LNKC logotipas

Dainų diena 2018
Naujienos
Naujas laidų ciklas „Lietuvos kodas“ pasakos apie gyvąjį kultūros paveldą
2024-09-13

 

Nuo rytojaus pradedamas rodyti naujas laidų ciklas „Lietuvos kodas“ supažindins su į Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo sąvadą įrašytomis vertybėmis – tradicijomis, reiškiniais, išsaugojimo veiklų praktikomis, kurias puoselėja įvairios šalies bendruomenės. Apie gyvąjį šalies kultūros paveldą laidose pasakos vertybių saugotojai ir puoselėtojai. 

„Lietuvos kodas“ nuo rugsėjo 14 d. bus rodomas per „Info TV“ savaitgaliais 21.30 val. Kiekvienoje laidoje žiūrovai bus supažindinami su dviem vertybėmis. Laidų ciklą sudarys 29 laidos.

Ar esate kada susimąstę, kas parodo ir atskleidžia mūsų tapatybę? Tai gyvosios tradicijos ir jose užfiksuoti savitumą nusakantys bei krašto kultūros ypatumus atpažinti padedantys ženklai, raktai, simboliai. Jie kaip vėliava telkia bendruomenę, tautą, valstybę. Jau šį šeštadienį pirmoji laida pristatys naujausias, 2023 m. sąvadą papildžiusias tradicijas, gerąsias praktikas ir į UNESCO Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą įtrauktą kryždirbystę bei jos simboliką. Sekmadienį „Lietuvos kodas“ pasakos apie šilinių dzūkų grybavimo paslaptis ir verbų rišimo tradicijos Vilniaus krašte ypatumus.

Laidos rengėjai kviečia žiūrėti „Lietuvos kodą“ ir atrasti mūsų kultūros vertybes!

Laidų ciklą parengė VšĮ „Baltų Atlantida“, UAB „Efiksas“ ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras. Partneriai – įvairios Lietuvos savivaldybės, institucijos ir nevyriausybinės organizacijos. Projektui dalinį finansavimą skyrė Lietuvos kultūros taryba. Projekto vadovas ir prodiuseris – Saulius Novikas, redaktorė – Rita Bruževičienė, kūrybinė grupė ir konsultantai – Mantas Šikarskas, Evaldas Kondrackis, Jonas Tilvikas, Loreta Sungailienė, Vida Šatkauskienė. 

Projektas skirtas nematerialaus kultūros paveldo žinomumui didinti ir informacijai apie gyvąsias šio paveldo tradicijas skleisti.