Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Aukso paukštė 2015 - Pučiamųjų orkestras

Nominacija 

GERIAUSIAS PUČIAMŲJŲ INSTRUMENTŲ ORKESTRAS IR VADOVAS

Laureatas
 
Panevėžio rajono
 Naujamiesčio kultūros centro-dailės galerijos vario dūdų orkestras „Aukštyn“
(vadovas Remigijus Vilys)

 

Panevėžio rajono Naujamiesčio kultūros centro-dailės galerijos vario dūdų orkestro „Aukštyn“ veikla – tai dar vienas reikšmingas Remigijaus Vilio sumanymas, turintis įtakos rajono vaikų ir jaunimo meninio ugdymo kokybei, suteikiantis galimybę gabiausiems jauniesiems atlikėjams dalyvauti pripažintų šalies bei užsienio dirigentų pamokose ir perimti jų patirtį. Kolektyvo vadovas rengia šalies bei tarptautinius seminarus, meninės raiškos stovyklas, inicijuoja kultūrinius projektus siekdamas kelti ne tik šio kolektyvo meninį lygį, bet ir aktyvinti pučiamųjų instrumentų orkestrų veiklą šalyje.

Orkestras susikūrė2007 m., narių amžius svyruoja nuo 9 iki 35 metų – tai yra Panevėžio rajono jaunųjų atlikėjų jungtinės pajėgos, kurias ruošia puikūs dėstytojai Saulius Buitvydas ir Ligita Bilevičienė, o kolektyvo ilgamečiai dirigentai ir konsultantai yra Piet Visser (Nyderlandai) ir Steven Legge (Didžioji Britanija).

Kolektyvo meniniam lygiui įtakos turi aktyvi koncertinė veikla, dalyvavimas įvairiuose konkursuose bei kultūriniuose projektuose. Orkestras yra Lietuvos dainų švenčių „Būties ratu“ (2007), „Amžių sutartinė“ (2009), „Čia – mano namai“ (2014) bei Panevėžio apskrities dainų švenčių dalyvis (2008, 2009).

2009 m. kolektyvas dalyvavo projekto „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ renginiuose ir muzikavo kartu su „Stavanger Brass Band“ orkestru (Norvegija); 2014 m. kovo 11 d. koncertavo Nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti skirtame šventiniame koncerte „Mus jungia Laisvė“, vykusiame Lietuvos Respublikos Prezidentūros rūmuose.

Kolektyvo laimėjimai: 2008 m. Lietuvos pučiamųjų instrumentų orkestrų čempionato C kategorijos nugalėtojas bei tarptautinio pučiamųjų instrumentų orkestrų konkurso Ventspilyje (Latvija) 1 vietos laimėtojas; 2015 m. tarptautinio festivalio Lenkijoje „Zlota Lyra“ Grand Prix laimėtojai; tais pačiais metais orkestras Lietuvai atstovavo Europos varinių pučiamųjų instrumentų orkestrų čempionate Vokietijos Freiburgo mieste ir liko penktas jaunimo orkestrų kategorijoje, o solistė Indrė Jonaitytė tapo geriausia soliste; 2016 m. liepos 3 d. orkestras „Aukštyn“ vėl atstovaus Lietuvai Europos „Brass Band“ čempionate Prancūzijos Lilio mieste.

Orkestras dalyvauja įvairiuose meistriškumo kursuose, jau trečią kartą vyks į tarptautinę jaunimo stovyklą „Baltijos šalių orkestrų akademija“.

Tęsdamas kultūrinės bendrystės tradicijas, orkestras daug koncertuoja užsienio šalyse: Olandijoje, Didžiojoje Britanijoje, Estijoje, Latvijoje (Rygos filharmonijoje ir Latvijos muzikos akademijoje). Kolektyvas yra parengęs sakralinės, klasikinės, pramoginės muzikos programas, vykdo bendrus projektus su Šiaulių būgnininkų grupe „Ritmas kitaip“, šokių grupe „Fiva“, su žymiais Lietuvos džiazo, roko, vokalinės ir instrumentines muzikos atlikėjais: dainininkais Liudu Mikalausku, Povilu Meškėla, Ovidijumi Astrausku, trimitininku Valerijum Ramoška ir kitais.

Remigijus Vilys (g. 1965 m. Panevėžyje) 1984 m. baigė Panevėžio konservatoriją, o 1991 m. Lietuvos muzikos akademijoje – klarneto ir dirigavimo studijas. 2002 m. jis įgijo Vilniaus pedagoginio universiteto muzikos edukologijos, o 2005 m. – Vilniaus dailės akademijos tarptautinės kultūros politikos ir kultūros vadybos magistro laipsnius.

Nuo 1992 m. – Panevėžio rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas, o 1997–1999 m. buvo Panevėžio rajono savivaldybės mero patarėjas kultūros ir jaunimo veiklos klausimais.

Nuosekli, kryptinga vadovo veikla darė įtaką vaikų ir jaunimo pučiamųjų instrumentų orkestrų kūrimuisi Panevėžio rajone. Šiuo metu rajono kultūros centruose veikia 12 vaikų ir jaunimo bei suaugusiųjų pučiamųjų instrumentų orkestras. Iš jų 6 – apdovanojimų „Aukso paukštė“ nominantai.

R. Vilio iniciatyva, vykdant programą „Vaikystės vėjas” kartu su Atviros Lietuvos fondu bei bendradarbiaujant su Nyderlandų Frišlando krašto orkestru „Ny Altonea“ ir jo vadovu Piet Visser, 1998 m. Panevėžio rajone įkurtas pirmas vaikų ir jaunimo pučiamųjų instrumentų orkestras.

R. Vilys yra Lietuvos pučiamųjų instrumentų orkestrų čempionato (vyksta nuo 2001 m.) idėjos autorius ir projekto koordinatorius, buvo 2003 m. pasaulio lietuvių dainų šventės „Mes“, 2007 m. Lietuvos dainų šventės „Būties ratu“ orkestrų programų meno vadovas, 2009 m. Lietuvos Tūkstantmečio dainų šventės „Amžių sutartinė“, 2014 m. Lietuvos dainų šventės „Čia - mano namai" orkestrų programų ir projekto „Vario audra“ meno vadovas.

2009 m. liepos 6 d. Lietuvos Valstybės dienos proga už nuopelnus Lietuvos Respublikai ir už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus apdovanojo R. Vilį ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi.


  Nominacijos įteikimo akimirkos