LNKC logotipas

Dainų diena 2018
Naujienos
Klaipėdoje vyks teatro pedagogui Gediminui Šimkui atminti skirtas menų festivalis
2023-06-14

 

Birželio 16–18 d. Klaipėdoje vyks jau trečiasis menų festivalis „Gedimino 40“, skirtas režisieriui, teatro pedagogui Gediminui Šimkui atminti.

Festivalis unikalus tuo, kad jį inicijavo ir rengia buvę šviesaus atminimo pedagogo auklėtiniai – po visą Lietuvą ir užsienį pasklidę talentingi teatrų režisieriai, kurių per 45 darbo metus Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakultete G. Šimkus išleido beveik du šimtus.

Trečią kartą rengiamam festivaliui neatsitiktinai pasirinktas uostamiestis – 2023-ieji paskelbti Klaipėdos krašto metais, o G. Šimkus buvo tikras Mažosios Lietuvos sūnus, kuriam rūpėjo šio krašto likimas. Tad į šiųmetę programą įpinta ir Klaipėdos krašto istorinių akcentų.

Pagrindinė festivalio idėja – į kurią nors Lietuvos vietą sukviesti visų laidų G. Šimkaus auklėtinius, save vadinančius „šimkiukais“, ir vieni kitiems bei publikai pristatyti naujausią teatrinę kūrybą. Ne visi baigusieji dramos režisūros studijas pasuko teatro keliu, dalis pasinėrė į kitų meno sričių gelmes. Todėl pagrindinė festivalio sumanytoja – Lietuvos mėgėjų teatro sąjungos prezidentė ir Kupiškio kultūros centro Skapiškio padalinio teatrų „Stebulė“ ir „Ku-kū“ režisierė Vita Vadoklytė – sugalvojo rengti ne vien teatro, bet ir kitas meno sritis aprėpiantį festivalį, kiekvieną vasarą sukviečiantį „šimkiukus“ ir meno mėgėjus vis į kitą šalies vietą.

Prieš dvejus metus menų festivalis „Gedimino 40“ sėkmingai startavo Skapiškyje, pernai ne mažesnė sėkmė festivalį lydėjo Kaišiadoryse. Organizatoriai svajoja, kad paklajojęs po Lietuvą šis analogų neturintis renginys kada nors nusikels ir anapus Atlanto, nes po visą pasaulį išsibarstę G. Šimkaus auklėtiniai visur neša teatrinės, ir ne tik, kūrybos deglą.

Festivalio organizatorius – Lietuvos mėgėjų teatro sąjunga. Rėmėjas – Lietuvos nacionalinis kultūros centras. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

PROGRAMA