Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Tramtatulis 2017

Tramtatulis 2017

Laureatų įrašai

Lietuvos vaikų ir moksleivių – liaudies kūrybos atlikėjų – konkursas
Lietuvių liaudies dainos, pasakojimai, instrumentinė muzika

Lithuanian Children and Youth Folklore Contest
Lithuanian folk songs, stories, fairy tales, instrumental music


Kompaktinėje plokštelėje išgirsite VII Lietuvos vaikų ir moksleivių – liaudies kūrybos atlikėjų – konkurso „Tramtatulis“, skirto Piliakalnių ir Tautinio kostiumo metams paminėti, laureatų įrašus. Šis konkursas padeda atrasti neeilinių gabumų dainuojančius, grojančius, tarmiškai pasakojančius vaikus ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir atokiausiuose Lietuvos miesteliuose bei kaimuose.

„Tramtatulis“ rengiamas trimis ratais: vietiniu, regioniniu ir visos šalies. Šiais metais vietiniai ratai vyko 56 rajonuose ir miestuose, juos organizavo savivaldybių įgaliotos įstaigos. Kovo 24 – balandžio 2 d. vyko regioniniai ratai: Dzūkijos – Lazdijuose (rengė Lazdijų rajono savivaldybė, Lazdijų rajono kultūros centras), Vidurio ir Šiaurės Aukštaitijos – Panevėžyje (rengė Panevėžio muzikos mokykla, Aukštaičių kultūros draugija, Panevėžio kraštotyros muziejus), Rytų Aukštaitijos – Molėtuose (rengė Molėtų rajono kultūros centras), Suvalkijos – Prienuose (rengė Prienų savivaldybės kultūros ir laisvalaikio centras), Klaipėdos krašto – Klaipėdoje (rengė Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centras), Žemaitijos – Telšiuose (rengė Telšių rajono savivaldybės kultūros centras).

Respublikinis ratas vyko Kaune, Kolpingo kolegijoje. Jį organizavo Lietuvos nacionalinis kultūros centras, Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyrius, Kauno tautinės kultūros centras, Kauno miesto etninės kultūros mokytojų metodinis būrelis. Kadangi konkursas buvo skirtas Tautinio kostiumo metams paminėti, Kauno tautinės kultūros centre veikė Lietuvos nacionalinio kultūros centro fotografijų paroda „Lietuvių tautinis kostiumas“, kurią galėjo aplankyti ir „Tramtatulio“ dalyviai. Beje, atsižvelgdami į šių vardinių – Tautinio kostiumo metų – minėjimą, daugelis vaikų buvo pasipuošę itin gražiais, turtingais, savo regioną, kraštą atspindinčiais tautiniais drabužiais.

Šiemet vietiniuose ratuose dalyvavo per 1000, regioniniuose – 639, į respublikinį turą atrinkti 242 vaikai.

Septintajame konkurse išrinkti net 46 diplomantai ir 50 laureatų (pavieniai ir grupės): 12 A amžiaus grupės (3–7 m.), iš jų 6 dainininkai, 4 pasakotojai, lamzdelininkas, smuikininkių duetas; 6 B amžiaus grupės (7–10 m.): 1 dainininkė, 2 dainininkų duetai, 1 armonikininkas ir 2 pasakotojai; 8 C amžiaus grupės (11–14 m.): 2 dainininkai (1 solistas ir 1 duetas), 6 muzikantai (lamzdelininkė, armonikininkas, dūdmaišininkas, smuikininkių duetas, styginių ankstyvoji ir vėlyvoji tradicinės kapelos), 12 D amžiaus grupės (15–19 m.): 1 dainininkė, 1 dainininkė su kanklių pritarimu, 1 sutartinių giedotojų grupė, 7 muzikantai (1 skudutininkų, 1 daudytininkų grupė, 1 kanklininkė, 2 bandoninininkai, 1 smuikininkė, 1 muzikantų duetas – Peterburgo armonika ir mažasis būgnelis ) ir 2 pasakotojai; 12 mišraus amžiaus grupės: 6 dainininkai (5 dainininkų duetai, 1 tercetas) ir 6 muzikantai (1 kanklininkių duetas, 1 lamzdelininkų duetas, 1 skudutininkų grupė, 3 vėlyvosios sudėties tradicinės kapelos).

