Pratartis

Į Jūsų rankas vėl pateko informacinis leidinys “Kūrybos metraštis”. Tai antroji knyga apie mūsų darbus, mėgėjų kūrybos pokyčius, ji primena apie pačius kūrybingiausius ir darbščiausius kultūros darbuotojus. Tokių daug, apie visus neįmanoma papasakoti. Įvairiausių darbų taip pat atlikta nemažai. Ačiū, kad supažindinote su tradiciniais renginiais, atstūmėte kaimo kultūros namų (centrų) durų užsklandas. Mokomės vieni iš kitų, susipažįstame vieni su kitais. Tai bene svarbiausias šio metraščio tikslas. Pagaliau turime palikti duomenų sankaupą tiems, kurie ilgainiui domėsis mūsų veiklos specifika, analizuos amžiaus pabaigos mėgėjų kūrybos tendencijas, rašys plačią Lietuvos kultūros istoriją. Ačiū už atsiųstus straipsnius. Tikėkime, kad kasmet kalbėsime vis kitomis temomis, praskleisdami senesnius ar naujesnius kaimo, seniūnijos, miestelio, miesto, rajono, krašto, respublikos klodus.

Mėgėjų kūrybos šimtmetį 2000-aisiais metais paminėsime apskričių kultūros darbuotojų konferencijomis, pokalbiais, geriausių įvairių žanrų kolektyvų ir jų vadovų įvardijimu (nominacijomis), koncertais. Būtina susumuoti rezultatus, todėl nieko nelaukdami rašykime savo rajono, miesto kultūros istoriją, ką jau padarė Šiaulių rajonas, išleidęs knygą “Prie Ventos ir Dubysos”. Jos autorė Šiaulių rajono kultūros skyriaus vedėja Valė Jurešienė. Tokių pavyzdžių daugėja.

Iš Metraščio sužinosite, kad jonaviečiai ypač propaguoja profesionalųjį meną. Kauno rajono kultūros vadovai atestavo savo darbuotojus, atskleidė naujas jų veiklos galimybes. Etninė kultūra artima Varėnos rajono kultūros žmonėms. Ir t.t. Gerų veiklos pavyzdžių daug. Suprantama, laiku atsiųsta Jūsų medžiaga buvo laidas greičiau parengti šį leidinį. Ir ateityje nevenkite istorinių faktų, konkretumo, apibendrinkite tam tikrą laikotarpį, nušvieskite tradicija tapusius dalykus. Lentelės, diagramos, statistikos suvestinės taip pat paįvairins leidinio turinį, praplės regos lauką, atskleis kokybines raiškas. Tai viena. Antra, nuoseklus, vientisas 5-7 mašinraščio puslapių pasakojimas (straipsnis) visuomet labiau domins skaitytoją.

Informuojame: pirmasis “Kūrybos metraštis” (1998 m.) buvo išsiųstas visiems kultūros skyriams, rajonų kultūros centrams, merams, aukštosioms mokykloms, kai kurioms ministerijoms, straipsnių autoriams. Apgailestaujame, kad dėl nedidelio tiražo jo negalėjome padovanoti viešosioms bibliotekoms. Kadangi šio leidinio tiražas nebe 300, o 350 egzempliorių, rajonų ir miestų viešosios bibliotekos jį gauna. Tuo pačiu pageidaujame, kad pareikštumėte savo nuomonę, pasiūlytumėte, nes leidinio kokybei gerinti ribų nėra. Kaip ir ankstesniais metais, Jūsų medžiagos lauksime iki einamųjų metų gruodžio 1 d. Laukite Liaudies kultūros centro metodinių nurodymų.

Apgailestaujame, kad apie 1999 metų kultūrininkų darbus nepanoro papasakoti Prienų, Rokiškio ir Vilniaus rajonų kultūros vadovai; juk kiekviename krašte yra darbščių žmonių - apie juos reikia kalbėti. Šį kartą nerašoma apie didmiesčių ir kurortų kultūrininkų triūsą. Apie juos plačiau papasakosime trečiojoje knygoje.

Kiekvienas mėgėjų kūrybos puslapis - tai kultūros istorijos didžiosios knygos dalis, kuri liudys žanrų įvairovę, kultūrininkų kūrybingumą, kultūros vadovų sumanumą, žmonių laisvalaikio turinį, tradicijų saugą, etninės kultūros sklaidą. Mąstykime ir dirbkime kartu, bendraukime ir bendradarbiaukime. Sėkmę lemia darbas, jis atneša gerų rezultatų.

Sudarytojas


KŪRYBOS METRAŠTIS 1999. Turinys

LNKC.LT