LNKC logotipas

Dainų diena 2018
Naujienos
Žemalėje pristatyta knyga „Romas Balčiūnas: didysis dūdų revoliucionierius“
2021-09-29

 

XV tarptautiniame Mažeikų meno festivalyje pristatyta LNKC išleista Gerimanto Statinio knyga „Romas Balčiūnas: didysis dūdų revoliucionierius“.

Saulėtą rugsėjo 25-osios popietę į Šerkšnėnų seniūnijoje esančią Žemalės Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčią rinkosi žmonės netgi iš pačių Mažeikių. Čia tęsėsi XV tarptautinis Mažeikių meno festivalis – vyko muzikos koncertas „Barokas ir baltiečiai“. Tris muzikes Ilze Reine (vargonai), Ieva Pudāne (fleita) ir Gunta Gelgote (sopranas) iš Latvijos suvienijo vargonų, koloratūrinio soprano ir fleitos garsų sintezė.

Po koncerto Lietuvos nacionalinio kultūros centro pučiamųjų instrumentų orkestrų specialistas, žurnalistas ir knygų autorius Gerimantas Statinis pristatė savo naujausią knygą „Romas Balčiūnas: didysis dūdų revoliucionierius“. „Žemalė Balčiūnus pasitiko kasdieniškai, žmonės buvo baigę rudens darbus, soduose neliko pageltusių lapų, tik parke, kurį kažkada suprojektavo dvaro savininkas Aleksandras Severinas Grossas, bukai ir šimtametės liepos buvo išlaikiusios savo margaspalvį rūbą. Šalia akmeninės bažnyčios raudonavo klevai, apglėbę skardinį jos stogą, taigi tik vienišas prie kelio pasviręs kryžius, rodos, sveikino naujakurius“, – tokia knygos citata G. Statinis pradėjo pasakojimą apie Žemalėje gimusio R. Balčiūno biografiją.

Ši knyga yra autoriaus penktoji, ji skirta ilgamečio Valstybinio pučiamųjų instrumentų orkestro „Trimitas“ vyriausiojo dirigento R. Balčiūno gyvenimui, kuris buvo kupinas kūrybinių ieškojimų, pakilimų ir nusivylimų.