Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Naujienos
Penktoji Dainų šventės diena: Vario audra ir vokalinės muzikos skambesys
2024-07-04

 

Liepos 4-oji Vilniuje suskambės geriausių Lietuvos vokalinių ansamblių balsais – 18.00 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje prasidės vokalinių ansamblių kocertas „Žeme, kas tu esi?“, kuriame pasirodys per 200 atlikėjų. Dienos kulminacija taps 20.00 val. „Twinsbet“ arenoje praūšiantis vienas siautulingiausių jubiliejinės Dainų šventės renginių – pučiamųjų instrumentų orkestrų koncertas „Vario audra“.

Vokalinių ansamblių koncertas – 2018 m. į Lietuvos dainų šventės programą įsiliejęs renginys. Čia susitinka stipriausi žanro kolektyvai, kurių balsais suskamba ryškiausia šiuolaikinė vokalinė muzika. Atlikėjai susirinks iš visos Lietuvos, dainuos ir svečiai iš JAV. Aukščiausio meistriškumo lygio koncerte bus apmąstoma šventumo tema – šventumas kaip ryšio vieta, kaip galimybė susitikti su jį generuojančiomis galiomis. 

Žeme, kas tu esi? Kiek dar tave niokosime ir tavęs negerbsime? Šiuos klausimus koncerte įprasmins ne tik atliekama muzika, bet ir scenografija. Vokalinių ansamblių koncerte skambės šiuolaikinių lietuvių kompozitorių kūriniai bei naujos, pirmą kartą atliekamos Linos Kairytės, Vaivos Kriščiokaitytės, Rimvydo Mitkaus, Sauliaus Petreikio, Vaclovo Augustino ansambliams skirtos kompozicijos. Koncertas žiūrovus pakvies į vaizdų, garsų ir pagarbos kupiną kelionę.

Šimtmečio Dainų šventė – puiki galimybė apmąstyti Lietuvos muzikinę kultūrą, kurios kelionė atsispindės ir pučiamųjų instrumentų orkestrų koncerte „Vario audra“. Didžiuliam jungtiniam orkestrui talkins būgnininkai, šokėjai ir dainininkai, kurių bendrai kuriama energija paliks neišdildomą įspūdį. Koncerte dalyvaus per 2600 atlikėjų. Renginį ves Oneida Kunsunga, Rafailas Karpis, Jokūbas Bareikis, Lina Rastokaitė.

Dainų šventės „Vario audros“ koncertas pakvies įkvėpti giliau – iki savosios esmės. Įpūtę šimtmečio tradiciją, koncerto atlikėjai išpūs moderniausią Dainų šventės renginį, sujungsiantį muziką ir jos vizualumą. Girdėti muziką ir ją matyti, atpažinti istorinius kontekstus ir išvysti ateities vizijas, girdėti tylą ir atrasti jos spalvą – šioje muzikinėje ir vizualinėje kelionėje skirtingų orkestrų programa žiūrovus ves būtuoju, esamuoju ir ateities laiku. Su šiais laikais atlikėjai kalbėsis jų kalba, būdami toje pačioje – gyvybės ir vėjo pusėje, net per didžiausią audrą rankose ir širdyse išlaikydami muziką.