Choreografija

Snieguolė Einikytė, Gražina Kasparavičiūtė

Choreografijos sektorius kaupia ir tiria šokio istorinį palikimą, rengia, analizuoja ir apibendrina šokių švenčių, festivalių istoriją. Kas ketveri metai rengia teorines ir praktines konferencijas - nagrinėja choreografijos būklę Lietuvoje, skatina kūrybinį procesą, analizuoja šokio pamokos problematiką bendrojo lavinimo mokyklose. Organizuoja repertuaro mokymą, seminarus, vasaros kursus, kolektyvų atrankas, peržiūras, šokių muzikos fonogramas, padeda surengti regionines šventes. Padeda išeivijos šokių švenčių rengėjams. Bendradarbiauja su Lietuvių tautinių šokių institutu Čikagoje, Latvijos ir Estijos kolegomis, koordinuoja repertuaro parinkimą bei atstovavimą šaliai festivalyje “Sudmalinis”, studentų šventėje “Gaudeamus”. Bendradarbiauja su Klaipėdos universiteto Choreografijos katedra, Vilniaus konservatorijos Choreografijos skyriumi, su visuomeninėmis organizacijomis - Lietuvos choreografų sąjunga, Lietuvos šokio informacijos centru. Kartu su Choreografų sąjunga kas ketveri metai rengia jaunimo tautinių šokių ansamblių naujų koncertinių programų konkursą “Kadagys”. Skatina kūrybos procesą, kasmet organizuoja naujų šokių peržiūras, šokių įsigijimą. Kaupia choreografų kūrybą, platina tarp vadovų, rengia leidinius spaudai.

Ypatingas dėmesys skiriamas vaiko ir paauglio asmenybei ugdyti - abėcėlinis mokymas, vaikų ir moksleivių šokių grupių vadovų seminarai, kūrybinis procesas, naujų kūrybinių darbų priežiūros ir baigiamasis etapas - vaikų šokių grupių ir ansamblių konkursas “Aguonėlė” (pavadintas pirmojo lietuviško šokio vardu). Tai ketverių metų mokymo vyksmas, sukaupęs dvidešimties renginių patirtį ir praktiką, vykstantis nuo 1976 metų - iš vaikų šokių grupių ataskaitinių koncertų, kuriuose pasirodydavo apie 1 500 dalyvių, išaugintas į ištisinį mokymo procesą ir sujungiantis 15 tūkstančių šokėjų, muzikantų bei dainininkų.

Išsiplėtojo visų šokio žanrų veikla, atsirado atskiros institucijos, tad kiekvienas šokio žanras šiandieną turi savo atskirus konkursus, šventes ir galimas didesnis dėmesys atskiro žanro plėtotei. Nuo 1963 metų vienodais laiko tarpais - anksčiau kas penkeri, dabar kas ketveri metai - liaudies šokio sūkuryje sukasi “Pora už poros”, į savo ratą įsukdama nuo anūkėlio iki senelio. 1997 metų konkurse dalyvavo visos suaugusiųjų grupės. Tai jaunimo, merginų, vyresniųjų ir pagyvenusių žmonių amžiaus grupės. Vaikai ir moksleiviai persikėlė į “Aguonėlę”. Jau laukiame tryliktojo “Pora už poros” ir šeštojo tautinio šokio konkurso, sujungsiančio per 5 tūkstančius šokėjų.

1998 metais choreografijos specialistai skatino savarankiškai susikūrusių šokių grupių iniciatyvą ir kūrybos laisvę, ypatingą dėmesį skyrė vaikų ir pagyvenusiųjų šokių grupių repertuarui ir naujų šokių kūrybai skatinti, originaliąją sceninę choreografiją grindžiant liaudies kūrybos tradicijomis.

Puoselėjant regionines šokio tradicijas, gegužės mėnesį surengtas tautinių šokių festivalis Panevėžyje, kurio baigiamasis etapas - gruodžio 13 d. naujų kūrinių koncertas Vilniuje. Buvo parodyti 9 nauji šokiai. Iš jų 3 įsigyti.

