Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Naujienos
Rugsėjo 9–13 d. Vilniuje, Panevėžio ir Varėnos r. vyks tarptautinis instrumentinio folkloro festivalis „Griežynė“
2020-09-02

 

 

 

 Rugsėjo 9–13 d. Vilniuje, Panevėžio ir Varėnos rajonuose vyksiantis tarptautinis instrumentinio folkloro festivalis „Griežynė“ bus mažesnis nei įprastai, tačiau ne mažiau nuotaikingas  ir įdomus – savo pasirodymais žiūrovus džiugins grupės „Ratilai“, „Noragas“, „Evaldas Vyčinas ir draugai“, kapelos „Ryna“, „Raskila“, „Muzikonta iš pa Utenas", „Sietynėlis“, „Žibinyčia“, lietuviškomis kanklėmis kartu su savo mokytoja kanklininke Žemyna Trinkūnaite gros Japonijos ambasadoriaus Lietuvoje žmona Yuko Yamasaki, koncertuos Lietuvoje gyvenantys atlikėjai Mario Di Pasquale (Italija) ir Yijing Wu (Kinija). Vyks fotografijų paroda, folkloro dirbtuvės, bus dalijamasi instrumentų gamybos žiniomis, susitinkama su meistrais ir muzikantais.

 

Rugsėjo 9 d.

18 val. – Vytauto Daraškevičiaus fotografijų parodos atidarymas Vilniaus mokytojų namų Mažojoje salėje. Folkloro renginius ir etnografines šventes fotografuojantis V. Daraškevičius dažnai darbuojasi ir „Griežynėje“. Šiame festivalyje demonstruojama jo paroda, kurioje pamatysite daugybę autentiškų lietuvių tradicinės muzikos atlikėjų, grojančių įvairiausiais instrumentais.

19 val. – Pasaulio muzikos vakaras Vilniaus mokytojų namų Baltojoje salėje. Dalyvauja viešnia iš Japonijos Yuko Yamasaki su savo mokytoja Žemyna Trinkūnaite. Y. Yamasaki yra Japonijos ambasadoriaus Lietuvoje Shiro Yamasaki žmona, grojanti lietuviškomis kanklėmis drauge su Ž. Trinkūnaite.

Rugsėjo 10 d.

11 val. – susitikimas su tautodailininku Jonu Bugailiškiu meistro dirbtuvėse (Aušros vartų g. 17–10). J. Bugailiškio, išradingo medžio drožėjo, skulptoriaus, liaudies instrumentų kūrėjo, pagamintomis kanklėmis, ragais ir būgnais muzikuoja ne vienas lietuvių bei užsienio folkloro ansamblis ar pavieniai atlikėjai. Tradiciškai festivalio dalyviai svečiuosis jaukiose tautodailininko dirbtuvėse Vilniaus senamiestyje: į jas visuomet malonu užeiti ir pasiklausyti ramios šeimininko kalbos, pasigrožėti jo kūriniais, pamuzikuoti. Svečiai turės unikalią galimybę pamatyti, kaip nagingo meistro rankose gimsta muzikos instrumentai.

15 val. – leidinio „Lietuvių tradiciniai muzikos instrumentai“ pristatymas, Lietuvos muzikantų koncertas Lietuvos nacionaliniame muziejuje. „Griežynės“ festivalyje eksponuotos lietuvių liaudies pučiamųjų ir styginių instrumentų parodos, kurių pagrindu išleistas leidinys „Lietuvių tradiciniai muzikos instrumentai“. Pristatant leidinį išgirsite skambant lietuvių tradicinius muzikos instrumentus.

18 val. – lietuviškojo folkloro koncertas „Evaldas Vyčinas ir draugai“ Vilniaus mokytojų namų Baltojoje salėje. Lietuvių tradicinės muzikos gerbėjai puikiai žino nuostabų muzikantą, multiinstrumentininką ir dainų atlikėją Evaldą Vyčiną. Jam pavaldūs rageliai, lamzdeliai, kanklės, dūdmaišiai, cimbolai, smuikai ir, ko gero, visa, kuo galima groti. Folkloro ansambliui „Visi“ vadovaujantis atlikėjas išsiskiria ypatinga grojimo maniera.

20 val. – festivalio svečių pasirodymai Vilniaus kavinėse ir baruose. Tai puiki proga tiesiogiai pabendrauti su festivalio svečiais, pasiklausyti liaudies muzikos, atsigaivinti ir pavakarieniauti gražioje aplinkoje. Laukiame Jūsų Užupio kavinėje, alaus bare „Šnekutis“, restorane „Bernelių užeiga“, vyno bare „Burbulio vyninė“, bare „Country Heroes“.

Rugsėjo 11 d.

15 val. – Folkloro dirbtuvės Vilniaus mokytojų namų Baltojoje salėje. Jau įprastame festivalio renginyje svečiai pristatys savo instrumentus, pasakos apie jų gamybą, muzikavimo tradicijas, demonstruos atlikimo manierą, tradicinį repertuarą. Dirbtuvėse šeimininkaus etnomuzikologė dr. Gaila Kirdienė.

18 val. – Didysis festivalio koncertas Vilniaus mokytojų namų Didžiojoje salėje. Tai pagrindinis festivalio renginys, kurio metu dalyviai ir svečiai demonstruoja gražiausius ir vertingiausius savo repertuaro kūrinius. Klausytojams tai puiki proga išgirsti ir pamatyti visus muzikantus drauge.

Rugsėjo 12–13 d.

Festivalio dalyvių išvykos į Ramygalą, Miežiškius (Panevėžio r.), Margionis, Marcinkonis (Dzūkijos nacionalinis parkas), Varėną. Gražia tradicija tapo atvežti festivalį Lietuvos gyventojams į namus. Kaimuose ir mažuose Lietuvos miesteliuose vis dar yra šviesuolių, liaudies muzikos entuziastų, kurių dainos skambės festivalio svečiams, o šie susipažins su kaimo žmonių buitimi ir muzika, skanaus lietuviškos virtuvės patiekalų ir demonstruos savo meną.

Laikantis šiuo metu galiojančių saugumo reikalavimų bei rekomendacijų, festivalio žiūrovų prašome dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones bei laikytis saugaus atstumo.