Folkloro ansamblių apžiūrų apžvalga

Rytis Ambrazevičius

Rengiantis Dainų šventei, atrenkant kolektyvus, pasinaudota proga apskritai apžvelgti Lietuvos folkloro ansamblių padėtį. Todėl apžiūrų organizatorių prašyta sukviesti kiek įmanoma visus ansamblius - net ir nepretenduojančius dalyvauti šventėje. Vienur tai pavyko, kitur nelabai. Apžiūrose dalyvavo nuo 0 (Šalčininkų r.) iki 28 (Anykščių r.) ansamblių.

Ištirtas šių ansamblių statistinis pasiskirstymas pagal įvairius parametrus. Kai kurie duomenys: apžiūrose dalyvavo 498 ansambliai, jų “tankumas” etnografiniuose regionuose nevienodas. Daugiausia jų tradiciškai yra Dzūkijoje bei didžiuosiuose miestuose, šiek tiek mažiau - Aukštaitijoje bei Žemaitijoje, dar mažiau - Suvalkijoje.

Pagal naudojamą repertuarą ir jo mokymosi būdą ansamblius galima apytikriai suskirstyti į tokias grupes: tiesioginiai vietinės tradicijos tęsėjai (“pirminis folkloras”) ir jos perėmėjai (“antrinis folkloras”) - tai ansambliai, naudojantys platesnio regiono, kito regiono ar bendralietuvišką repertuarą, bei ansambliai, kurių repertuaras nepriskiriamas folkloro žanrui. “Antrinio” folkloro grupėje išsiskiria “reprezentaciniai” ansambliai, kurie stengiasi atkurti ne kokį nors folkloro sluoksnį, o, kiek tai įmanoma, visą jo įvairovę. Skatintini ypač pirmųjų dviejų tipų ansambliai, o nefolklorinio tipo grupės dažniausiai yra prasto meninio lygio arba tiesiog jų vadovai neturi elementarių žinių ir profanuoja folklorą. Yra daug pavyzdžių, kai net gretimuose rajonuose ansamblių lygis labai skiriasi; jau gana sunykusios gyvosios tradicijos kraštuose kartais sugebama “išspausti” visa, kas įmanoma, o gretimi iš esmės turtingos tradicijos kraštai folkloro dabartinės raiškos prasme yra “tušti”. Tai priklauso nuo etninę kultūrą krašte kuruojančio žmogaus (žmonių) išmanymo ir veiklumo, vietos valdžios nuostatų.

Atrankos į Dainų šventę vertinimo kriterijai:

1. Meninis lygis. 2. Repertuaras (lokalios tradicijos reprezentavimas). 3. Sceninė apranga (regiono, lokalios tradicijos reperzentavimas).
Į šventę pakviesti 177 ansambliai.


KŪRYBOS METRAŠTIS 1998. Turinys

LNKC.LT