Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Naujienos
Pučiamųjų instrumentų orkestrų žanro taryba palietė opius klausimus
2021-02-05

 

Lietuvos nacionalinio kultūros centro pučiamųjų instrumentų orkestrų žanro taryba š. m. vasario 2 d. per nuotolį surengtą posėdį atnaujino tarybos narių sudėtį ir aptarė kitus aktualius klausimus. Naujuoju tarybos pirmininku išrinktas Panevėžio krašto dūdų orkestrų puoselėtojas, Lietuvos varinių pučiamųjų orkestrų asociacijos įkūrėjas Remigijus Vilys, pavaduotoju – Lietuvos kariuomenės orkestro kapelmeisteris majoras Egidijus Ališauskas, sekretoriumi – „Muzikos barų“ žurnalo „Dūdų kampas“ įkūrėjas, ilgametis Lietuvos valstybinio pučiamųjų instrumentų orkestro „Trimitas“ orkestrantas, LNKC pučiamųjų orkestrų specialistas Gerimantas Statinis.

Per posėdį svarstyti ir naujų pučiamųjų orkestrų 2021 m. kūrinių konkurso nuostatai. Diskutuota dėl kūrinių kategorijų skirstymo, kokios sudėties orkestrams kompozitoriams privalu kurti, dėl papildomų aranžuočių ir orkestruočių išlaidų. Iškilo klausimų, kada naujas kūrinys laikomas viešai publikuotu, o kada ne. Pritarta, kad kompozitoriams turi būti paliekamos autorinės teisės disponuoti naujus kūrinius savo nuožiūra.

Aptarta ir balsuota dėl „Aukso paukšės“ nominacijos „Geriausias pučiamųjų muzikos instrumentų orkestras“ skyrimo. Paskutinis Pučiamųjų instrumentų orkestrų žanro tarybos klausimas kodiniu pavadinimu „kiti“ sukėlė nemažai ginčų. Tarybos nariai išdėstė aiškią poziciją dėl pučiamųjų instrumentų žanro prestižo. Dėl tam tikrų susiklosčiusių aplinkybių pūtikai dažnai laikomi „užkuriais“ ir ši problema atsirado dėl neva chorų, šokėjų ir folkloro ansamblių dalyvių gausos, užgožiančios kur kas mažesnę pūtikų bendruomenę. Principas aiškus: mūsų daug, mes svarbūs, jūsų mažai – jūs antrarūšiai. Pūtikai nelinkę nusileisti ir siūlo atsigręžti į istoriją.

Nepriklausomybės kovų laikotarpiu dūdų orkestrų garsai įkvėpdavo savanorius ir palaikydavo karių ryžtą kovoti iki pergalės. Apie pučiamųjų instrumentų reikšmę galima daug diskutuoti, tačiau geriausiai apie tai kalba pačios dūdos. „Ar šventės metu eisenoje kas nors gali atstoti pučiamųjų orkestrus? Ne! Nors mūsų nedaug, tačiau mes garsūs ir girdimės iš toli, todėl norime būti lygiateisiai, nes visi esame vienos šeimos, kurios vardas Lietuva, nariai“, – tokia pozicija išsakyta Pučiamųjų instrumentų orkestrų žanro tarybos posėdžio finale.