LNKC logotipas

Dainų diena 2018
Naujienos
Dainų šventės programoje – atgijusios Valdovų rūmų menės ir Kalnų parke žaliuojantis Gyvybės medis
2024-07-02

 

Liepos 3 d. Dainų šventės programą papildys per tūkstantį suaugusiųjų, vaikų ir jaunimo, lėlių teatro mėgėjų subursianti Teatro diena ir vienas ryškiausių 2024 m. šimtmetį mininčios Lietuvos dainų šventės programos renginių – muzikos, šokių ir dainų skambesio kupinas Ansamblių vakaras.  

15 val. Vilniaus senamiestyje įsikursianti Teatro diena praeivius ir svečius įtrauks į spalvingą manifestą „Esaties lieptais“, kuriame – atgyjančios gatvės ir rūmų menės bei žymiausi lietuvių dramaturgijos perlai.

„Esaties lieptais“ – prasmingai pavadinta Dainų šventės dalis, kurioje, pasitelkę šimtametę liaudies teatro tradiciją, kalbėsime apie esmines gyvenimo vertybes. „Esaties lieptai“ sujungs kultūrinį palikimą ir dabarties žmogų“, – pasakoja Teatro dienos režisierė Neringa Danienė. 

Teatro dieną Pilies gatvėje ir Valdovų rūmuose žiūrovai išvys tris istorines epochas, bus pasakojama apie teatro atsiradimą, augimą ir dabartį. Renginys prasidės kaip seniausiais laikais – gatvėje. Ji virs tikra teatro arena. Pilies gatvėje susirinkę kolektyvai iš visos Lietuvos kvies praeivius žiūrėti, pažinti, jausti teatrą ir netgi tapti jo dalimi. Renginio svečius stebins trumpi gatvės vaidinimai, žaidimai, papokštavimai ir įtraukiantis teatrinis veiksmas. „Teatro gatvės“ dalyviai taps kviesliais į renginius, vyksiančius Valdovų rūmuose.

Teatro diena tęsis prašmatniose menėse, kur istoriškai ir kūrėsi profesionalusis teatras. Valdovų rūmų ekspozicijų salėse, atkurtų Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų privačiuose apartamentuose vyks teatralizuotos ekskursijos, lankytojus nukelsiančios į spalvingą Renesanso epochą. Menėse apsigyvens tarnai, didikai, raštininkai, interesantai ir kiti dvarų bei rūmų veikėjai. Čia bus galima sutikti ir svečius iš Italijos – itališkąją komediją pristatys trupė „Arlecchino“, vyks ir atkurtas 16 a. lėlių teatro pasirodymas.

Teatro dieną vainikuos jungtinis teatrų pasirodymas „Esaties lieptais“ Valdovų rūmų kieme. Kiemo scenoje susitiks visi 1200 Teatro dienos dalyvių, bus pristatoma ryškiausia Lietuvos dramaturgų kūryba. Anot Teatro dienos režisierės Neringos Danienės, paskutinė, apjungiančioji programos dalis skiriama dar kartą pasimėgauti gražiausių, istoriškai svarbiausių, tautos savimonę formavusių pjesių epizodais.

22 val. Kalnų parke prasidėsiantis Ansamblių vakaras "Gyvybės medis" žaliuojančių kalvų apsuptą slėnį pripildys muzikos ir dainų skambesio, vilnijančių šokių raštų, šviesos ir vakaro sutemų žaismo. Teatralizuotoje programoje susitiks keturios dieviškosios stichijos – Ugnis, Oras, Vanduo ir Žemė, auginsiančios tautos gyvybės medį.

Gyvybę kurianti stichijų sąveika atsispindės ir koncerto programoje: folklorinis šokis susipins su sceniniu tautiniu ir šiuolaikiniu šokiu, specialiai Dainų šventei parašytos liaudies dainų išdailos suskambės šiuolaikiškai, o liaudiškos muzikos kapelų ir liaudies instrumentų orkestro kūriniai išsiskirs ypatingu skambesiu. Vaizdingus pasirodymus papildys šviesos efektai, specialūs kostiumai bei įspūdinga scenografija. 

Ansamblių vakaro programą atliks per 4000 dainininkų, muzikantų ir šokėjų.