Tarp šiųmečių laureatų – 22 instrumentinės muzikos atlikėjai, puikiai grojantys pučiamaisiais (2 skudutininkų grupės, 1 daudytininkų grupė, 2 lamzdelininkai solistai ir 1 lamzdelininkų duetas, dūdmaišininkas, lūpinė armonikėlė), styginiais (1 kanklininkių duetas, smuikininkė solistė ir 2 smuikininkių duetai), dumpliniais instrumentais (2 bandonininkai, 2 armonikininkai, 1 duetas: Peterburgo armonika ir mažasis būgnelis), net 5 smagiai muzikuojantys instrumentiniai ansambliai: 1 senosios sudėties (lamzdelis, 2 kanklės, pūslinė), 4 vėlyvosios sudėties (2 smuikai, 3 bandonija, basetlė; 2 smuikai, 1 armonika ir būgnas; 3 smuikai, armonika, basetlė, būgnas; 1 smuikas, kanklės, cimbolai, basetlė); 20 dainininkų: 8 solistai, 1 solistė su kanklių pritarimu, 1 sutartinių giedotojų grupė, 9 duetai, 1 tercetas; 8 pasakotojai.

Pirmą kartą „Tramtatulio“ konkurse pasirodė ir laureatais tapo mažieji muzikantai: penkerių metų lamzdelininkas Jokūbas Bakula iš Varėnos (mokytojas Nerijus Bakula) ir ypač savitas šešiamečių smuikininkių Aušrinės Gudaitės ir Patricijos Gyulbudaghyants duetas (mokytoja Ieva Gudienė). Mergaitės smuikais griežia nuo ketverių metų.

Šį kartą laureato vardą pelnė net 10 dainininkų grupių. Tribalses žemaičių dainas dainavo ir itin brandžiu jų pojūčiu išsiskyrė Plungės r. Platelių gimnazijos vaikinai: Adrijus Alminas, Nojus Kuliešius, Jonas Šatkauskas (mokytojai Aivaras ir Aliona Alminai). Gražia balso spalvų darna pasižymėjo trys brolių ir seserų duetai: Elzė ir Gytis Vaicenavičiai iš Vilniaus (mokytoja Dalia Vaicenavičienė), Ona ir Antanas Repečkos iš Vilniaus (mokytoja Irena Strazdienė), Augustė ir Regina Klingerytės iš Telšių (mokytoja Rita Macijauskienė) bei dvejinių sutartinių giesmininkės dvynės Aurelija ir Viktorija Kanapeckaitės iš Rokiškio r. Juodupės gimnazijos (mokytoja Aurelija Karpovienė).

2017-ieji paskelbti ir Piliakalnių metais, tad konkurse dalyvavę vaikai pasakojo ne vieną įdomų, savo krašto istorijos ir kultūros atmintį budinantį padavimą. Šįkart išsiskyrė dzūkė Gabrielė Stankevičiūtė iš Lazdijų r. Veisiejų (mokytoja Irena Makauskaitė) bei žemaitis Airidas Lazdauskas iš Skuodo r. (mokytoja Dalia Noreikienė). Visi pasakotojai stengėsi kuo tiksliau perteikti patarmes, dar gyvuojančias jų ar jų mokytojų šeimose. Atgaivinama šišioniškių tarme savitą pasakojimą apie Mažosios Lietuvos merginų tautinį kostiumą įtaigiai išporino aštuoniolikmetė Greta Gudaitytė iš Šilutės (mokytoja Vaida Galinskienė). Išryškėjo ir tikrą pasakotojo gyslą savyje aptikę dalyviai – aukštaitis Dovydas Butkus iš Panevėžio r. Vadoklių miestelio (mokytoja Eugenija Zakarkienė), Ieva Šlutaitė iš Mažeikių (mokytojos Audronė Memgaudienė, Dainora Petrikienė).

Šiemet viltingai galime džiaugtis naująja jaunųjų mokytojų karta, kurią išaugino nuolatinė konkurso „Tramtatulis“ laureatų ir diplomantų ugdytoja Alvyda Česienė iš Kauno. Net trys jos auklėtiniai Andrius Darčianovas, Skaistė Blinstrubaitė ir Emilija Žičkytė konkursui paruošė savo mokinius. Buvęs „Tramtatulio“ laureatas, o dabar – vienas Kauno tautinės kultūros centro vaikų ir jaunimo folkloro ansamblio „Ratilėlis“ vadovų etnomuzikologas A. Darčianovas paruošė laureatu tapusį armonikininką Jokūbą Urboną. S. Blinstrubaitės ir E. Žičkytės mokiniai tapo nacionalinio rato diplomantais.

