Tarptautinis instrumentinio folkloro festivalis

GRIEŽYNĖ - 2006

2006 m. rugsėjo 6 - 10 d.

 

 

english

 

Festivalis

  Dalyviai 

Programa

Renginiai

Rengėjai

Istorija

Rėmėjai

 

 

Griežynė   2000   2004

Šiais metais festivalyje laukiami:


Salnavos šokių muzikantai - Latvija

Muzikantai šia sudėtimi pradėjo groti prieš porą metų. Jie yra populiarūs savo valsčiaus ir rajono vyresniosios kartos renginiuose. Grupė dalyvavo Barkavos muzikantų šventėje, yra viešėję kaimyniniuose Balvų, Rėzeknės rajonuose, Ludzos rajono renginyje „Garsų kalvė“ („Skaņu smēde“) pelnė publikos pripažinimą ir Didįjį apdovanojimą

1. Arta Ermīne-Galvanovska – akordeonas, citra
2. Dainis Ločmelis – armonika
3. Aivars Zeiļuks – armonika, būgnas
4. Zinaīda Poltanova-Ločmele – armonika, būgnas
5. Maija Galvanovska – dūdmaišis, mušamieji, vokalas
6. Aija Jurāne – mušamieji, vokalas


Marju Varblane ir grupė - Estija

Marju groja smuiku daugiau nei 13 metų, o 8–eris užsiima tik tradicine muzika. Šiuo metu ji mokosi Viljandi kultūros akademijoje, tradicinės muzikos fakultete. Tuo pačiu metu ji moko jaunuolius groti smuiku, dūdmaišiu, švilpynėmis, kanklėmis, dainuoti ir šokti. Į savo grupę Marju pasikvietė savo studijų draugus ir savo mokinius, kuriems tai bus puiki patirtis.

Marju Varblane – smuikas, dūdmaišis, armonika.
Asso Int – armonikos.
Karel Kadalipp - fiddle
Liisi Metsvahi - smuikas
Erki Jansen - gitara


Yirdy Machar – Škotija/Danija

Gimė Glasge, Škotijoje 1947 metais, čia ir pradėjo mokytis. Apkeliavo daugybę šalių, ten gyvendamas ir muzikuodamas. 1982 metais apsigyveno Danijoje. Čia daug koncertuoja pabuose, klubuose, kabaretuose, festivaliuose, koncertiniuose renginiuose, radijuje ir televizijoje - vienas ir su įvairiais Danijos, Škotijos, Airijos, Anglijos, Švedijos muzikais bei Skandinavijos grupėmis. 2002 metais Yirdy laimėjo grojimo kaulais ir šaukštais čempionatą Country muzikos festivalyje Ajovoje, JAV.
Jis mėgsta dainuoti škotų dainas gimtuoju dialektu, taip pat groja būgneliu (bodhran), melodeonu ir švilpyne. Moko groti šiais instrumentai ir rašyti kaligrafiškai
www.yirdy.dk


“Z naroku” (Tyčia) – Lenkija.

Grupė iš Suvalkų, ežerų krašto, grojanti tradicinę šio regiono šokių muziką. Tai polka ir oberekas. Nors groja ir iš kitų kraštų atkeliavusius – fokstrotą, polką, kazoką, valsą. Pagrindinis instrumentas pedalinis akordeonas, pagamintas XX amžiaus pradžioje. Šis instrumentas buityje naudotas iki 1980-ųjų metų.

Małgorzata Makowska – pedalinis akordeonas, balsas
Agnieszka Sroczyńska – smuikas, altas, balsas.
Piotr Fiedorowicz - smuikas, balsas
Paweł Luto – perkusiniai instrumentai


“Gulyajgorod” - Ukraina.

Grupėje groja Kijevo aukštųjų muzikos mokyklų absolventai, tyrinėjantys Centrinės Ukrainos muzikinio folkloro palikimą. repertuarą sudaro folklorinių ekspedicijų medžiaga, kurią surinko patys muzikantai.

Postolnikov Serhij – smuikas
Panchenko Denis – smuikas
Vovk Oleksandr – bosas, cimbolai
Baramba Iryna – būgnas, perkusija
Filatova Anastasiya – būgnas. perkusija


Kristian Solvang - Norvegija.

Gimė 1943 metais Vakarų Norvegijoje. Šiuo metu dirba Vilniaus Universiteto Skandinavistikos centre. Groja norvegų liauides dainų ir šokių melodijas fleitų šeimos instrumentais “tussefløyte” (fėjų fleita) ir ”seljefløyte” ( gluosnio obertonine fleita - liet.švilpa). Yra koncertavęs Norvegijoje, Austrijoje, Lietuvoje.

 


“Hogmarkarna” - Švedija

Tai šeimyninis kvartetas, kuriam vadovauja Esbjörn Hogmark, grojantis klavišiniu švedišku smuiku nyckelharpa. at Nyckelharpa groja ir jo žmona Åsa Hogmark (Södergren) ir brolis dvynys Göran Hogmark.

Esbjörn Hogmark nyckelharpa pradėjo groti 1977 metais. 1980 metais jis mokėsi pas meistrą Eric Sahlström. 1983 gavo Zorno sidabro medalį ir “Riksspelman” (karališkas muzikantas) titulą. Jis netik groja nyckelharpomis, bet ir jas gamina.

 


Abdullah Boyraz - Turkija

Gimė Antakijoje (1000 km. nuo Stambulo), ten išaugo ir gavo muzikinį išsilavinimą. Šeimoje buvo įprasta mokėti groti tautiniu turkų instrumentu bahlama, kitaip vadinamu sazu. Abdullah visuomet svajojo savo gyvenimą pašvęsti muzikai, bet likimas pasisuko kitaip. Tačiau ir šiandien jis nepalieka savo instrumento. Būdamas restorano Vilniuje savininkas, jis muzikuoja svečiams. Daugelis, ten kur dirba Abddullah, ateina ne tik paragauti nuostabaus jo kebabo, bet ir pasiklausyti tautinės turkų muzikos.


Lizhoung Wang - Kinija

 Dar mokykloje, savarankiškai išmoko groti daugeliu kinų liaudies instrumentų, grojo kinų liaudies instrumentų ansamblyje. 

1982 m. baigė Šiaurės Rytų farmacijos medicinos universitetą, 1985m. – Vakarų Kinijos medicinos universiteto magistrantūros studijas. 1991 atvyko į Lietuvą. Šiuo metu vadovauja keliems kinų restoranams. 


Vilniaus bandonija - Lietuva

Tai specialiai festivaliui “Griežynė 2006” susiburę keturi Vilniaus bandonininkai virtuozai. Visi jie - Arvydas Kirda, Albinas Batavičius, Edmundas Širmulis ir Arūnas Lunys – labai charakteringi muzikai - įvairaus išsilavinimo, groja skirtinga maniera. Repertuare žymiausių Lietuvos kaimo bandonininkų pateiktos melodijos.


 

 

 

 

 

 

 

© 2006

D. Lingė