Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Naujienos
Dainų šventės šimtmečiui ruošiasi ir choruose nedainavę vaikai iš visos Lietuvos
2023-02-06

 

Po šio savaitgalio galima drąsiai sakyti, kad Lietuvos dainų šventei jau ruošiamasi visoje Lietuvoje – įsibėgėjo Lietuvos nacionalinio kultūros centro ir muzikos mokyklos „Ugnelė“ projektas „Jungtinis Lietuvos vaikų choras“. Chore 2024 m. šimtmetį mininčiai šventei repetuoja choruose nedainavę vaikai iš mažesnių Lietuvos miestų ir miestelių.

Jungtinis Lietuvos vaikų choras gyvuoja nuo 2016 m. ir įprastai būdavo skiriamas vaikams, jau dainuojantiems choruose – iniciatyvos meno vadovė Valerija Skapienė su vaikais rengdavo sudėtingesnes, nei jiems įprasta, programas, įspūdingus koncertus Vilniuje. Praėjusių metų pabaigoje projektas atvertas vaikams, neturintiems patirties, bet svajojantiems uždainuoti kartu su tūkstantiniu Dainų šventės choru. 

„Per šimtą Lietuvos dainų šventės gyvavimo metų užaugo daugybė dainuojančių žmonių, kuriems dalyvavimas Dainų šventės Dainų dienoje yra vienas ryškiausių prisiminimų, įkvepiantis gyventi patriotiškai, bendruomeniškai, atsakingai. Ruošdamiesi šventės šimtmečiui norime, kad tokį prisiminimą turėtų kuo daugiau vaikų,“ – sakė projekto vadovė, Lietuvos nacionalinio kultūros centro Regionų kultūros skyriaus vedėja Ieva Krivickaitė.

Pirmosiose šių metų jungtinėse repeticijose, vykstančiose Vilniuje, Kaune, Šiauliuose ir Klaipėdoje, dalyvauja 500 vaikų. „Darbas su vaikais, kurie dėl įvairių priežasčių neturi galimybės dainuoti chore, yra ypatingas, – pasakojo Jungtinio Lietuvos vaikų choro iniciatorė ir meno vadovė, muzikos mokyklos „Ugnelė“ direktorė Valerija Skapienė. – Mokomės ne tik kūrinių, bet ir choristų gyvenimo įpročių: dainavimo susitelkus, girdint vieniems kitus, mėgaujantis drauge pasiektu rezultatu“.

Iki vasaros vaikams bus surengtos penkios intensyvių repeticijų dienos. Birželį vyks 500 projekto dalyvių koncertas Vilniuje, o 2024 m. liepos 6 d. jie prisidės prie Dainų dienos Vingio parko estradoje.

 

Repeticijas didžiuosiuose Lietuvos miestuose veda žymūs choro dirigentai: V. Skapienė, Rolandas Daugėla, Remigijus Adomaitis, Arvydas Girdzijauskas, jiems asistuoja Jonė Girdzijauskaitė, Dovilė Kirdaitė, Rima Daugėlienė, Daria Goda Barkauskaitė, Ernestas Valionis, Vitalija Bulzgienė, Denis Vysokovych. Projekto organizatoriai – Lietuvos nacionalinis kultūros centras ir Vilniaus muzikos mokykla „Ugnelė“, partneriai – Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazija, Šiaulių „Dagilėlio“ dainavimo mokykla ir Klaipėdos Vydūno gimnazija, iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.