Svarbu, kad nemažėja atlikėjų, perimančių ir tęsiančių savo krašto tradicijas. Dėkojame vaikams, mokytojams ir tėveliams, visų konkurso ratų rengėjams bei rėmėjams. Tikimės, kad šis „Tramtatulio“ judėjimas bus įkvėptas ir naujosios mokytojų kartos bei suteiks jam dar didesnio gyvybingumo...


 Turinys

Įrašai LNKC mediatekoje.

a plokštelė

A amžiaus grupės (3–6 m.) laureatai

1. „Stov oželis un tiltelio“, vaikų daina, Knistuškių k., Gervėčių apyl.     1:30
Mykolas Bakula (4 m.), Varėnos lopšelis-darželis „Žilvitis“
Mokytojas Nerijus Bakula
2. Polka „Čyru vyru, duok pipirų“, smuikai, Molėtų r.                 1:00
Aušrinė Gudaitė (6 m.), Patricija Gyulbudaghyants (6 m.),
Visagino Česlovo Sasnausko menų mokykla
Mokytoja Ieva Gudienė
3. „Apie Mėčiūnų kaimo piliakalnį“, legenda, Lazdijų r.        1:00
Gabrielė Stankevičiūtė (6 m.), Lazdijų r. Veisiejų Sigito Gedos gimnazijos
Ikimokyklinio ugdymo skyrius
Mokytoja Irena Makauskaitė
4. „Aš, ožkela, meke pumpe“, vaikų daina, Anykščiai          0:48
Beatričė Trainytė (5 m.), Utenos vaikų lopšelis-darželis „Želmenėlis“
Mokytoja Elena Kiškienė
5. „Apie bobą ir meškos koją“, pasaka, Vilkaviškio r.      2:20
Milda Dambravaitė (6 m.), Vilniaus Viršuliškių mokyklos folkloro ansamblis „Viršulis“
Mokytoja Dalia Šmatavičienė
6. „Tu lapute čiužauninke“, daina apie gamtą, Šakių r.      0:48
Vasarė Žitkutė (5 m.), Kazlų Rūdos vaikų lopšelis-darželis „Pušelė“
Mokytoja Diana Dambrauskienė
7. „Vakščiojau, vakščiojau“, daina apie gamtą, Telšių r.       2:10
Armantas Jazdauskas (6 m.), Telšių „Saulėtekio“ pradinė mokykla
Mokytoja Valerija Bulkauskienė
8. „Aplink didioji Muosiedė kūli“, padavimas, Skuodo r.       2:53
Airidas Lazdauskas (6 m.), Skuodo r. Mosėdžio gimnazija
Mokytoja Dalia Noreikienė
9. „Už jūrių, už marių“, jaunimo daina, Užnemunė       2:10
Viltė Navickaitė (6 m.), Klaipėdos lopšelis-darželis „Vėrinėlis“
Mokytoja Jūratė Zbarauskienė
10. „Turėja babula žilų oželį“, vaikų daina, Ignalinos r.      1:27
Motiejus Diržinauskas (6 m.), Kauno tautinės kultūros centro folkloro ansamblis „Dailingė“
Mokytoja Birutė Nemčinskienė
11. „Luobis“, pasakojimas, Telšių r.         1:12
Gytė Vavilovaitė (5 m.), Telšių lopšelis-darželis „Mastis“
Mokytoja Janina Jankauskienė
12. „Saulele motule, užtekėk užtekėk“, lamzdelis, Varėnos r.    0:50
Jokūbas Bakula (5 m.), Varėnos lopšelis-darželis „Žilvitis“
Mokytojas Nerijus Bakula
B amžiaus grupės (7–10 m.) laureatai
13. „Sėdzi žvirblalis vyšnių krūmely“, vestuvių daina, Ignalinos r.    1:17
Gytis Vaicenavičius (9 m.), Elzė Vaicenavičiūtė (7 m.), Vilnius
