Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Elektroninis leidinys "Lietuvių tautinis kostiumas"

 Elektroninis leidinys "Lietuvių tautinis kostiumas" - tai to paties pavadinimo knygos (Teresė Jurkuvienė, LLKC, "Baltos lankos", 2006 m.) skaitmeninė versija, patiekianti papildomos praktinės informacijos apie kostiumus, atkuriančius XIX a., lietuvių liaudies išeiginę aprangą. 
                     Leidinyje pristatomos lietuvių liaudies drabužių sukirpimo schemos ir iškarpos drauge su kita tokių drabužių pasiuvimui reikalinga informacija: audinių piešiniais, fotonuotraukomis, įaustų ir išsiuvinėtų ornamentų pavyzdžiais.
                      Ši publikacija unikali tuo , kad joje pirmą kartą pateiktas didelis drabužių iškarpų, parengtų praktiniam naudojimui, rinkinys. Jis apima 61 drabužį - įvairias liaudies kostiumo dalis: vyrų sermėgas, surdutus,  švarkus, kelnes, vyrų ir moterų marškinius, liemenes, moterų sijonus,prijuostes, švarkelius, galvos apdangalus ir t.t., -tai yra beveik viską, ko reikia siūdinantis tikslią bet kurio regiono XIX a. liaudies kostiumo kopiją. Iškarpos ir kiti kiti brėžiniai yra apskaičiuoti šiuolaikinio žmogaus standartiniams matmenims ir pateikti šiandien siuvėjų - profesionalų ir mėgėjų - naudojama forma.  
                    Leidinys skirtas visų pirma skaitytojams, kuriuos domina galimybė patiems pasigaminti tautinius kostiumus arba kai kurias jų dalis. Jis gali būti pravartus etninės kultūros tyrinėtojams ir pedagogams, norintiems supažindinti įvairaus amžiaus bei pasirengimo besimokančiųjų grupes su tautinio kostiumo ypatumais.
                       
                    Leidinį (kompaktinį diskelį) galima įsigyti Lietuvos nacionaliniame kultūros centre (Barboros Radvilaitės g. 8, Vilniuje), Klaipėdos universitete, Kauno centriniame knygyne,  UAB Humanitas "Akademinė knyga".

Šią elektroninę knygą galite skaityti ir internete: Lietuvių tautinis kostiumas, 2006.