“Liaudies kultūros” žurnalas

1999 metais išleisti 64-as - 69-as “Liaudies kultūros” žurnalo numeriai. “Liaudies kultūra” įsteigta 1988 metais. Šiuo metu jos apimtis - 10 sąl. sp. lankų, tiražas - apytikriai 1000 egz. 1999-aisiais papildomai pridėtas 1 sąl. sp. l., skirtas etninės veiklos realijoms. Sustiprintas kritinis požiūris ne tik į masinės kultūros reiškinius, bet ir į pačių etninės kultūros puoselėtojų veiklą.

Žurnalo temos išlieka tokios pat, kaip ir ankstesniais metais. Stengiamasi užčiuopti šiuolaikinius etninės kultūros pokyčius ir problemas, apžvelgti Lietuvos kraštotyros panoramą, pateikti šaltinių medžiagos, supažindinti su kitų kultūrų svarbiausiais bruožais, pristatyti svarbiausius pasaulio kultūros teoretikų tyrinėjimus. Žurnale taip pat aprėpiami visų etninę kultūrą tyrinėjančių mokslų - etnologijos, mitologijos ir tautosakos, etnomuzikologijos ir etnochoreografijos, tautodailės - ar su ja besisiejančių interdisciplinų laimėjimai. Šiam mokslą reprezentuojančiam žurnalo skyriui Lietuvos mokslo taryba 1998 metais pripažino aukščiausią mokslinį statusą. Pagyvėjus rajonų kultūros šviesuoliams, 1999 m. pagausėjo kraštotyros straipsnių.

Nors žurnalas jį skaitančiųjų nuolat giriamas, redakcija metų pabaigoje pradėjo skelbti anketą pasirinktų žurnalo krypčių ir skyrelių populiarumui patikrinti. 2000-ųjų pradžioje gauta dar palyginti nedaug atsakymų į anketą, tačiau jau iš jų matyti, kad skaitytojai labai domisi “Mokslo darbais”, “Kitomis kultūromis”, “Skaitymais” ir pageidauja daugiau informacijos apie ikikrikščioniškąją lietuvių ir kitų baltų kultūrą. Anketa bus spausdinama ir 2000-aisiais. Redakcija tikisi sulaukti daugiau atsakymų, - tada dėl turinio ar straipsnių pobūdžio būtų galima daryti jau ir statistiškai pagrįstas išvadas. Ypač norėtųsi užmegzti glaudesnį kontaktą su mokytojais. Redakcijos supratimu, ne vieną, o kur kas daugiau publikacijų, kurios spausdinamos kiekviename žurnalo numeryje, lengva panaudoti besirengiant įvairių dalykų pamokoms, bet ar taip pat mano mokytojai? Gerbiamieji mokytojai, laukiame jūsų pasisakymų.

Šiaip jau ekonominės mūsų gyvenimo realijos akivaizdžios – jei ir toliau daugumos Lietuvos gyventojų ir valstybinių kultūros įstaigų perkamoji galia kris, kultūros leidinių gali ir nebereikėti. Ne išimtis ir “Liaudies kultūros” žurnalas. Kultūra tokiomis sąlygomis, kai didžiuma valstybės gyventojų priversti savo poreikius sumažinti, tampa jau prabangos dalyku. O prabangos visada galima atsisakyti.

1999 metais paskelbta:

Probleminių straipsnių - 9

Mokslo darbų - 24

Mokslo populiarinimo,

kraštotyros straipsnių - 19

Kultūros gyvenimo įvykių apžvalgų - 8

Leidinių recenzijų - 7

Metodinio pobūdžio publikacijų - 4

Vertimų - 6

_________________

Iš viso: 77 publikacijos

Dalia Rastenienė

Tel. 613412


KŪRYBOS METRAŠTIS 1999. Turinys