Mokytoja Dalia Vaicenavičienė
14. „Kode akmenys nustoja augt“, pasakojimas, Panevėžio r.    1:16
Maksimus Jakovusin (9 m.), Panevėžio r. Bernatonių mokykla-darželis
Mokytoja Rita Pankinaitė
15. „Raudonikis raudonoun“, daina apie gamtą, Mažeikių r.      1:48
Raminta Gabalytė (9 m.), Laurynas Balsys (9 m.), Mažeikių r. Sedos kultūros centro
vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Rėmoliokaa“
Mokytoja Gražina Vainutienė
16. „Pamuotė i našlaitelė“, pasaka, Mažeikių r.        3:33
Ieva Šlutaitė (9 m.), Mažeikių r. kultūros centro vaikų folkloro ansamblis „Alksniokā“
Mokytojos Audronė Memgaudienė, Dainora Petrikienė
17. „Kas ty girioj bumpterėj“, vaikų daina, Varėnos r.       2:22
Neringa Mockevičiūtė (7 m.), Trakų r., Valų k.
Mokytojai Dalia ir Darius Mockevičiai
18. Petkevičiaus polka, armonika, Utenos r.         0:52
Jokūbas Urbonas (10 m.), Kauno tautinės kultūros centro folkloro ansamblis „Ratilėlis“
Mokytojas Andrius Darčianovas
C amžiaus grupės (11–14 m.) laureatai
19. Tirliavimas, lamzdelis, Biržų r.          0:56
Gabrielė Čeponytė (13 m.), Biržų Vlado Jakubėno muzikos mokyklos
folkloro ansamblis „Agluonėla“
Mokytoja Aušra Butkauskienė
20. „Slinkis“, dūdmaišis, Šalčininkų r.        1:03
Vitas Ilekis (14 m.), Kauno tautinės kultūros centro folkloro ansamblis „Ratilėlis“
Mokytoja Alvyda Česienė
21. „Oi kur mudu josim“, jaunimo daina, Šakių r.       1:27
Liudvikas Savickas (12 m.), Tolmintas Matonis (11 m.), Kazlų Rūdos
Rimvydo Žigaičio menų mokykla
Mokytoja Elena Sakavičiūtė-Pečiulaitienė
22. Šokis „Ulanas“, instrumentinė grupė, Šilalės r.       2:05
Beatričė Marcinkutė, Justė Dumčiūtė, Raminta Kairytė, Gabija Jonušaitė (12–13 m.),
Palangos Stasio Vainiūno meno mokyklos tradicinių instrumentų ansamblis „Ruzgelė“
Mokytoja Jurgita Petkutė-Marcinkienė
23. „Eina siratėlė viešuoju keleliu“, našlaičių daina, Vilkaviškio r.     1:42
Deivids Stalnovs (12 m.), Kazlų Rūdos sav. Plutiškių gimnazija
Mokytoja Aldona Brusokienė
24. Valsas „Mano mergytė“, smuikai, Telšių r.        2:20
Barbora Bačkutė, Ema Tertelytė (12–13 m.), Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros
centro vaikų folkloro ansamblis „Alkiukai“
Mokytoja Ingrida Žmijauskienė
25. Šokis „Dirižablis“, armonika, Pasvalio r.        1:32
Lukas Simsonas (14 m.), Pasvalio kultūros centro Raubonių skyrius
Mokytoja Lidija Zagorskienė
26. Valsas „Vyturėlis“, instrumentinė grupė, Zarasų r.      2:45
Vitas Ilekis, Mingailė Stančikaitė, Vilius Medika, Augustas Šlopšnys (12–14 m.)
Kauno tautinės kultūros centro folkloro ansamblis „Ratilėlis“
Mokytoja Alvyda Česienė

