Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Tradicija šiandien. 1999 m. nuostatai

Konkursinė apžiūra „Tradicija šiandien“. 1999 m.

NUOSTATAI

1. Tikslas

Skatinti miestų ir rajonų savivaldybes kartu su įvairiomis valstybinėmis ir visuomeninėmis institucijomis saugoti ir ugdyti savo miesto, regiono tradicinių švenčių gyvybingumą, savitumą, renginių organizavimo formų įvairovę.

Propaguoti etninę kultūrą, išsaugoti laiko patikrintas ir iš kartos į kartą perduotas tradicijas ir papročius, fiksuoti šiuolaikines jų formas, tyrinėti perimamumo, tęstinumo, regioninio savitumo aspektais.

2. Organizatoriai

Konkursinę apžiūrą „Tradicija šiandien“ organizuoja ir vykdo Kultūros ministerija, Lietuvos liaudies kultūros centras kartu su miestų, rajonų savivaldybių kultūros skyriais.

3. Laikas ir tvarka

Apžiūra – konkursas vyks 1999 m. birželio 1 d. – 2000 m. gruodžio 31 d.

Miestų ir rajonų savivaldybių kultūros skyriai pateikia (kartu su kitomis kultūros, švietimo, ir visuomeninėmis institucijomis aptarę ir savo nuožiūra atrinkę) Lietuvos liaudies kultūros centro Papročių ir apeigų sektoriui (Barboros Radvilaitės g. 8, 2600 Vilnius; tel. 2612939; faksas 2612607, 2124033) iki 1999 m. gegužės 15 dienos numatyto renginio programą – planą. Nurodoma tiksli teikiamo renginio data, tik pavieniais atvejais – preliminari (tiksli data būtinai pranešama apžiūros organizatoriams iki renginio likus vienam mėnesiui).

Pristatomieji renginiai turėtų būti susiję su savo regiono ar miesto tradicijomis, metinio ciklo kalendorinėmis šventėmis, turi atsispindėti prasmingą šiuolaikinės būties ir buities ryšį su praeitimi, padėti geriau pažinti savo krašto žmonių gyvenimo būdo ir švenčių tradicijų ypatumus.

4. Vertinimas

Vertinimo komisiją (9 narių) sudaro Lietuvos kultūros ministerija ir Lietuvos liaudies kultūros centras. Jos sudėtis tvirtinama Kultūros ministerijos sekretorius potvarkiu (žiūr. pirmą priedą).

Vertinimo komisija stebi renginius vietose. Organizatoriai jai pateikia renginio scenarijų ir dokumentinę (vaizdo, garso, rašytinę) medžiagą.

Vertinant renginį bus atsižvelgiama į:

– autentiškos (savo krašto) istorinės, etnografinės medžiagos, papročių, folkloro (dainų, žaidimų, šokių, instrumentinės ir žodinės liaudies kūrybos) panaudojimą:
– tradicijai artimiausių papročių susiejimą su dabartimi, šiuolaikišką jų interpretavimą ir kūrybišką pritaikymą;
– prasmingų simbolių, liaudies papročių apeiginių momentų panaudojimą ir įprasminimą;
– bendruomenės gyvenimo ir pasilinksminimo tradicijų puoselėjimą, šventės dalyvių užimtumą ir aktyvumą.

5. Apdovanojimas

Vertinimo komisija rezultatus susumuos 2000 metų gruodžio mėnesį, o 2001 metų sausį pakvies konkursinės apžiūros dalyvius į konferenciją renginio rezultatams aptarti ir įvertinti.

Visi dalyvavusieji konkursinėje apžiūroje, bus apdovanoti Kultūros ministerijos diplomais.

Geriausių renginių organizatoriams atiteks premijos:
Kultūros ministerijos premija  – 40 MGL
Liaudies kultūros centro    – 8 MGL.
Paskatinamąsias premijas ir prizus steigia ir renginio rėmėjai.

Labiausiai konkursinės apžiūros vertinimo kriterijus atitikusius renginius parodys TV etninei kultūrai skirtose laidose, aprašys informaciniai leidiniai ir „Liaudies kultūros“ žurnalas.