PASAULIO LIETUVIŲ DAINŲ ŠVENTĖ

Milda Jakubonienė

Ryškiausias kultūros centro specialistų darbas 1998-aisiais metais buvo Pasaulio lietuvių dainų šventės, skirtos Lietuvos valstybės atkūrimo 80-mečiui, surengimas.

“Lietuva, gerbdama ir vertindama savo dainas, kurios lietuviams padėjo išlaikyti tautinę savimonę ir kultūrą tautos nelaisvės laikais ir prisidėjo prie nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimo, taip pat atsižvelgdama į dainų reikšmę estetiniam ir tautiniam auklėjimui, periodiškai rengia bendras dainų šventes”. (Iš 1930 metų Dainų švenčių Įstatymo). Nors šis Įstatymas dėl nežinomų priežasčių taip ir nebuvo priimtas, jo dvasia mums padėjo 1998-aisiais metais Lietuvos valstybės atkūrimo 80-mečio garbei surengti jau XV Dainų šventę. Tai buvo reikšmingas kultūros įvykis, sutelkęs po pasaulį pasklidusius ir tėvynėje gyvenančius lietuvius. Tai buvo mūsų krašto kultūros visuotinė išraiška, išsaugojusi pirmosios Dainų šventės, įvykusios 1924 m. Kaune, dvasią ir tęstinumą.

Dainų švenčių ištakos - XIX amžiaus pabaiga. “Birutės” draugijos veikla Tilžėje, lietuviškieji vakarai ir garsioji “Amerika pirtyje” (Palanga, 1899 m.), kompozitorių M. K. Čiurlionio, J. Naujalio, S. Šimkaus, Č. Sasnausko ir J. Žilevičiaus kūryba, spaudos draudimo panaikinimas (1904 m.), V. Kudirkos “Tautiška giesmė” (1898 m.) sudarė sąlygas plėtotis mėgėjų kultūrai. Dainų šventės pavadinimas pirmą kartą nuskambėjo 1902 m., o 1906 m. “Vilniaus žinios” paskelbė sumanymą surengti visos Lietuvos dainų šventę. Nuo kilnios idėjos iki 1924 metų praėjo aštuoniolika metų. 1909 metais S. Šimkus Jurbarke surengia vakarą, kuriame į vieną koncertą buvo suburti keli chorai. 3 000 dainininkų (86 chorai) - tokia buvo Dainų švenčių pradžia Kaune. Ateinančiais metais sukanka 75 metai nuo Pirmosios dainų šventės surengimo.

Šiemetinėje, penkioliktojoje Dainų šventėje dalyvavo per 32 000 dainininkų, šokėjų ir muzikantų. Dainavo 14 169 dainininkai, šoko 6 488 šokėjai, grojo 1 395 dūdoriai, dalyvavo 3 687 folkloro programos atlikėjai, 3 038 ansambliečiai, 392 tautodailininkai. Džiugina tai, kad susibūrė (pirmą kartą!) per 400 kanklininkių. Tarp šventės dalyvių buvo 945 lietuviai iš Argentinos, Austrijos, Baltarusijos, Brazilijos, Didžiosios Britanijos, Gruzijos, JAV, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Rusijos, Vokietijos ir Ukrainos.

Lietuvos liaudies kultūros centras 1998 m. spalio mėnesį surengė keturias konferencijas Dainų šventės Folkloro, Šokių, Dainų dienoms bei Ansamblio vakarui aptarti. Konferencijose kalbėjo Dainų šventės vyriausieji meno vadovai, šventės organizatoriai, meno kolektyvų vadovai, kompozitoriai, kiti Dainų šventės vertintojai.

Šios paskutinės šiame amžiuje Dainų šventės meninė išraiška, visuomenės laikysena, konferencijos metu išsakytos mintys bei Dainų šventės kūrėjų intelektas ir racionalumas turėtų suponuoti iš esmės naują kokybę, kuri atsiskleis jau XXI amžiuje - 2002-aisiais metais Klaipėdoje ir Vilniuje.


KŪRYBOS METRAŠTIS 1998. Turinys

LNKC.LT