b plokštelė

D amžiaus grupės (15–19 m.) laureatai

1. „Dijūta, kolnali“, daudyčių sutartinė, Biržų r.        0:42
Rokas Bartaševičius (15 m.), Giedrius Gintautas (18 m.), Kupiškio r. Salamiesčio pagrindinės
mokyklos folkloro ansamblis „Vijūnytė“
Mokytoja Alma Pustovaitienė
2. „Gintautų untytė po du kartus“, skudučių sutartinė, Gintautų k., Panemunio vls.  1:08    
Tomas Trainys, Irta Stalauskaitė, Karolis Parčiauskas, Austėja Jaraminaitė,
Romėna Tilindytė (17–18 m.), Biržų „Saulės“ gimnazijos folkloro ansamblis „Saulala“
Mokytoja Nijolė Kaulinienė
3. „Mana vainikas, judabra“, sutartinė, Biržų r.        0:59
Aurelija Kanapeckaitė, Viktorija Kanapeckaitė (16 m.), Rokiškio r. Juodupės gimnazijos
Neformaliojo švietimo skyrius
Mokytoja Aurelija Karpovienė
4. „Aš pas savo giminėłį“, vestuvių daina, Varėnos r.      1:05
Morta Elžbieta Bieliukaitė (18 m.), Druskininkų kultūros centras
Mokytoja Lina Balčiūnienė
5. Valsas, bandonija, Jurbarko r.          2:15
Jokūbas Goscevičius (16 m.), Kauno „Vyturio“ gimnazija
Mokytojas Algirdas Kasperavičius
6. „Bingta mergatė“, pasakojimas, Mažoji Lietuva      5:54
Greta Gudaitytė (18 m.), Šilutės pirmoji gimnazija
Mokytoja Vaida Galinskienė
7. „Po daržužį vaikščiojau“, vestuvių daina su kanklių pritarimu, Mažoji Lietuva  6:05
Justė Jonevičiūtė (17 m.), Kauno 1-oji muzikos mokykla
Mokytoja Laimutė Stasė Proškutė
8. „Mudvi dvi seserėlės“, jaunimo meilės daina, Marijampolės sav.    1:33
Justė Jonevičiūtė (17 m.), Kauno 1-oji muzikos mokykla
Mokytoja Giedrė Ramunė Pečiulienė
9. Polka, smuikas, Šilutės r.           1:56
Liepa Vozgirdaitė (16 m.), Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro
vaikų folkloro ansamblis „Kuršiukai“
Pasiruošė savarankiškai
10. Valsas „Gegutė“, lūpinė armonikėlė, Mažeikių r.      1:05
Egidijus Vainutis (18 m.), Mažeikių r. Sedos kultūros centro
vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Rėmoliokaa“
Mokytoja Gražina Vainutienė
11. Pašaltuonio polka, bandonija, Raseinių r.         1:30
Dainius Maslauskas (19 m.), Raseinių kultūros centro Kalnujų filialas
Mokytoja Zita Žemaitienė
12. „Api Juodžia ežero“, pasakojimas, Panevėžio r.      5:20
Dovydas Butkus (17 m.), Panevėžio r. Vadoklių kultūros centras
Mokytoja Eugenija Zakarkienė
13. Polka, Peterburgo armonika ir mažasis būgnelis, Zarasų r.     2:03
Mindaugas Didžiokas (18 m.), Eligijus Šinkūnas (17 m.), Utenos muzikos mokykla
Mokytoja Rima Garsonienė

