Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Naujienos
Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje eksponuojamoje Liaudies dailės parodoje – nemokamos teminės ekskursijos
2024-09-02

 

Šimtmetį mininti Lietuvos dainų šventė buvo gausi renginių. Vienas jų – liaudies dailės paroda „Iš šerdies“, tebevykstanti Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus padalinyje Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje. Kviečiame iki pat rugsėjo 29 d. ją lankyti su gidais, kurie vesdami ekskursijas pasidalins savo įžvalgomis. Siūlysime pamatyti parodą dailėtyrininkų, etnologų, archeologų, menininkų, gamtininkų ir kitų kultūros lauko žmonių akimis. Kiekviena ekskursija atvers vis kitus tautodailės kontekstus, suteiks galimybę pamatyti įvairius praeities ir dabarties saitus.

Jau rytoj, rugsėjo 3 d., pirmoji ekskursija su parodos kuratore Aušra Jasiukevičiūte. Ji sako: „Parodą pavadinome „Iš šerdies“, nurodydami kryptį, kur glausti ausį, norint išgirsti, kas ataidi iš požemių, iš anapus, iš Protėvių žemės, ką kalba mūsų kraujas, kokius vaizdus, mitus, pirmavaizdžius atsinešame iš praeities į mūsų pakitusią, bet vis dar gyvą mitologinę sąmonę“.

Sekite informaciją Lietuvos nacionalinio kultūros centro ir Taikomosios dailės ir dizaino muziejaus socialinėse erdvėse, registruokitės į ekskursijas ir patirkite šimtmetį kaskart savitai. Kartu su parodos gidais atraskite liaudies dailės tradicijų tęstinumą, kaitą ir įvairovę.

Registracija tel. +370 5 262 8080, el. paštu: tddm@lndm.lt, vietų kiekis ribotas.

Užsiregistravusiems lankytojams įėjimas nemokamas, ekskursijos nemokamos.

 

Pirmoji ekskursija: 2024 rugsėjo 3 d. 16:00 val.

Gidė: Aušra Jasiukevičiūtė

Liaudies dailės parodos „Iš šerdies“ kuratorė, dailininkė, skulptorė, grupinių ir personalinių parodų dalyvė, darbų viešosiose erdvėse autorė, meninių projektų, renginių iniciatorė ir dalyvė, parodų kuratorė, Vilniaus dailės akademijos dėstytoja, asociacijų, tarybų, ekspertų komisijų narė, kūrybos procesų tyrimų entuziastė.

Tema: Liaudies dailės vizualinė kalba

Ekskursijoje bus kreipiamas dėmesys ir keliamas klausimas, kaip keičiasi šiuolaikinės liaudies dailės ir parodos eksponatų vizualinė kalba, bandoma perskaityti ir suvokti, kas iš Šerdies mums perduodama protėvių, kaip pagrindinė šios žemės, kurioje gyvename, matrica, o ką perimame per medijas, keliones, internetą pažindami atvirą pasaulį. Ekskursijos vadovė kvies padiskutuoti apie tautodailės sampratas, kanonus ir jų įtaką mūsų supratimui, kas šioje srityje yra vertinga, o kas vertinga mažiau.

Antroji ekskursija: 2024 rugsėjo 12 d. 17:30 val.

Gidas: Dainius Razauskas

Mitologas, religijotyrininkas, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto vyresnysis mokslo darbuotojas, žurnalo „Būdas“ redaktorius, Nacionalinės Jono Basanavičiaus premijos lauretas (2016 m.). Tyrinėja lietuvių o kartu ir bendražmogišką mitinį pasaulėvaizdį, remiasi tautosaka, istoriniais baltų religijos ir mitologijos šaltiniais, kalbotyros, etnografijos bei kitų mokslo sričių duomenimis. Savo žiniomis dalijasi knygose, straipsniuose paskaitose.

Tema: Kad išeitų iš kiauro į tuščią, tada išeitų

Ekskursijoje bus galima sužinoti, kaip paroda matoma mitologo akimis. Gidas Dainius Razauskas rašo: „Ko lankytojams tikėtis? Lankytojams gana lankytis, tikėtis nebūtina. Kas nori tikėtis, tie ne lankytojai, o tikėtojai, kurie juk neklausia, kur jiems lankytis. Kas tikisi, tų ausys viltimis užkimštos, o kas lankosi – teklauso!“

Trečioji ekskursija: 2024 rugsėjo 13 d. 16:00 val.

Gidė: Gintarė Grašytė

Ornitologė, gamtininkė, pelėdų ir erelių tyrinėtoja, Labanoro girios kaimelio išauginta ekologijos ir aplinkosaugos mokslų daktarė, knygos „Kas spokso iš uokso?“ autorė.

Tema: Kviečiu į girią

Truputį keista ieškoti girios Vilniaus širdy, dailės muziejuje? Man - ne. Esu girių gyventojus tyrinėjanti mokslininkė, girias sauganti gamtosaugininkė, be to, - pati Labanoro girios išauginta. Liaudies kūryboje giria iš gelmių šaknimis atkeliauja, šerdimi kyla ir kaupiasi, lapais ir žiedais išsiskleidžia. Tad ir kviečiu kartu tai surasti, pažinti, suprasti, kartu paklausti - ar giria žaliuos?