Tarptautinis instrumentinio folkloro festivalis

GRIEŽYNĖ - 2010

2010 m. rugsėjo  8 - 12 d.

 

 

english

 

 Festivalis

Dalyviai

Programa

  Renginiai 

Rengėjai

Istorija

Rėmėjai

 

 

 

Griežynė   
2000  
2004 
2006   2008

 

Festivalio renginiai

 


Rugsėjo 8 d., trečiadienis
16.00 Parodos „Lietuvių liaudies muzikos instrumentai“ atidarymas ir koncertas
Lietuvos nacionaliniame muziejuje (Arsenalo g. 1)
Lietuvos nacionalinis muziejus jau tapo įprasta “Griežynės” veiksmo vieta. Čia eksponuojamoje parodoje pamatysite Lietuvos nacionalinio, Panevėžio ir Ukmergės kraštotyros, Povilo Stulgos tautinės muzikos instrumentų muziejų fonduose sukauptus senuosius ir šių dienų meistrų pagamintus lietuvių liaudies muzikos instrumentus. Koncerte išgirsite jų skambesį.
19.00 Folkdžiazo muzikos vakaras Vilniaus Mokytojų namų svetainėje (Vilniaus g. 39)
Dalyvauja: „Vydraga“, Arūnas Šlaustas, Adelė ir Emilija Vaiginytės, Matas Macevičius
Vakare bus atlikta Algirdo Klovos kompozicija „Skamba, skamba“, sukurta kiek anksčiau, festivaliui „Skamba skamba kankliai“ (2010). Kompoziciją sudaro dešimt dalių, jungiančių įvairių žanrų lietuviškas melodijas, dainas, daugiausia – jaunimo-meilės ir vestuvines.
Centrinė kompozicijos ašis – instrumentinio folkloro grupė „Vydraga“. Šiandien „Vydraga“ groja Lietuvos ir kitų pasaulio šalių liaudies muziką, savaip ją interpretuoja, nevengia eksperimentų su kitų žanrų atstovais. Paminėtini bendri folkloro muzikos projektai ir CD su Rogeriu Watsonu (Anglija) ir Tatsuya Okabayashi (Japonija), su džiazo muzikantais Vladimiru Čekasinu, Skirmantu Sasnausku, kitais. Kompozicijoje „Skamba, skamba“ dalyvauja ir puikus džiazo pianistas, improvizacijų meistras, kompozitorius Arūnas Šlaustas.
Koncerte dar išgirsime tris Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mukyklos, folkloro skyriaus moksleivius: Adelę ir Emiliją Vaiginytes, multiinstrumentininką, „Tramtatulio“ laureatų laureatą Matą Macevičių.

Rugsėjo 9 d., ketvirtadienis
17.00 Virgilijaus Usinavičiaus fotografijų parodos „Griežia GRIEŽYNĖ“ atidarymas Vilniaus mokytojų namuose (Vilniaus g. 39)
Fotografas Virgilijus Usinavičius „Griežynės“ akimirkas fiksuoja nuo pat pirmojo renginio. Padaryta šimtai įsimintinų nuotraukų, ryškiausios iš kurių atrinktos šiai nedidelei parodėlei.
18.00 Vaikų – liaudies muzikos atlikėjų – koncertas „Mažieji griežikai“
Vilniaus mokytojų namų svetainėje (Vilniaus g. 39)
Muzikuojantys vaikai – nuostabu. Autentišką folklorą atliekantys vaikai – tiesiog fantastiška. Laimei, tokių turime visai nemažai, Vaikų ir moksleivių – liaudies kūrybos atlikėjų – konkursas „Tramtatulis“ tai įrodė. Pasidžiaukime jais!

Rugsėjo 10 d., penktadienis
18.00 Tradicinės instrumentinės muzikos grupių, „Aukso paukštės“ laureačių koncertas Vilniaus mokytojų namuose (Vilniaus g. 39).
Iš viso jų yra devynios. Mūsų koncerte gros „Dziedukai“, „Vydraga“, „Duja“, „Rataa“, „Salako muzikantai“, „Sutaras“ ir Kriščiūnų šeimos kapelija.
20.00 „Vakaruška su šokiais“ Vilniaus mokytojų namuose (Vilniaus g. 39)
Tai renginėlis visiems, kurie skundėsi, kad festivalyje nėra šokių vakarėlių. Jūs tik šokite, o jums grieš šauniosios Lietuvos kapelijos, „Aukso paukštės“ laureatės.

Rugsėjo 11 d., šeštadienis

15.00 Folkloro dirbtuvės Vilniaus Mokytojų namų svetainėje (Vilniaus g. 39)
Šiame tradiciniame „Griežynės“ renginyje svečiai pristatys savo kraštų instrumentus, pasakos apie jų gamybą, muzikavimo tradicijas, demonstruos atlikimo manierą, būdingą repertuarą.
18.00 Didysis GRIEŽYNĖS koncertas
Vilniaus mokytojų namų Didžiojoje salėje (Vilniaus g. 39)
Tai pagrindinis festivalio renginys, kuriame svečiai ir Lietuvos muzikantai demonstruoja gražiausius ir vertingiausius savo repertuaro kūrinius. Klausytojui tai puiki proga išgirsti ir pamatyti visus muzikus drauge. Didžiajame koncerte dažnai būna ir malonių staigmenų. Šiemet jų girdėsime tikrai daug.

Rugsėjo 12 d., sekmadienis
14.00 Ištobulintų liaudies instrumentų koncertas „Skamba kanklės ir birbynės“
Vilniaus mokytojų namų svetainėje (Vilniaus g. 39)
Kanklės – senas styginis lietuvių liaudies muzikos instrumentas, kaip ir birbynė, dar menanti piemenėlių laikus. Bet laikas nestovi vietoje. Koncerte skambės lietuvių ir kitų tautų kompozitorių kūriniai, atliekami modifikuotomis kanklėmis ir birbynėmis. Programos sudarytojas – Kastytis Mikiška.
14.00 Dūdmaišininkų koncertas
A. ir J. Juškų etninės kultūros muziejuje Vilkijoje (Kauno r.)
Dūdmaišis, liaudies vadinamas Labanoro dūda, buvo paplitęs ne tik Lietuvoje, bet ir kaimyninėse šalyse. Todėl jaukiame koncerte skambės dūdmaišių iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Baltarusijos ir Ukrainos muzika.
16.00 Baigiamasis GRIEŽYNĖS koncertas Zalensų sodyboje, „Gegužinių slėnyje“ (Padubysio km., Vilkijos sen., Kauno r.)
Jau nebe pirmą kartą festivalis baigiamas svetingoje Romos ir Eimanto Zalensų sodyboje. Čia, Padubysio kaime, “Gegužinių slėnyje”, nuostabiame gamtos prieglobstyje ir liaudiškų skulptūrų muziejuje po atviru dangumi, iš rąstų suręstoje scenoje su patogiomis pavėsinėmis, paskutinį kartą nuskambės festivalio svečių muzikavimas. Jį palydės ir lietuvių muzikantų atliekami kūriniai, o į bendrą koncerto harmoniją įsilies kaimyninių šalių dūdmaišininkų melodijos.
 

 

 

 

 

 

 

© 2010

D. Lingė