LNKC logotipas

Dainų diena 2018
Naujienos
Rytų Aukštaitijoje skambėjo senosios daugiabalsės liaudies dainos – sutartinės
2023-10-02


Dobile dobiluci, sadulia gadulia, ciuta ciutela, lyliutė lylia ir kiti priegiesmiai pasklido Lūšio ežero pakrantėmis, pamiškėmis, Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko Gamtos mokyklos skliautais – čia rugsėjo 29–30 d. vyko seminaras „Rytų Aukštaitijos sutartinių tradicijos gaivinimas“.

Šiltos ir malonios dienos darniai pritarė susibūrusiems sutartinių tradicijoms neabejingiems Švenčionių, Ignalinos, Molėtų, Utenos, Visagino, Kupiškio, Panevėžio, Pasvalio rajonų kultūros centrų, parko darbuotojams, mokytojams. Seminaro dalyviai Rytų Lietuvos regionui būdingų giesmių, krašto žmonių vadinamų tryninėmis, paruginėmis, ciutelėmis, mokėsi su geriausiomis šios tradicijos žinovėmis – sutartinių tyrinėtoja ir nenuilstančia puoselėtoja LMTA profesore Daiva Vyčiniene bei ilgamete jų atlikėja ir mokytoja Rima Visackiene.

Klausantis D. Vyčinienės paskaitos apie krašto sutartines ir jų giedojimo ypatumus lydėjo nuostaba, kaip ji geba ne tik išsamiai ir aiškiai išdėstyti medžiagą, bet ir kaskart atrasti naujų duomenų, pavyzdžių, išryškinti sutartinių savitumą, grožį, atlikimo būdų įvairovę, atlikėjas ir pan. R. Visackienės ir etnomuzikologės Linos Vilienės pasidalyta patirtis, kaip M. K. Čiurlionio meno mokyklos vaikus sudominti sutartinėmis ar suburti jas giedoti suaugusiuosius ir net visas šeimas, įkvėpė tiek mokančius, tiek besirengiančius tai daryti visame regione.

Apibendrinant mokymų rezultatus kalbėta, kaip svarbu, kad krašte, kuriame sutartinių tradicija nenutrūko Lazdinių-Adutiškio dainininkų ir kitų jas menančių pateikėjų dėka, jos ir toliau gyvuotų ir taptų jaunesnių kartų savastimi.

Seminarą organizavo Lietuvos nacionalinis kultūros centras, Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcija. Jis rengiamas vykdant 2021–2030 m. LR kultūros ministerijos kultūros ir kūrybingumo plėtros programos pažangos priemonės „Aukštos meninės vertės, įvairaus ir įtraukaus kultūros turinio prieinamumo didinimas“ veiklos „Kultūros sektoriaus darbuotojų kvalifikacijos tobulinimas“ LNKC projektą „Kultūros centrų darbuotojų kvalifikacijos tobulinimas“.

 
 Alberto Bartašiaus nuotrauka