Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Naujienos
Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą papildė nauja kategorija
2022-07-22

 

Nuo 2022 m. Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvade – nauja kategorija. Iki spalio 14 d. Lietuvos nacionalinis kultūros centras, Sąvado tvarkytojas, kviečia asmenis, bendruomenes, nevyriausybines organizacijas ir institucijas teikti ne tik vertybių, bet ir nematerialaus kultūros paveldo išsaugojimo veiklų (gerųjų praktikų) paraiškas. 

Į šį naują sąrašą kasmet bus įrašoma veikla ar veiklų visuma, kuria (-iomis) siekiama išsaugoti, tęsti ir aktualizuoti vieną ar kelias nematerialaus kultūros paveldo tradicijas, raiškos sritis, užtikrinti jų gyvybingumą, aktualios tos praktikos, kuriose tiesiogiai dalyvauja susijusi bendruomenė. Galimas veiklų pobūdis – dokumentavimas, moksliniai tyrimai, apsauga, skatinimas, perdavimas, formalus ir neformalus švietimas, mokymai, publikavimas, renginių organizavimas, viešinimas ar gaivinimas. Tęstinumo požiūriu veikla (-os) gali būti tęstinė (-ės), pavyzdžiui, nuolatinė planuota veikla, ilgalaikė programa, arba baigtinė – projektas, iniciatyva ir pan.

Teikėjus prašome susipažinti su nauja Nematerialaus kultūros paveldo išsaugojimo veiklų (gerųjų praktikų) paraiškas paraiškos forma ir paraiškos vertinimo kriterijais. Taip pat prašytume atkreipti dėmesį į tris atnaujintus Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvado paraiškos punktus: Nr. 2, priedus Nr. 10 ir 11, taip pat Sąvado tvarkytojo pastabas. Visas formas rasite Sąvado svetainėje šiuo adresu: https://savadas.lnkc.lt/teikejams.html 

Tokį sąrašą, Gerosios nematerialaus kultūros paveldo apsaugos patirties (veiklų) registrą, greta Reprezentatyviojo žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašo ir Nematerialaus kultūros paveldo, kuriam reikalinga neatidėliotina apsauga, sąrašo, UNESCO tarptautiniu lygmeniu sudaro jau nuo 2009 m., šalys narės taip pat skatinamos tai daryti nacionaliniu lygmeniu. Kviečiame susipažinti su UNESCO sąrašais: https://ich.unesco.org/en/lists#2008.