LNKC logotipas

Dainų diena 2018
Naujienos
Dainų šventės Folkloro diena atskleis magišką gyvybės prado formulę
2024-06-03

 

Kaip ir daugeliu šimtmetį mininčios Lietuvos dainų šventės „Kad giria žaliuotų“ renginių, taip ir liepos 2-ąją vyksiančios Folkloro dienos „Rasi rasoj rasi“ programa norima pasidalinti su visos Lietuvos žiūrovais, tad šį savaitgalį mūsų paveldėtos ir šiandien tradicijas saugančios kultūros šventė skleisis Druskininkų krašte.

Birželio 8 d., šeštadienį, nuo 12 val. Druskininkų pramogų aikštėje savo amato patirtimi, įgūdžiais ir atradimais dalysis tautodailininkai, žolininkės ir kitų tradicijų puoselėtojai. 17 val. net 40 vaikų ir suaugusiųjų folkloro ansamblių iš visos Lietuvos žiūrovus pakvies į Nemuno krantinę prie Grožio šaltinio dainomis ir žodžiais iškilmingai pagerbti šį, itin svarbų miestui, ir kitus stebuklinguosius mūsų žemės šaltinius. 18 val. Pramogų aikštėje druskininkiečiams ir svečiams skambės įspūdingas teatralizuotas koncertas „Rasi rasoj rasi“.

„Nuoširdžiai bendradarbiaudami su kūrybingu Druskininkų kultūros centro kolektyvu, Folkloro dienos kūrybinės grupės nariai – Lietuvos nacionalinio kultūros centro specialistai, režisierius Deivydas Valenta, aktorė, „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatė Toma Vaškevičiūtė ir visa renginio komanda stengsis atskleisti visais laikais svarbias esmines egzistencines tautos vertybes, parodyti liaudies dainos grožį, šokio smagumą, ilgaamžę išmintį ir išbandyti numatytus meninius sprendimus“, – sakė Folkloro dienos kūrybinės grupės vadovė Vida Šatkauskienė.

Pagrindinė artėjančios dainų šventės Folkloro dienos idėja – skelbti mūsų tautos karta iš kartos perduodamą svarbiausią žinią, kad visa, kas mus supa, kas regima ir neregima, kas auga, stiebiasi, klesti ir nyksta, kas esti, buvo ir bus, yra šventa. Ir tai šimtmečiais sąlygoja žmogaus būdą būti pasaulyje, pagarbų, tausojantį santykį su aplinka.

„Rasi rasoj rasi“ – magiška formulė, kviečianti ieškoti prasmės, gyvybės pradų, buvimo slėpinių ir teikianti viltį rasti, patirti, atpažinti. Koncerto tėkmėje išryškės tam tikri ženklai, kurie galėtų pasiūlyti ieškojimo kryptį – tai pati rasa ir visas pasaulis, kurį ji atspindi, Rasos šventė, kaip ir kitos svarbiausios metų šventės, gyvybė gamtoje, namai ir šeima, kasdieniai darbai, meilė ir bendrumas, netgi grėsmė ir pavojai.

„Kad giria žaliuotų“ – šiais žodžiais suskambės šimto metų sukaktį mininti Lietuvos dainų šventė, kviesdama juos suprasti ne kaip šūkį, o kaip mūsų bendruomenės tikslą. Birželio 29 – liepos 6 d. Vilniuje ir Kaune žiūrovai galės stebėti net 14 renginių programą, kurioje pasirodys 37 tūkstančiai dalyvių. Visą savaitę sostinėje vyksianti šventė taip pat pakvies dalyvauti įvairiose pramogose, išbandyti senuosius amatus.