Apie folkloro ansamblių apžiūras ir šokamąjį repertuarą

Eugenija Venskauskaitė

Apžiūros anksčiausiai (dar 1997 m. lapkričio mėnesį) pradėtos Suvalkijoje ir Dzūkijoje. Norėtusi padėkoti Marijampolės apskrities kultūros “šefei” Danguolei Micutienei už gerai organizuotą, nepriekaištingai surengtą visos apskrities (Marijampolės miesto ir rajono, Šakių, Vilkaviškio rajonų) ansamblių apžiūrą. Taip pat lyginant dviejų rajonų apžiūras, reikėtų pabrėžti, kiek daug priklauso nuo organizatorių. Ir Prienai, ir Kupiškis kvietėsi ne tik ansamblius, bet ir žiūrovus. Kupiškyje kultūros skyriaus vedėjo, kultūros namų direktorės, “Kupskiemio” folkloro ansamblio vadovės dėka renginys ne tik buvo įdomus ir žiūrovams, bet pavykęs kaip apžiūra, parodyta savitų ir įdomių dalykų. Prienuose “žiūroviniu” renginiu “Oi būdavo būdavo” nueita pačiu pigiausiu keliu; kviečiant ansamblius, nebandyta akcentuoti, kad tai - svarbi apžiūra, nepadėta pasirinkti tinkamo repertuaro ir jį pristatyti. Tad iš neblogas folkloro tradicijas turinčio rajono į Folkloro dieną nelabai buvo ir ką kviesti...

Reikia pasidžiaugti, nors ir nedideliu skaičiumi grupių (skuodiškiais, zarasiškiais, sudūviais ir pan.), kurios šoka savo užrašytus, iš vietinių pateikėjų išmoktus šokius bei ratelius. O kitiems eilinį kartą reikia priminti, kad į sceną netemtų šokių, išmoktų vakaronėse (jie visiškai praranda savo pirmavaizdį), atidžiau mokytųsi šokius iš aprašymų.

Šokantieji turėtų vengti pretenzingumo, ir jau pats laikas būtų skirti dviejų skirtingų žanrų - sceninio šokio ir tradicinio šokio - reikalavimus.

Konkrečius dalykus bus progų aptarti per toliau tęsiamą specializuotų seminarų ciklą “Choreografinis folkloras nūdienos regionuose”.


KŪRYBOS METRAŠTIS 1998. Turinys

LNKC.LT