Pratartis

Žinių sankaupa visuomet pravarti tiesioginiame darbe. Ji parodo darbų mastą, kasdieninio triūso rezultatus, bendravimo patirtį. Kiekvienas mėgėjų kūrybos reiškinys liudija laisvalaikio prasmę, paženklina įvykio vietą, dalyvį ir žiūrovą, supažindina su kūrybingais darbuotojais, vietos tradicijomis. Kultūros darbo apibrėžti vien statistikos rodikliais beveik neįmanoma. Ne visuomet sklaidos kiekybė parodo darbų kokybę. Pasitaiko ir atsitiktinių skaičių. Tad išsamiau su kultūros procesais susipažinti dera ne vien dėl to, kad tai yra kasdienis mūsų vyksmas, bet - svarbiausia - dėl to, kad kultūra yra kuriančio žmogaus dvasios buveinė, iškiliausia tautos būdo sąranga.

“Kūrybos metraštis” - tai mūsų ir Jūsų kasdienio triūso suvestinė, patirtis, laiko atspindys. Nors Lietuvos liaudies kultūros centras bei respublikos rajonų ir miestų kultūros įstaigos seniai yra apibrėžę savo darbų turinį, jie vis ieško naujų kūrybinės veiklos būdų. Tai iš dalies atsispindės šiame informaciniame biuletenyje, kuriame visa tai pabandyta susumuoti ir paskleisti kaip gerąją patirtį. Ne viskas čia dar aprėpta, ne visa suskaičiuota. Tai greičiau užuominos apie darbščiausius kultūrininkus ir iškiliausius jų darbus. Ateityje, manoma, kasdienė statistika turėtų būti ir detalesnė, ir iškalbingesnė, kad kultūros teoretikams ir istorikams pakaktų empirinių duomenų tam tikro laiko mėgėjų kultūrai nušviesti ir apibendrinti.

Kaip matyti, Lietuvos kultūros centrų (kultūros namų) pagrindiniai darbai vieni yra ilgalaikiai ir tradiciniai, o kiti neseniai sumanyti, pastarajam metui aktualūs.

Jūsų pastabos ir patarimai padėtų šį periodiniu tapsiantį leidinį gerinti. Tuo pačiu siūlytina rašyti savo mėgėjų kūrybos metraštį ar istoriją, rengti įvairias bibliografines rodykles. Beje, kai kurie rajonai (Rokiškis, Zarasai, Kėdainiai, Radviliškis, Šakiai, Kupiškis, Ukmergė, Šilutė, Pakruojis, Kelmė, Šiauliai, Ignalina, Anykščiai, Utena, Telšiai, Raseiniai, Tauragė, Prienai) įvairaus pobūdžio leidinių per ilgą laiką jau yra išleidę. Jiems dažnai patalkina bibliotekininkai, kruopštūs duomenų lasiotojai.

Dėkojame rajonų ir miestų kultūros vadovams už laiku pateiktą medžiagą. Ji pakankamai informatyvi ir įvairi. Daugiausia dėmesio skirta renginiams. Iš straipsnelių ar apžvalgų turinio akivaizdu, į ką praėjusiais metais buvo kreiptas didesnis dėmesys. Nepagailėta istorinių duomenų, prisiminti stropiausieji. Ne visa tilpo. Atsisakyta vietinių renginių aprašymų, paviršutiniškesnės informacijos, lyrinių publicistinių intarpų. Dėkojame už nuotraukas, programas, planus, bukletus ir kitą papildomą medžiagą. Ja bus pasinaudota kitomis progomis: konferencijose, seminaruose, pokalbiuose ir kt. Norėtume paakinti šio leidinio autorius nuolat rinkti informaciją, ją sisteminti, pagerbti kolektyvus ir jų vadovus. Taigi ši pirmoji kregždutė tenepasiklysta ir suranda savo skaitytoją.

 

Sudarytojas


KŪRYBOS METRAŠTIS 1998. Turinys

LNKC.LT