LNKC logotipas

Dainų diena 2018
Naujienos
Panevėžio krašto dainų šventė „Vario audra“: įspūdingi pučiamųjų instrumentų orkestrų pasirodymai ir kūrinio premjera
2023-11-13

 

Rengiantis 2024 m. Lietuvos dainų šventei, lapkričio 12 d. Panevėžyje vyko Panevėžio krašto dainų šventė – pučiamųjų instrumentų orkestrų koncertas „Vario audra“, skirtas kompozitoriaus ir kapelmeisterio Juozo Gudavičiaus 150-osioms gimimo metinėms paminėti.

Ūkanotą dieną į Panevėžį suvažiavo gausus būrys muzikantų: 3 profesionalūs ir 25 mėgėjų pučiamųjų instrumentų orkestrai, 11 šokėjų kolektyvų, 5 chorai iš visos Lietuvos, pasirengę išsklaidyti rudenišką darganą ir sukelti tikrą vario audrą. Šventės meno vadovas Remigijus Vilys sukosi lyg vijurkas, jis turėjo užtikrinti ne tik kolektyvų darnų skambėjimą, bet ir sklandžią koncerto eigą. Renginio režisierius Andrius Žiurauskas stebėjo, kad šventė būtų estetiška ir įtaigi. Išraiškingas kompozicijas sukūrusios choreografės Ugnė Zanevičiūtė-Audejeva ir Lilija Bernatavičienė derino šokių grupių pasirodymus.

Koncerte skambėjo J. Gudavičiaus sukurtos dainos, gražiai papildžiusios pučiamųjų instrumentų orkestrų atliekamą repertuarą. Renginį papuošė ir žiūrovams daug emocijų sukėlė kūrinys „Jonvabalis“, vaikų pučiamųjų instrumentų orkestrų ir šokėjų atliktas laikant įjungtas mobiliųjų telefonų švieseles.

„Vario audrą“ vainikavo ir žiūrovų ovacijas sukėlė dar negirdėtas J. Gudavičiaus kūrinys „Vyties Kryžiaus kavalieriaus maršas“, kurį atliko jungtinis pučiamųjų instrumentų orkestras. Koncerte dalyvavusi J. Gudavičiaus dukra Regina Algė Gudavičiūtė, su ašaromis akyse stebėjusi „Vario audrą“, džiaugėsi taip gražiai pagerbtu tėvelio atminimu. 

Panevėžio „Kalnapilio“ arenoje vykusiame renginyje dalyvavo per 40 meno kolektyvų: pučiamųjų instrumentų orkestrai, chorai, choreografines grupės. Koncerte taip pat dalyvavo Lietuvos kariuomenės orkestras, Panevėžio pučiamųjų instrumentų orkestras „Garsas“, Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“, Lietuvos policijos reprezentacinis pučiamųjų instrumentų orkestras bei Sauliaus Petreikio grupė.

Panevėžio krašto dainų šventę organizavo Lietuvos nacionalinis kultūros centras kartu su Panevėžio miesto savivaldybe ir Panevėžio muzikiniu teatru.

     
     

Panevėžio miesto savivaldybės nuotraukos.

Fotografas Gediminas Kartanas