Mišraus amžiaus grupės laureatai

14. Bakšėnų „Tututis“, skudučių sutartinė, Kupiškio r.      1:23
Rugilė Aniūnaitė, Auksė Bajoriūnaitė, Ligita Gurklytė, Paulina Rimkevičiūtė,
Monika Trinskytė, Karolina Vatkevičiūtė (13–16 m.), Pasvalio r. Vaškų gimnazija
Mokytoja Asta Grigaliūnienė
15. „Stuoviejė žirgele“, karo daina, Palanga        3:22
Adrijus Alminas, Nojus Kuliešius, Jonas Šatkauskas (13–18 m.), Plungės r. Platelių gimnazija
Mokytojai Aivaras Alminas, Aliona Alminienė
16. „Išėja tėvelis į miškų“, daina apie gamtą, Rokiškio r.       1:40
Ona Dalia Repečkaitė (9 m.), Antanas Repečka (11 m.), Vilniaus mokytojų namų
vaikų ir jaunuolių folkloro ansamblis „Reketukas“
Mokytoja Irena Strazdienė
17. Dainio valsas, instrumentinė grupė, Zarasų r.       1:37
Milda Matuliauskaitė, Jurgis Matuliauskas, Akvilė Vainutė, Marija Vainutė,
Pranas Vainutis, Vilius Sungaila (5–11 m.), Vilniaus folkloro ansamblio „Virvytė“
vaikų instrumentinė kapela
Mokytojos Asta Matuliauskienė, Vija Vainutienė
18. „Ateis visų šventė“, karo daina, Marijampolės sav.      1:50
Titas Chmieliauskas (10 m.), Gustas Jurevičius (11 m.), Kazlų Rūdos
Rimvydo Žigaičio menų mokykla
Mokytoja Eglė Bernotienė
19. Senųjų diedukų polka, instrumentinė grupė        1:43
Norvydas Čižys, Vytautas Marcinkevičius, Dominykas Luneckas,
Evaldas Raslanas (9–14 m.), Visagino Česlovo Sasnausko menų mokykla
Mokytoja Ieva Gudienė
20. „Plaukė pylelė“, daina apie gamtą, Telšių r.         1:22
Augustė Klingerytė (8 m.), Regina Klingerytė (17 m.), Telšių rajono savivaldybės kultūros
centro vaikų folkloro ansamblis „Čiučiuruks“
Mokytoja Rita Macijauskienė
21. „Skruzdėlė“, lamzdeliai, Skuodo r.        1:11
Tomas Kleinauskas (14 m.), Egidijus Vainutis (18 m.), Mažeikių r. Sedos kultūros centro
vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Rėmoliokaa“
Mokytoja Gražina Vainutienė
22. „Voi rūta rūta“, vestuvių daina, Ukmergės r.        2:03
Eglė Umbrasaitė (10 m.), Simona Umbrasaitė (16 m.), Molėtų kultūros centras
Mokytoja Rita Pelakauskienė
23. Valsas, kanklės, Marijampolės sav.        1:11
Erika Raulinaitytė (14 m.), Giedrė Tutkutė (15 m.), Kauno 1-oji muzikos mokykla
Mokytoja Laimutė Stasė Proškutė
24. „Veiverselė, maž paukštelė“, jaunimo daina, Klaipėdos r.     2:21
Steponas Garnys (10 m.), Salomė Kustaitė (9 m.), Kauno tautinės kultūros centro
folkloro ansamblis „Dailingė“
Mokytoja Birutė Nemčinskienė
25. Natangos polka, instrumentinė grupė, Mažoji Lietuva      1:37
Emilija Auškalnytė, Liepa Vozgirdaitė, Astijus Markauskas, Lukas Gedminas (13–17 m.)
Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro vaikų folkloro ansamblis „Kuršiukai“
Mokytojas Alvydas Vozgirdas


Kompaktinėje plokštelėje išgirsite skirtingų Lietuvos regionų įvairių žanrų lietuvių liaudies dainas, pasakojimus, sakmes, tradicinės instrumentinės muzikos kūrinius, atliekamus konkurso laureatų –
vaikų ir jaunuolių nuo 3 iki 19 metų.


The CD includes records of young folklore performers – the winners of the 7th Lithuanian Children and Youth Contest “Tramtatulis 2017”.


Sudarytoja Jūratė Šemetaitė
Garso režisierius Rimantas Motiejūnas
Fotografas Andrius Morkūnas
Redaktorė Renata Radavičiūtė
Dailininkė Audronė Lasinskienė
Parengta 2017 m. Lietuvos nacionalinio kultūros centro garso įrašų studijoje
© Jūratė Šemetaitė, 2017
© Lietuvos nacionalinis kultūros centras, 2017

Rėmėjai:

Lietuvos Respublikos kultūros ministerija
Lietuvos kultūros taryba


 

Tautinis kostiumas – ne tik rūbas, tai iš kartos į kartą perduodamas, mūsų tautos būdą,
grožio sampratą, meistriškumą įaudęs ir jos dvasią išdidžiai saugantis simbolis.
Dėvėdami jį liudijame didžiulę mūsų krašto kultūros įvairovę ir gyvybingumą.
Vida Šatkauskienė

Piliakalniai – lietuvių, latvių ir prūsų genčių atminimas, ankstyvosios Lietuvos valstybės simbolis,
telkiantis tautą ir stiprinantis jos tapatumą. Įkopimas į kalną ir pabuvimas ten yra įkvėpimo
šaltinis, pakylėjimas. Daugelis piliakalnių yra regyklos – ten, kur matosi toli ir plačiai,
išsiplečia akiratis. Prisiminus bendrinį žemaičių pavadinimą linksmakalniai, apima be galo geras
jausmas, susijęs su laime, pilnatve.
Dr. Vykintas Vaitkevičius