Choreografų mokslinėje metodinėje konferencijoje balandžio mėnesį Klaipėdoje: teorinė dalis - pranešimai (nagrinėta tautinio šokio problematika, šokio mokytojo ir vadovo rengimas, teoriniai ir praktiniai uždaviniai, sceninio šokio masinis atlikimas, šokio mokytojas ir mokykla).

Praktinė dalis - naujų studentų kūrinių koncertas.

Konferencijoje “Šokių šventė šiandieną ir 2002 metais” įvertinta 1998 metų pasaulio lietuvių dainų šventė.

 

Diferencijuotas šokių vadovų mokymas

 

Kiekvienais metais vyksta visų šokėjų amžiaus grupių vadovų seminarai.

Šių metų sausio mėnesio 10-11, 17-18, 24-25 dienomis vyko jaunučių ir jaunių šokių grupių vadovų mokymas: šokio aprašymas, muzikos abėcėlė, praktinis šokio mokymas. Dalyvavo 154 vadovai bei šokių mokytojai.

Vasario mėnesio 7-8, 14-15, 21-22 dienomis - jaunuolių ir merginų šokių grupių vadovų mokymas: teminiai šokiai ir jų kryptingumas. Dalyvavo 86 vadovai.

Lapkričio 28-29 dienomis vyko jaunučių, jaunių ir jaunuolių šokių grupių vadovų seminaras, kuriame buvo išdėstyti nauji sceniniai šokiai, priminta apie artėjantį konkursą “Aguonėlė” bei pasidalyta vadovavimo moksleiviško amžiaus šokių grupėms problemomis. Dalyvavo 127 vadovai ir mokytojai.

Gruodžio 12-13 dienomis - jaunimo, merginų ir vidutinio amžiaus šokių grupių vadovų seminaras. Išdėstyti nauji sceniniai šokiai, išnagrinėti šių amžiaus grupių ypatumai, jų charakteriai. Dalyvavo vadovai, kurie stebėjo naujų šokių įsigijimo koncertą.

 

Konkreti pažintis

 

1998 metais specialus dėmesys skirtas choreografijos būklei Lietuvoje patikslinti. Padėjo ir artėjanti Pasaulio lietuvių dainų šventė. Kviesta profesūra ir žinomi šokių grupių, ansamblių vadovai, pasiskirsčius į keturias grupes, kovo - balandžio mėnesiais vykta į atskirus regionus - Aukštaitiją, Žemaitiją, Dzūkiją ir Suvalkiją. Stebėtas šokių vadovų darbas (pastebėta didelis noras šokti), t.y. tarpusavio santykiai, bendravimo formos ir kt.

Peržiūrėta šokių grupių: jaunučių - 124, jaunių - 130, jaunuolių - 51, jaunimo - 84, vyresniojo amžiaus - 67, pagyvenusių žmonių - 64.

Įvardytini bent keletas rajonų ir miestų bei jų choreografai, kurie rengia ne po vieną šokėjų grupę:

Tarp rajonų: Akmenėje: B. Viktoravičiūtė - 4 grupės, A. Pakeltienė - 3 grupės; Klaipėdos r.: A. Urbaitienė - 5 grupės, B. Oželienė - 4 grupės; Mažeikių r.: J. Tendienė - 4 grupės; Utenos r.: R. Macelienė - 4 grupės.

Tarp miestų: Druskininkuose: L. ir A. Stanioniai - 4 grupės; Kaune: K. Kondratavičius ir

Z. Vaškelienė po 4 grupes, Panevėžyje:

Z. Rimkuvienė - 6 grupės; Šiauliuose:

V. ir R. Laugaliai - 6 grupės.

Po kiekvienos regiono peržiūros diskutuota apie žanro problemas, atskirų vadovų šokio mokymo bei pasidalijimo patirtimi metodiką.

