LNKC logotipas

Dainų diena 2018
Naujienos
Europos lietuvių kultūros dienose – diskusijos, koncertai ir jubiliejinės Lietuvos dainų šventės laukimas
2023-09-18

 

Baigėsi tris dienas Vokietijoje, Hiutenfelde, vykusios Europos lietuvių kultūros dienos. Per 300 Europos lietuvių iš vienuolikos šalių subūrusioje šventėje skambėjo lietuviškos dainos ir šokiai, vyko draugystės vakaronės, koncertai, jungtinės dirbtuvės, diskusijos apie lietuviškos kultūros puoselėjimą diasporoje ir pasirengimą Dainų šventei. Pasirodymus rengė Europos lietuvių bendruomenių kolektyvai iš Airijos, Belgijos, Jungtinės Karalystės, Lenkijos, Liuksemburgo, Norvegijos, Švedijos, Šveicarijos, Vokietijos ir Lietuvos. 

Europos lietuvių bendruomenių kultūrinę veiklą skatinantis ir puoselėjantis renginys šiemet pagrindinį dėmesį skyrė 2024 m. šimtmetį minėsiančiai Lietuvos dainų šventei „Kad giria žaliuotų“.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro ir Dainų šventės direktorius Saulius Liausa kartu su šventės meno vadovais pristatė 2024 m. Lietuvos dainų šventės organizacinius darbus bei tikslus, aptarė užsienio lietuvių mėgėjų meno kolektyvų pasirengimą šventei, dėkojo bendruomenėms už dainų švenčių tradicijos puoselėjimą, aktyvią kultūrinę veiklą, naujų mėgėjų meno kolektyvų steigimą ir palinkėjo, kad Dainų šventės šimtmetis būtų tarsi stimulas, skatinantis pasaulio lietuvius vienytis, augti ir tobulėti.

Europos lietuvių kultūros dienas vainikavo šventinis koncertas, skirtas Vokietijos lietuvių bendruomenės ir Vasario 16-osios gimnazijos 70-ies metų veiklos Hiutenfelde sukakčiai paminėti. Šventės vėliava iškilmingai perduota Belgijos lietuvių bendruomenei, Europos lietuvius draugėn sukviesiančiai 2025 metais.

Rugsėjo 15–17 d. Hiutenfeldo mieste vykusioje šventėje dalyvavo Europos kraštų lietuvių bendruomenių pirmininkai, kultūrinės veiklos organizatoriai, kuratoriai, meno kolektyvų vadovai ir nariai bei atstovai iš pagrindinių Lietuvos valstybinių ir vyriausybinių institucijų: Prezidentūros, Lietuvos Respublikos Seimo, Vyriausybės, Kultūros ir Užsienio reikalų ministerijų. 

Renginį organizavo Vokietijos lietuvių bendruomenė, Pasaulio lietuvių bendruomenė ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras.