Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Liaudiškos muzikos kolektyvai 2020

Nominacija „Geriausias liaudiškos muzikos ansamblis ir vadovas“

 

Pretendentai:

Skuodo rajono kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Bartuva“, vadovas Vidmantas Valinskis;
Panevėžio rajono Paįstrio kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Gegužinė“, vadovė Jolita Rutkauskienė;
Vilniaus universiteto alumnų dainų ir šokių ansamblis „Jievaras“, meno vadovas Vytautas Buterlevičius;
Šilutės meno mokyklos kanklių ansamblis, vadovė Angėlė Alšauskienė;
Kauno technologijos universiteto tautinio meno ansamblis „Nemunas“, meno vadovė ir vyriausioji choreografė Margarita Tomkevičiūtė.

Laureatas

Kauno technologijos universiteto tautinio meno ansamblis „Nemunas“, meno vadovė ir vyriausioji choreografė Margarita Tomkevičiūtė, choreografė Vilma Tiškevičienė, choro vadovė Roma Paulauskienė, chormeisteris Gediminas Micka, liaudiškos muzikos kapelos vadovas Romualdas Sadzevičius, liaudies instrumentų orkestro vadovai Asta Bogdanienė, Raimundas Kukanauskas, akompaniatorius Tadas Kviklys

 

Amžinos kaitos žyme paženklintas Kauno technologijos universiteto tautinio meno ansamblis „Nemunas“ – vienas brandžiausių šalies meninių kolektyvų. Ansamblis įkurtas 1949 m. Kauno valstybinio universiteto studentų iniciatyva, jam vadovavo Aloyzas Čyžas. Pirmiausia buvo suformuotos šokėjų ir vokalo grupės, tačiau netrukus įkurtas ir liaudies instrumentų orkestras. Taip susibūrė ansamblis, kuriam, 1958 m. suteikus nusipelniusio kolektyvo vardą, leista išsirinkti pavadinimą. 1963 m. ansambliui suteiktas „Nemuno“ vardas. Keitėsi ne tik ansambliečiai, pratęsę ar papildę pirmtakų tradicijas, bet ir vadovai, tobulinę ansamblio veiklą, užsimoję sudominti jaunimą šimtmečiais kurtu liaudies meno grožiu. Per keturiasdešimt vadovų, talentingų ir kūrybingų asmenybių, dalijosi savo žiniomis su studentais, panorusiais pažinti neišsenkančius tautos kultūrinius klodus, savo meninius gebėjimus ir galimybių ribas. Ansambliui vadovavo Ričardas Tamutis, Vladas Lukianskas, Vytautas Buterlevičius, Pranas Tamošaitis, Beatričia Kubiliūnienė, Vladas Bartusevičius, Pranas Jurkonis ir daugelis kitų žinomų ir talentingų vadovų. Dabartinių ansambliečių kartai jau daugelį metų vadovauja meno vadovė ir vyriausioji choreografė Margarita Tomkevičiūtė.

 
Meno vadovė ir vyriausioji choreografė
Margarita Tomkevičiūtė
Orkestro (kanklių) vadovė
Asta Bogdanienė
Choreografė Vilma Tiškevičienė 


Keturių žanrų ansamblis (instrumentų orkestras, mišrus choras, liaudiškos muzikos kapela, dvi šokėjų grupės) vienija per šimtą studentų. Darni vadovų komanda ir toliau veda jaunimą tautinės kultūros, jos papročių ir tradicijų pažinimo keliu. Sukurtos liaudiškumu alsuojančios programos: „Meile suausti“, „Gintaro krantai“, „Ašarom sidabro“, „Skambiai siaudžia staklės“, „Širdį čia sudėjau“, „Amžių lieptas“, „Nemunui mūsų daina“, „Ateik gyvoji siela“, „Pasaulį nešu“, „Kartų pėdomis grįžtu“ ir kt.

       
Chormeisteris
Gediminas Micka
Orkestro (birbynių) vadovas
Raimundas Kukanauskas
Choro vadovė
Roma Paulauskienė
Koncertmeisteris
Tadas Kviklys

Kapelos vadovas
Romualdas Sadzevičius


Ansamblis dalyvavo ne vienoje LRT laidoje „Duokim garo“, TV šokių projekte „Kadagys“, filmavosi gerumo akcijose „Maltiečių sriuba“, yra tradicinės respublikinės kaimo kepelų šventės „Grok, Jurgeli“ daugkartinis dalyvis. Kauno valstybinio muzikinio teatro kvietimu šokėjai dalyvavo tarptautinio jaunimo simfoninio orkestro „Baltijos muzikinė akademija“ Piotro Čaikovskio operos „Eugenijus Oneginas“ pastatyme, su juo gastroliavo Sankt Peterburge, Daugpilyje. Kas treji metai kolektyvas organizuoja tarptautinį projektą, vienijantį trijų Baltijos šalių technologijos universitetų kolektyvus – Kauno technologijos universiteto tautinio meno ansamblį „Nemunas“, Rygos technikos universiteto šokių ansamblį „Vektors“, Talino technologijos universiteto šokių ansamblį „Kuljus“.

Ansamblis „Nemunas“ nuo savo susikūrimo dienos dalyvavo visose Lietuvos dainų šventėse,  Baltijos šalių studentų dainų ir šokių šventėse „Gaudeamus“,  Kauno miesto dainų šventėse. „Nemuno“ daina skamba ne tik Lietuvoje, bet ir tolimiausiuose pasaulio kampeliuose – Kinijoje, Japonijoje, Venesueloje, Kolumbijoje, Kosta Rikoje, Amerikoje, net penkis kartus lankytasi Meksikoje. Lietuviškas šokis ir daina skambėjo beveik visuose Europos miestuose. Pasak ansambliečių, „Nemunas“ – viena vietų, kurioje dingsta tehcnologijos, rutina, tempas. Čia atrandamas ryšys, jausmas ir artumas. Kelionės ir drauge praleistas laikas stiprina tarpusavio ryšį, skatina bendruomeniškumą ir vienybę, nes „Nemunas“ nėra tik ansamblis – „Nemunas“ yra labai didelė ir galinga šeima!