 

Reguliari metodinė parama išeivijos lietuviams

 

Seminarai: šokio pastatymo ir darbo su grupe metodika Rygos lietuvių namuose, Punsko lietuvių šokėjams, Vasario 16-osios gimnazijoje Vokietijoje;

- artėjant 2000-aisiais metais Kanadoje vyksiančiai XI pasaulio lietuvių dainų šventei, jos rengėjų konsultacijos dėl programos parengimo, šokių aprašų.

Birželio mėnesį surengti australų šokių ansamblio “Gintaras” (vadovai Dalia ir Henrikas Antanaičiai) draugystės koncertai po Lietuvą:

- Kaune - su miesto šokių ansambliais;

- Plungėje - su tautinių šokių ansamblio “Suvartukas” šokėjais;

- Panevėžyje - su “Pynimėlio” dainų ir šokių ansambliu;

- Kretingoje - draugystės vakaronė.

 

Metodinė parama kitų žinybų choreografams

 

Lietuvos švietimo ir mokslo ministerijai: šokio gairės mokykloje, spręstini šokio mokytojo darbo klausimai, bendrojo lavinimo mokyklų, siekiančių gimnazijos vardo, choreografijos programų recenzavimas; šokio mokytojų atestacija.

 

Tarptautiniai ryšiai

 

Baltijos valstybių studentų dainų ir šokių šventės “Gaudeamus XIII”, kuri vyks 1999 metais Vilniuje, parengiamieji darbai:

- sukurtas Šokių dienos scenarijus;

- suformuota kūrybinė grupė;

- išdėstyta ir aptarta nauji šokiai ir aikštės kompozicija seminare rugsėjo mėnesį Klaipėdoje;

- parengta bendra lietuvių, estų, latvių šokių mokymo programa bendruose seminaruose, kurie vyks gruodžio mėnesį Rygoje ir Taline.

1999 m. kovo mėnesį Olandijoje vyks tarptautinis šokių festivalis, kuriame dalyvaus keturios Lietuvos šokių grupės. Su olandais suorga-nizuota peržiūra.

Glaudžiai bendradarbiaujama su Pasaulio lietuvių šokio institutu - keičiamasi naujais šokių leidiniais, pavieniais aprašais, spauda, vaizdo įrašais.

 

Tarpusavio ryšiai, išliekamosios vertės duomenų kaupimas, sisteminimas ir kt.

 

- Palaikomas ryšys su Šokio informacijos centru (seminarai, keitimasis informacija apie šiuolaikinį modernųjį ir tautinį šokį), su Choreografų sąjunga (bendras darbas, bendri tikslai, mokymo procesas).

- Kaupiami ir sisteminami duomenys apie Respublikos valstybinių ir visuomeninių kultūros bei švietimo įstaigų choreografijos specialistus, šokio meno kolektyvus ir jų veiklą.

- Sukomplektuotas Lietuvos ir išeivijos Dainų švenčių archyvas.

- Vaizdo įrašų archyvas papildytas naujais šokių įrašais.

- Išleistos dvi naujos šokių knygos:

“Kubilas” (žanro klasika);

“Artojėliai” (vaikams).

- Sukaupta autorinė choreografų kūryba ir parengta spaudai:

R. Tamutis “Krikoniškių kadrilis”.

 

Eil.

Nr.

Žanras Vid. m-klų, gimnazijų, meno, VMM ir pan. Kultūros rūmų, centrų ir pan.  

Iš viso

   

gr.

gr.

gr.

1. Tautinių šokių

Jaunučių

460

132

592

 

Jaunių

244

74

318

  Jaunuolių

53

40

106

  Jaunimo

30

   
  Merginų (mergaičių)

85

97

182

  Vyresniojo amž. žmonių  

72

72

  Pagyvenusiųjų  

70

70

2. Pramoginių šokių      
  Vaikų

75

52

127

  Jaunimo

19

20

39

3. Klasikinio šokio

10

3

13

4. Modernaus šokio

189

202

391

5. Šokių ansambliai

22

27

49

  IŠ VISO:

1187

525

2068

 


KŪRYBOS METRAŠTIS 1998. Turinys

LNKC.LT