LNKC logotipas

Dainų diena 2018
Naujienos
Tarptautinis folkloro festivalis „Baltica“: papročiai, apeigos ir temperamentingi kalniečių šokiai
2024-06-18

 

Po trejų metų pertraukos, apsilankęs Latvijoje ir Estijoje, į Lietuvą sugrįžta tarptautinis folkloro festivalis „Baltica“, į mūsų gyvenimus atnešdamas dar daugiau įvairovės iš pasaulio kultūrų paveldo. Dainas, šokius, muziką, tradicijas, amatus, nacionalinę virtuvę – visa, kas atspindi tautos unikalumą, savitumą, pristatys Estijos, Graikijos, Latvijos, Maroko, Slovakijos, Ukrainos ir Lietuvos atlikėjai.

Birželio 28 – liepos 2 d. Vilniaus senamiestyje, Gedimino prospekte, Bernardinų sode, Vilniaus pilių teritorijoje vyksiantis festivalis žiūrovus pakvies į gausybę įdomių ir spalvingų renginių. Šiųmečio festivalio „Baltica“ tema – apeiga, tad festivalio erdvėse pinsis muzika, judesys, simboliai, tikėjimai ir net magijos elementai.

Svečių kolektyvai demonstruos ne tik savo tautų dainas ar šokius, bet ir papročius, apeigas, praktikas, taikomas kalendorinėse šventėse, žmogaus gimimo, brandos, vedybų virsmuose, žemės ūkio, amatų ir kitų darbų cikluose, padedančias harmonizuoti, įprasminti žmonių būtį. Šią įvairovę birželio 30 – liepos 2 d. atskleis Bernardinų sode veiksiantis žiūrovų pamėgtas ir pasiilgtas festivalio miestelis, suteiksiantis galimybių ne tik išgirsti, pamatyti, paragauti, bet ir pabendrauti su svečiais, geriau juos pažinti.

Bernardinų sode ir Gedimino kalno papėdėje įsikurs gausus tradicinių amatininkų, tautodailininkų būrys – ir mūsiškių, lietuvių, ir užsieniečių.

Birželio 29 d. 18 val. Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertų salėje Vilniuje vyks Didysis festivalio koncertas „Atsivėrimai“ – geriausia proga pamatyti visus svečius ir tai, ką įspūdingiausio jie parengė Lietuvos žiūrovams. Pagrindinė koncerto idėja – atskleisti mūsų ir festivalio dalyvių atstovaujamų kultūrų paraleles ir kontrastus.

Liepos 2 d. „Baltica“ dalyviai – Estijos, Graikijos, Latvijos, Maroko, Slovakijos, Ukrainos atlikėjai – įsilies į Lietuvos dainų šventės „Kad giria žaliuotų“ Folkloro dienos programą, dainuodami, pasakodami, grodami, šokdami drauge su Lietuvos folkloro ansambliais.

Visi festivalio „Baltica“ renginiai – nemokami.

„Baltica“ – vienas svarbiausių šalies folkloro festivalių, priklausantis Tarptautinei folkloro festivalių ir liaudies meno organizavimo tarybai (CIOFF), veikiančiai prie UNESCO. Festivalis, kurį pamečiui rengia trys Baltijos šalys, skiriamas pasaulio tautų tradicijų įvairovei pažinti ir reprezentuoja autentišką folklorą, natūraliai besitęsiančias arba rekonstruotas istorines skirtingų tautų kultūrų tradicijas.