Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Naujienos
Liaudiškos muzikos kolektyvų vadovai Trakuose dalijosi kūrybinėmis idėjomis, patirtimi ir tobulino profesinius įgūdžius
2024-09-13

 

Rugpjūčio 19–21 d. Trakų kultūros ir meno centre vyko Liaudiškos muzikos kolektyvų vadovų kvalifikacijos kėlimo kursai, sukvietę dainų ir šokių ansamblių ir jų grupių – liaudies instrumentų ansamblių, orkestrų, skudučių ansamblių, chorų, šokėjų ir liaudiškos muzikos kapelų – vadovus.

Tris dienas vykusiuose kursuose buvo tobulinamos kolektyvų vadovų profesinės kompetencijos, skirtos specifiniams įgūdžiams ir praktikoms įsisavinti.

Praktikume „Skudučiavimas tautinio meno kolektyvuose“ lektorė doc. dr. Algytė Merkelienė kursų dalyvius supažindino su skudučiais ir jų galimybėmis, mokė skudučiuoti sutartines ir sudėtingesnius autorinius kūrinius. Paskaitoje-praktikume „Lietuvių liaudies dainų interpretacijos“ etnologė doc. Irena Nakienė, pasitelkusi folkloro grupę „Vakarinė“, seminaro dalyviams pristatė visų Lietuvos etnografinių regionų liaudies dainų atlikimo subtilybes bei kartu su seminaro dalyviais bandė subalsuoti liaudies dainas.

Lektorius, kompozitorius, birbynininkas Eugenijus Čiplys paskaitoje „Tautinio savitumo raiška muzikinėje kūryboje“ dalijosi kūrybinėmis idėjomis, kurių semiasi iš liaudies dainų ar liaudiškos instrumentinės muzikos, atkreipdamas dėmesį į kūrybai būtiną pagarbą kūrinio autentiškumui. Džiazo ir liaudiškos muzikos galimas kūrybines sąsajas ir atlikimo sprendimus pristatė bei kartu su kursų dalyviais analizavo kanklininkė, Stasio Šimkaus konservatorijos mokytoja Ingrida Spalinskaitė-Kurienė ir džiazo dainininkė, VDU Muzikos akademijos lektorė Justė Sakalytė.

LMTA Klaipėdos fakulteto docentė, ansamblio „Lietuva“ baletmeisterė Aušra Krasauskaitė praktikume „Sceninio liaudies šokio stilizacija naudojant klasikinio šokio elementus“ kursų dalyvius mokė klasikinio šokio elementų ir jų pritaikymo atliekant sceninius liaudies šokius. Praktikume „Sceninė ritmika“ su sceninės ritmikos subtilybėmis kolektyvų vadovus supažindino kompozitorė, LMTA Klaipėdos fakulteto docentė Nijolė Sinkevičiūtė.

Kursų metu įgyta patirtis ir kompetencijos padės kolektyvų vadovams giliau suvokti dainų, šokių ir muzikos žanrų specifiką, meistriškiau ir kūrybiškiau diegti žanrų jungtis, kokybiškai organizuoti kūrybinį veiklos procesą bei gerinti meninę programų rengimo ir atlikimo kokybę.

Projektas organizuojamas vykdant 2021–2030 m. LR kultūros ministerijos kultūros ir kūrybingumo plėtros programos pažangos priemonės „Aukštos meninės vertės, įvairaus ir įtraukaus kultūros turinio prieinamumo didinimas“ veiklos „Kultūros sektoriaus darbuotojų kvalifikacijos tobulinimas“ LNKC projekto „Kultūros centrų darbuotojų kvalifikacijos tobulinimas“ veiklą „Praktinės dirbtuvės kultūros centruose su meno kolektyvais dirbantiems specialistams“.