LNKC logotipas

Dainų diena 2018
Naujienos
Šiandien minima Sutartinių diena
2023-11-16

 

2010 metų lap­kri­čio 16 dieną į Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą buvo įtrauktos lietuvių polifoninės dainos – sutartinės. Siekiant pažymėti šį svarbų įvykį, lapkričio 16-oji Lietuvoje paskelbta Sutartinių diena. Tai įvyko šiemet birželio mėnesį Seimui patvirtinus Atmintinų dienų įstatymo pataisas, kuriomis nutarta papildyti atmintinų dienų sąrašą. 

Artinantis šiai svarbiai dienai, Etninės kultūros globos taryba pritarė Etninės kultūros globos tarybos, Lietuvos nacionalinio kultūros centro bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos ekspertų parengtam Sutartinių tradicijos puoselėjimo centrų kūrimo metodinių gairių projektui.

Sutartinių tradicijos perdavimo ir puoselėjimo centrų kūrimo metodinės gairės parengtos siekiant apibrėžti sutartinių tradicijos centrų kūrimo koncepciją atsižvelgiant į dabartinę sutartinių tradicijos būklę, galimybes ir siekiamybes. Gairės yra sutartinių tradicijai išsaugoti skirtas strateginis dokumentas, kuriame apibūdinami svarbiausi sutartinių tradicijos bruožai praeityje ir dabar, įvardijami pagrindiniai sutartinių tradicijos centro veiklos principai ir kryptys, sutartinių tradicijos centrų formų įvairovė, sutartinių tradicijos centro statuso suteikimas, sutartinių tradicijos centrų veiklos ir bendradarbiavimas, pateikiamos kitos rekomendacijos dėl sutartinių tradicijos centrų kūrimo Aukštaitijoje ir kitose Lietuvos vietovėse.

Gairių rengėjai tikisi, kad Gairės pasitarnaus įtvirtinant jau dabar egzistuojančių sutartinių puoselėjimo centrų, vienijančių sutartinių mylėtojų bendruomenes, statusą ir paskatins kurtis naujus sutartinių puoselėjimo židinius.

Su Gairėmis galima susipažinti čia >>>. Jos galutinai bus įteisintos, patvirtinus Lietuvos nacionaliniam kultūros centrui bei Lietuvos teatro ir muzikos akademijai.

Etninės kultūros globos taryba sveikina visus Sutartinių dienos proga ir kviečia branginti sutartines, UNESCO pripažintas žmonijos nematerialaus kultūros paveldo vertybe!

Taryba džiaugiasi, kad Sutartinių diena minima kartu su tarptautine Tolerancijos diena. Sutarimas ir tolerancija – dvi viena kitą papildančios ir pastiprinančios vertybės.

O sutartinių mylėtojų bei puoselėtojų bendruomenė jau pradeda švęsti Sutartinių dieną, kviesdama į įvairius renginius. Štai keletas iš jų:

Sutartinų dienai skirtas renginys Trakų kultūros ir meno centro Aukštadvario padalinyje: https://www.facebook.com/events/s/lietuviu-polifoniniu-dainu-sut/1068614284130436/.

Lapkričio sutartinų vakarai Vilniaus etninės kultūros centre: https://www.facebook.com/events/655250620063713/655250623397046/

Sutartinių magija Anykščiuose lapkričio 24 dieną: https://www.facebook.com/events/24146037341708141/?ref=newsfeed

Etninės kultūros globos tarybos informacija

 

Krekenavos kultūros centro nuotraukoje – folkloro ansamblio „Saulala" ragininkai Aukštaitijos regiono sutartinių šventėje „Sutarjėla" 2023