Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

„Pokalbiai prie Vilnelės“ tinklalaidė, skirta tautiniams kostiumams

 

2021 m. liepos 7 d. Lietuvos nacionalinio kultūros centro „Facebook“ paskyroje buvo transliuojama įstaigos 80-mečiui paminėti sumanyto laidų ciklo „Pokalbiai prie Vilnelės“ tinklalaidė, skirta tautiniams kostiumams, jų reikšmei ir svarbai visuomenėje.

Laidos metu studijoje svečiavosi menotyrininkė, tautinių kostiumų tyrinėtoja, ilgametė LNKC darbuotoja dr. Teresė Jurkuvienė, dizainerė Jolanta Rimkutė, tautinių kostiumų gamintoja, audėja Zita Baniulaitytė, Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa ir tautinių kostiumų specialistė, dizainerė Danutė Keturakienė. Laidos reportažuose kalbinta prezidentė Dalia Grybauskaitė, ambasadorius Vaidotas Verba, dizaineris Juozas Statkevičius, Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henkė, dailininkė-dizainerė Diana Tomkuvienė, tautodailininkas, etnomuzikologas dr. Gvidas Vilys, fotografas Marius Jovaiša.

Laidos pradžioje apibūdinta tautinio kostiumo sąvoka. Kalbinti dalyviai pasakojo apie savo pažintį su tautiniais drabužiais, jų svarbą gyvenime. T. Jurkuvienė kalbėjo apie tautinių kostiumų ištakas, jų dėvėseną. Pasak jos, liaudies kostiumai vilkėti kaip išeiginiai valstiečių luomo žmonių, tai buvo lokali, konservatyvi mada, nesutampanti su elitinėmis to meto madomis. XVIII a. pabaigoje, romantikų laikais, tautiniai kostiumai pradėti vertinti kaip tautos dvasios ir istorinės praeities  atspindys. Jie išaugo iš liaudies kostiumų ir vystėsi kartu su nacija ir nacionaline valstybe. Vėliau įgijo simbolinį, visai tautai atstovaujantį statusą. Juos pradėjo vilkėti kitų luomų žmonės, dažniausiai aukštuomenė, inteligentai, miestiečiai.


Laidos nuoroda:

https://www.youtube.com/watch?v=CliRSUU9cRA&list=PLE_-HzqQ1wkDSrTTikQjD2hjQjRNpTZ6Y&index=7