Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Naujienos
„Tramtatulio“ šventė subūrė jaunuosius liaudies kūrybos atlikėjus (nuotraukų galerija)
2021-07-13

 

Liepos 10 d. Vilniaus Bernardinų sode nuskambėjo, nuaidėjo Lietuvos vaikų ir moksleivių – lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų – konkurso „Tramtatulis“ laureatų koncertas, atskleidęs, kaip atgyja ir ilgaamže patirtimi mus prisotina iš kartos į kartą perduodamos vertybės, kaip jas suvokia ir perteikia jaunoji karta.

Archeomitologės Marijos Gimbutienės 100-mečiui paminėti skirtas renginys visomis dainų, muzikos ir pasakojimų spalvomis pražydo mokslininkės itin brangintame mieste.

Po didelių išbandymų pareikalavusių virtualių vietinių, regioninių ir nacionalinio konkurso ratų, „Tramtatulio“ pabaigos koncerte pasirodė 33 talentingi jaunieji laureatai (pavieniai ir grupės), o trys dėl objektyvių priežasčių dalyvauti negalėjo. Po koncerto vyko apdovanojimų ceremonija, kurioje grojo buvę konkurso laureatai, dabar jau mokytojai, paruošę diplomantus ir laureatus, multiinstrumentalistas Vilius Marma ir smuikininkė Raimonda Černevičiūtė. Scenoje buvo apdovanoti laureatai, diplomantai, jų mokytojai, regioninių ratų, Vilniaus ir Kauno miestų koordinatoriai. Šiemet konkurso simboliai (skulptoriaus Tautvilo Povilionio darbai) už "Tramtatulio" sklaidą Aukštaitijos ir Žemaitijos regionuose įteikti Šiaurės ir vidurio Aukštaitijos regioninio rato koordinatorei, LNKC konsultantei Linai Vilienei ir Žemaitijos regioninio rato koordinatorei, LNKC konsultantei Ritai Macijauskienei. Apdovanojimus pelnė 36 laureatai, 38 diplomantai,o dviejų jauniausiųjų atlikėjų specialios dovanėlės buvo perduotos tėveliams. Koncertą vedė Damilė Martinaitytė-Bagdonavičienė ir Lukas Bagdonavičius.

Konkursas „Tramtatulis“ skatina mažuosius ir jau ūgtelėjusius vaikus (nuo trejų iki devyniolikos metų), jų mokytojus domėtis savo krašto liaudies kūrybos savitumu, jį saugoti, perimti folkloro atlikimo stilistiką, grojimo, dainavimo, pasakojimo tradicijas.

Jaunuosius folkloro atlikėjus ugdantį konkursą organizuoja Lietuvos nacionalinis kultūros centras kartu su miestų, rajonų savivaldybių kultūros ir švietimo skyriais bei kultūros centrais. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.