LNKC logotipas

Dainų diena 2018
Tegyvuoja teatras 2020

 

NOMINACIJOS

LAUREATAI

Šis respublikinis mėgėjų teatrų renginys organizuojamas nuo 2006 m. Jo tikslas – plėtoti šalies teatrinę kultūrą, kasmet vis kitoje savivaldybėje teatralams drauge paminėti savo profesinę dieną, pristatyti ir pagerbti ryškiausius šalies mėgėjų teatro kūrėjus. Šventės vyko Rokiškyje, Šiauliuose, Telšiuose, Tauragėje, Klaipėdoje, Jonavoje, Zarasuose, Alytuje, Utenoje, Anykščiuose, Priekulėje, Alantoje, Varėnoje. Ryškiausiems mėgėjų teatro kūrėjams jau įteikti 697 Lietuvos nacionalinio kultūros centro ir Lietuvos mėgėjų teatro sąjungos diplomai ir 155 „Tegyvuoja teatras“ statulėlės.   

Birželio 27 d.  Lietuvos mėgėjų teatrų vadovai, režisieriai, aktoriai, teatro pedagogai rinkosi į Pajiešmeniuose, Pasvalio r. rengiamą jau penkioliktąją „Tegyvuoja teatras“ šventę. Gamtoje vykusiame „Teatro piknike“ buvo pagerbti 48 ryškiausi mėgėjų teatro kūrėjai.

Kasmet teatro ekspertų komisija atrenka kandidatus ir išrenka dešimties nominacijų laureatus. Ypač svari yra nominacija „Už nuopelnus Lietuvos mėgėjų teatrui“. Šiemet šios nominacijos laureatas –  Vilniaus universiteto dramos teatro trupės meno vadovas, režisierius Rimantas Venckus, kuriam š. m. vasario 16 d. Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda už ilgametę kūrybinę, edukacinę, teatrologinę, kultūrinę organizacinę veiklą įteikė Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medalį.  


Tradiciškai šventės metu teikiami ir Kazimieros Kymantaitės vardo apdovanojimai. Juos už nacionalinės dramaturgijos puoselėjimą įsteigė visuomeninė organizacija „Kultūros eksperimentai“. 2007–2015 m. apdovanojimus teikė K. Kymantaitės dukra aktorė Agnė Gregorauskaitė ir organizacijos pirmininkė Bernadeta Markevičienė, nuo2017 m. juos teikia Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centras. Šiemet K. Kymantaitės vardo prizas už ilgametę kūrybinę ir inovatyvią projektinę veiklą, originalios teatro kalbos ieškojimus buvo įteiktas Plungės kultūros centro vaikų ir jaunimo teatrui „Saula“ ir režisieriams Sigitai Matulienei ir Romui Matuliui. K. Kymantaitės vardo Diplomus pelnė Alytaus „Drevinuko“ mokyklos-darželio teatro studijos „Drevinukas“ vadovai Ieva Ivanauskienė ir Jonas Gaižauskas bei Šiaulių menų mokyklos vaikų ir jaunimo teatro studijos „Kompanija šauni“ režisieriai Dalė Dargienė ir Virginijus Dargis.