-05-26

 

Lietuvos kultūros taryba skelbia paraiškų naujai finansavimo programai – „Kultūros ir meno organizacijų naujų produktų ir (ar) paslaugų kūrimas“ priėmimą. Tai kol kas didžiausia priemonė, kuria siekiama sumažinti COVID-19 pandemijos ir karantino padarinius kultūros srityje. Naująja finansavimo programa skatinamas kultūros ir meno organizacijų veiklų tęstinumas bei skaitmeninių kultūros produktų ir paslaugų kūrimas, aktyviai įtraukiant meno kūrėjus. Šiai programai iš viso skirta 10 mln. eurų, kurie numatyti LR Vyriausybės Ekonomikos skatinimo ir koronaviruso (Covid-19) plitimo sukeltų pasekmių mažinimo priemonių plane.

„Suprantame kokioje sudėtingoje situacijoje šiuo metu yra atsidūrusi kultūros bendruomenė, visos kultūros ir meno organizacijos, taip pat jų nerimą dėl ateities. Todėl kviečiame rengti projektus, kurie leistų jų dabartinėms paslaugoms įgauti skaitmeninį formatą ir taip lengviau pasiekti visuomenę, arba kurti naujus, šiuolaikiškus projektus, kurie leistų visuomenei išlaikyti sąlytį su kultūra net ir taikant fizinius apribojimus. Be to, skatiname į šiuos procesus aktyviai įtraukti meno kūrėjus. Tikime, kad šiai programai skirtos lėšos ir lanksčios finansavimo sąlygos padės kultūros ir meno organizacijoms prisitaikyti prie pasikeitusių aplinkybių ir taps postūmiu kurti naujas veiklos formas.“, – teigia Lietuvos kultūros tarybos pirmininkė Daina Urbanavičienė.

Paraiškas programai „Kultūros ir meno organizacijų naujų produktų ir (ar) paslaugų kūrimas“ galės teikti visos kultūros ir meno organizacijos. Vertinant paraiškas, prioritetas bus teikiamas tiems projektams, į kuriuos bus aktyviai įtraukiami menininkai ir kultūros kūrėjai bei įgyvendinamiems bendradarbiaujant su kitomis kultūros ar meno organizacijomis. Pagrindiniai projektų vertinimo kriterijai – meninė vertė ir prieinamumas visuomenei, pasikeitus jos galimybėms naudotis kultūros ir meno produktais karantino laikotarpiu ir jam pasibaigus. 

Viena organizacija galės teikti tik vieno projekto paraišką. Verta atkreipti dėmesį, kad teikiamų projektų įgyvendinimo laikotarpis gali apimti veiklas nuo 2020 m. kovo 19 d. iki 2020 m. gruodžio 31 dienos. Be to, pirmą kartą programos lėšomis bus galima finansuoti iki 100 % projekto išlaidų.

Taip pat reiktų atkreipti dėmesį, kad paraiškas šiai programai reikės teikti pagal atstovaujamas kultūros ir meno sritis (architektūra, cirkas, dizainas, dailė, tarpdisciplininis menas, fotografija, literatūra, muzika, šokis, teatras, etninė kultūra, kultūros paveldas, mėgėjų menas, tarpsritiniai projektai). Jei teikiamas projektas apjungia kelias meno sritis, tokius projektus reiktų teikti tarpsritinių projektų sričiai. Atminties institucijos (archyvai, muziejai ir bibliotekos) paraiškas turėtų teikti pasirinktai sričiai pagal projekto pobūdį. 

Paraiškos priimamos elektroniniu būdu, iki 2020 m. birželio 8 dienos (imtinai).

Daugiau informacijos: https://www.ltkt.lt/naujienos/416-kulturos-ir-meno-organizaciju-veiklos-testinumui-uztikrinti--10-mln-euru.html