LNKC logotipas

Dainų diena 2018
Naujienos
Šiaurės Amerikos lietuvių tautinių šokių šventė atskleidė pasaulio lietuvių vienybę
2022-07-05

 

Liepos 1–3 d. Filadelfijoje, JAV, vykusi Šiaurės Amerikos lietuvių tautinių šokių šventė „Karalių pasaka“ suvienijo per 3 tūkst. pasaulio lietuvių. Žymaus lietuvių dailininko ir kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybos įkvėptoje šventėje susipynė lietuviškos tradicijos ir modernumas, laisvės ir tiesos idėjos.

„Per amžius daina ir šokis sudarė tvirtą lietuvybės pamatą – neabejoju, kad taip bus ir ateityje. Šiandien dalyvių gausoje matydamas jaunus veidus, įsitikinu, kad Šiaurės Amerikoje lietuvių jaunimas seka tėvų ir senelių pėdomis“, – sveikindamas šventės dalyvius ir svečius sakė LR Prezidentas Gitanas Nausėda. Šalies vadovas akcentavo, kad yra itin svarbu tęsti gyvąją tradiciją, puoselėti lietuvybę ir ją perduoti iš kartos į kartą.

JAV lietuvių bendruomenės kartu su Lietuvių tautiniu šokių institutu ir Kanados lietuvių bendruomene organizuotame renginyje buvo gausu lietuviškų motyvų – vyko meno parodos, lietuvių kūrybos ir tradicijų pristatymai, šurmuliavo tradicinių dirbinių, suvenyrų, lietuviškų maisto gaminių mugė. Taip pat buvo rengiami susitikimai, diskusijos kultūros ir visuomeninėmis temomis, susirinkusiuosius sveikino LR valstybinių ir vyriausybinių institucijų vadovai ir atstovai.

Renginį vainikavo lietuvių liaudies sakmių ir legendų motyvais apipintas Didysis šventės koncertas „Karalių pasaka“, subūręs per tūkstantį šokėjų iš Šiaurės Amerikos ir Lietuvos.

Filadelfijoje Šiaurės Amerikos lietuvių tautinių šokių šventė surengta pirmą kartą. 1957 m. išeivijos lietuvių pradėtos rengti šventės jau vyko Čikagoje, Klivlande, Hamiltone, Los Andžele, Toronte, Bostone ir Baltimorėje.

 

Laimos Liutikienės nuotr.